generalchurch

Συνάντηση τριών θρησκευτικών συλλόγων στο Παναιτώλιο

Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018 το πρωί στο Ιερό Ησυχαστήριο των αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στο Παναιτώλιο, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία με την συμμετοχή τριών συλλόγων.

Συγκεκριμένα το παράρτημα Αιτωλοακαρνανίας της Πανελληνίου Ένωσης Θεολόγων, ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Ν. Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος» με έδρα την πόλη του Αγρινίου και ο Σύλλογος φίλων του Αγίου Όρους «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» πραγματοποίησαν την καθιερωμένη πλέον ετήσια Θεία Λειτουργία υπέρ υγείας των μελών τους και ανάπαυσης των κεκοιμημένων αδελφών τους.

Στην φετινή Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. κ. Κοσμάς, ο οποίος στο τέλος αυτής τέλεσε το ιερό μνημόσυνο για τα μεταστάντα μέλη των ως άνω συλλόγων. Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Χριστοφόρος Χρόνης, εφημέριος του Ι. Ν. Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου μετά του ιερολογιωτάτου διακόνου π. Σιλουανού Ψιλιά. Το αναλόγιο του Ι. Ησυχαστηρίου πλαισίωσαν αρκετοί επιχώριοι ιεροψάλτες αποδίδοντας χορωδιακά κατά τον αρτιότερο τρόπο τα μέλη τόσο του Όρθρου, όσο και της Θείας Λειτουργίας. Τον χορό των ιεροψαλτών διηύθυνε ο προσφάτως εκλεγείς πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών κ. Ιωάννης Καραγιάννης, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Παναιτωλίου. Με την ευλογία του Σεβ. Ποιμενάρχου μας τον θείο λόγο κατά τη διάρκεια του κοινωνικού κήρυξε ο λαϊκός ιεροκήρυξ κ. Ιωάννης Γκιάφης, θεολόγος- πολιτικός επιστήμων και ταμίας του Δ. Σ. του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΘ. Ο κ. Γκιάφης παίρνοντας αφορμή από το αγιολόγιο της ημέρας, αναφέρθηκε στην έννοια του μαρτυρίου και στη σημασία του μαρτυρικού φρονήματος στη χριστιανική ζωή. Τόνισε πως εκτός του δι’ αίματος μαρτυρίου, στην Αγία μας Εκκλησία ενυπάρχει και το μαρτύριο της συνειδήσεως. Επεσήμανε δε την απουσία του εκκλησιαστικού- μαρτυρικού ήθους από τους σημερινούς χριστιανούς, καλώντας τον καθένα από το δικό του μετερίζι να δώσει τον αγώνα του για την καλλιέργεια αυτού. Τόνισε ότι: ‘‘η έλλειψη του ήθους αυτού έχει σαν επακόλουθο την πνευματική κατάπτωση της οικογένειας, της παιδείας, της σχολικής κοινότητας και γενικά της κοινωνίας’’.

Άμα το πέρας του ιερού μνημόσυνου ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. κ. Κοσμάς ευχαρίστησε τόσο τους συλλόγους για αυτή την πνευματική διοργάνωση, όσο και όλους, κληρικούς και λαϊκούς, για την ολοπρόθυμη συμμετοχή τους και κατέκλεισε με την ευχή: «Σήμερα που ο θεολόγος αντιμετωπίζει ποικίλες προκλήσεις και προβληματικές, οφείλει να είναι η αναμμένη λαμπάδα όπου θα φωτίζει με το φως του Χριστού τις αγνές νεανικές ψυχές. Αν όλοι γίνουμε κεριά ολοφώτεινα, τότε όχι μόνο υπάρχει ελπίδα, αλλά και η νεότητά μας θα σωθεί

Στη συνέχεια ακολούθησε με πρωτοβουλία του υπευθύνου του Ι. Ησυχαστηρίου, π. Ιωσήφ Ζωγράφου, καθηγουμένου της Ι. Μ. Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς, αβραμιαία φιλοξενία προς όλα τα μέλη των συλλόγων. Τέλος, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. κ. Κοσμά πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΘ στην οποία ο πρόεδρος αυτής κ. Σπυρίδων Παπαθανασίου, τ. Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ευχαρίστησε όλους για την εκεί παρουσία τους, έθιξε τρέχοντα ζητήματα και επακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση.

ΤΑ Δ.Σ.

ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΘ

ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ Ν. ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

’’ΑΝΘΙΜΟΣ Ο ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ’’(ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ)