agios dimitrios

Κατηχητικά σχολεία & πνευματικές ευκαιρίες στον Άγιο Δημήτριο Αγρινίου

Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου:

Προς τους Νέους

Σήμερα η κοινωνία μας πονά. Η οικονομία μας έχει γκρεμιστεί, οι ηθικές αξίες, τα ιδανικά, η παράδοσή μας πουλιούνται, αλλά πλέον και η εδαφική μας ακεραιότητα κινδυνεύει. Χάθηκε κάθε ελπίδα, χαρά και ευημερία και τη  θέση τους έχουν πάρει η ανασφάλεια, ο φόβος,  η μελαγχολία  και η απογοήτευση. Το σκοτάδι κυριαρχεί και απειλεί να γκρεμίσει το ηθικό των ανθρώπων.  Όμως μέσα στο σκοτάδι όλοι αναζητούν το φώς.

Την έννοια του φωτός μπορεί κανείς να την προσδιορίσει με τους δικούς του όρους. Κάποιοι κυνηγούν τα επίγεια-τεχνητά φώτα, αναζητώντας μια μόνο στιγμή χαράς, την οποία ποτέ δεν βιώνουν. Στη διδασκαλία  του Αποστόλου Παύλου, το φως ταυτίζεται με το πρόσωπο του Χριστού. Αυτός είναι, που με το λόγο Του, τη θυσία Του και με τη χάρη Του, γίνεται το μέτρο των πραγμάτων, το μέτρο του καλού, του ηθικού και του έντιμου.  Μόνο Αυτός μας εξασφαλίζει το Φως και μας ζεσταίνει, από το ψύχος της σημερινής μετάλλαξης.

Επομένως, υπάρχει διέξοδος και ελπίδα σωτηρίας, από αυτή τη δυστοπική κατάσταση που κυριαρχεί. Οι πρόγονοί μας σε κάθε δύσκολη στιγμή δεν παραδόθηκαν, ποτέ δεν πρόδωσαν τα ιδανικά τους και αμύνθηκαν. Σήμερα, η Ορθόδοξη Πνευματικότητα και η Ιστορία της Πατρίδας μας, είναι η άμυνα μας. Όσο κρατάμε αυτά τα δύο ζωντανά στη καρδιά μας τίποτα δεν μας ακουμπά. Χρειάζεται, όμως, αγώνας, υπομονή και σταθερότητα, για να ανεβούμε ψηλά.

Μια νέα χρονιά ξεκινά με νέους αγώνες, στόχους και ελπίδες, όμως μη φοβάσαι, δεν είσαι μόνος. Η ενορία στέκει δίπλα στη καθημερινή σου πάλη. Μέσα από συζητήσεις και πνευματικές δραστηριότητες, θα πάρεις δύναμη,  πνευματικά εφόδια και θα μάθεις την ιστορία και τη παράδοσή σου.

Ο  Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου ανακοινώνει τις πνευματικές ευκαιρίες για τη νέα περίοδο, οι οποίες ξεκίνησαν  με την τέλεση του Αγιασμού την Κυριακή 14 Οκτωβρίου και περιλαμβάνουν:

– Κατηχητικό για νήπια και παιδιά Α΄ Δημοτικού (αγόρια και κορίτσια), κάθε Σάββατο, 10:00 – 11:00 το πρωί, κα ­­­­­ Νεκταρία Καντάνη.
– Κατηχητικό για παιδιά (αγόρια και κορίτσια) από Β΄ Δημοτικού έως ΣΤ΄ Δημοτικού, κάθε Σάββατο, 10:00 – 11:00 το πρωί, π. Κωνσταντίνος Καντάνης.
– Κατηχητικό για αγόρια Γυμνασίου και Λυκείου, κάθε Σάββατο, 4:15 – 5:15 το απόγευμα,  π. Κωνσταντίνος Καντάνης.
– Κατηχητικό για κορίτσια Γυμνασίου και Λυκείου, κάθε Κυριακή, 10:30 – 11:30 το πρωί, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, π. Κωνσταντίνος Καντάνης.

– Όλα τα κατηχητικά θα γίνονται στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.

Παράλληλα θα λειτουργήσουν δωρεάν τμήματα μουσικής, οργάνων και χορού, στο Πνευματικό Κέντρο της Ευαγγελιστρίας, από εθελοντές καθηγητές:     (Οι εγγραφές θα γίνουν την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, από 6 εως 9 το απόγευμα. Τηλέφωνο Ευαγγελιστρίας: 26410 – 55730).

– Τμήμα Βυζαντινής Μουσικής, κάθε  Τρίτη, 8-9 το βράδυ, κ. Πέτρος Καραγιάννης.
– Τμήματα κιθάρας για αρχαρίους κάθε Τρίτη, 7-8 το βράδυ, κ.Κωνσταντίνος Παππάς – η αρμονία θα γίνεται ταυτόχρονα με τη πράξη.
– Τμήμα κιθάρας για προχωρημένους κάθε Τρίτη, 8-9 το βράδυ, κ. Κωνσταντίνος Παππάς- η αρμονία θα γίνεται ταυτόχρονα με τη πράξη.
– Τμήμα μπουζουκιού κάθε Τρίτη, 7-8 το βράδυ, κ. Πέτρος Καραγιάννης.
– Τμήμα Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας και θεατρικού κάθε Σάββατο, 5:30-6:30 το απόγευμα, κα Μαρία Καντάνη.
– Τμήμα ελληνικών παραδοσιακών χορών για παιδιά και νέους, κάθε Κυριακή, 4:00- 5:00  το απόγευμα,  κα Αγγελική Αράχωβα.

-Τέλος, μετά την εορτή του Αγ. Δημητρίου, Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 6:00μ.μ. θα ξεκινήσουν τα χριστιανικά μαθήματα που θα γίνονται στο πνευματικό κέντρο του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας και απευθύνονται σε ενήλικες. Φέτος η διδασκαλία θα είναι δογματικής φύσεως αναφορικά με το πρόσωπο του Χριστού και τα δόγματα της πίστης μας και όσα περικλείει η ελληνορθόδοξη παράδοση , που έντονα κάποιοι προσπαθούν να μεταλλάξουν, ώστε να απομακρύνουν τους νεοέλληνες από αυτή.  Συνεπώς, θα απαντηθούν ερωτήματα αναφορικά με τους μύθους εναντίον του Χριστού και της Εκκλησίας του .

Σκοπός όλων των ανωτέρω εκδηλώσεων και μαθημάτων είναι η δημιουργία του αισθήματος της καλής ψυχαγωγίας στις ψυχές των παιδιών, με βάση την ελληνορθόδοξη παράδοση και η διαμόρφωση σε αυτούς της κουλτούρας, μέσω της οποίας επέζησε το έθνος μας στις δύσκολες στιγμές. Της κουλτούρας αυτής που πολλοί έχουν χαρακτηρίσει ως Ρωμιοσύνη, της ιδιότητας δηλαδή να είναι κάποιος Χριστιανός Ορθόδοξος και Έλληνας.

Σας περιμένουμε !