katohi

Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης του Δήμου Ι.Π.Μεσολογγίου

Πάνος Παπαδόπουλος – Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Κοινωνία μπροστά’:

Ο πρωταθλητής της αλχημείας – σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και διαχείρισης του Δήμου κ. Καραπάνος – καλό είναι να μην κουνά το δάχτυλό του σε “άσχετους” όπως με θρασύτητα με χαρακτήρισε. Από τη δική του απάντηση προκύπτουν αβίαστα τα παρακάτω:
α) Το προκηρυσσόμενο ποσό της συγκεκριμένης δράσης και υποδράσεων είναι όντως 1.750.000 ευρώ και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση, σύμφωνα με την προκήρυξη που έχει δημοσιευθεί.
β) Ο συνολικός προϋπολογισμός των περίπου 9.000.000 ευρώ αφορά και δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.
γ) Εφόσον ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 9.000.000 ευρώ και η συγκεκριμένη δράση 1.750.000 ευρώ πώς βγαίνει η προπαίδεια με επιπλέον συνολική αύξηση 10% ώστε η συνολική δράση να φτάσει τα 2.400.000 ευρώ που διατείνεται ο κ. Δήμαρχος; Αυτό μόνο ο μετρ της αλχημείας κ. Καραπάνος μπορεί να το εξηγήσει.
δ) Το ποιος αμφισβητεί τη συνεργασία με τους όμορους Δήμους Ναυπακτίας και Ξηρομέρου, αφήστε να το κρίνουν αυτοί που καθημερινά περνούν από το “δοκιμαστήριο” της δικής σας αγαστής συνεργασίας.
ε) Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι σε ένα Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μείζονα έργα δεν είναι ούτε η πλατεία του Μεσολογγίου ούτε το γήπεδο του Αιτωλικού. Είναι Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης!!!
στ) Η έλλειψη κουλτούρας και μη συνεργασίας είναι ίδιον της δικής σας παράταξης και της διοίκησης στο Δήμο στην υπηρεσία της πιστής και απαρέγκλιτης τακτικής «των δικών μας παιδιών».
Ως εκ τούτου δεν έχετε το ηθικό πλεονέκτημα, ούτε το υπόβαθρο να χαρακτηρίζετε κάποιον «άσχετο» – με τουλάχιστον 30ετή εμπειρία στο αντικείμενο – όταν αυτός σας υποβάλει διαφορετικές προτάσεις από τις δικές σας και μάλιστα επιλέξιμες! Ειδικότερα την πρόταση για καταφύγιο αδέσποτων ζώων την κάνατε “γαργάρα”.
Κατηγορία… αντί αλήθειας. Κοιτάτε ποιος μιλάει! Ο πρωταθλητής εκτόξευσης απειλών και κατηγοριών κατά πάντων! Ακόμα και τον ίσκιο σας φοβάστε πλέον. Κατ’ επέκταση, μιας και διεκδικείτε τον τίτλο του πρωταθλητή της αλχημείας και του νομπελίστα της “ασχετοσύνης”, ας στρέψετε αλλού τα βέλη σας.

ΥΓ1. Για το κόκκινο σκαθάρι θα απαντήσετε κάποτε;
ΥΓ2. Ο επιθανάτιος ρόγχος της 3ης “Αναπτυξιακής” Έκθεσης συνετελέσθη και έχει τη δική σας υπογραφή. Ούτε μία συμμετοχή παραγωγικής επιχείρησης του νομού μας! Και εις ανώτερα λοιπόν.

Πάνος Παπαδόπουλος

 


 

Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου:

Ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, με  πρόσφατη δημοσίευσή του στον τοπικό τύπο επιχειρεί για μια ακόμη φορά με την μέθοδο της «λάσπης στον ανεμιστήρα» να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη και να κατηγορήσει τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, χωρίς μάλιστα να έχει επιβεβαιώσει τίποτα από όσα αναφέρει. Άλλωστε αυτό δεν αποτελεί πρωτοτυπία για τον ίδιο.

Συγκεκριμένα,

  1. Αναφέρει ότι ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου μίλησε για πολλαπλάσιο ποσό από το προκηρυσσόμενο, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (19-9-2018), θέλοντας να πείσει ότι το 1.000.000€, που θα λάβει ο Δήμος είναι υπερβολικό, δεδομένου ότι το συνολικό προκηρυσσόμενο ποσό είναι 1.750.000€ και αφορά τους Δήμους Ι.Π. Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Ξηρομέρου.

Η πραγματικότητα έχει ως εξής:

  1. Ο Ν. Καραπάνος αναφέρθηκε στο συνολικό προϋπολογισμό του Τοπικού Προγράμματος LEADER (περίπου 9.000.000€) και όχι μόνο στο ποσό που έχει προκηρυχθεί για δημόσιες επενδύσεις. Το ενδιαφέρον του Δήμου δεν εξαντλείται στις δημόσιες επενδύσεις. Ενδιαφέρει συνολικά η οικονομία και σε αυτόν τον τομέα γίνεται εντατική προσπάθεια με κάθε τρόπο. Αυτά βέβαια είναι δυσνόητα για κρατιστές…
  2. Το προκηρυσσόμενο ποσό της δράσης, που αφορά τις δημόσιες επενδύσεις, του τοπικού προγράμματος LEADER, της Αιτωλικής Αναπτυξιακής, ανέρχεται πράγματι σε 1.750.000€. Αλλά, το ΑΡΘΡΟ 10, της Υπουργικής Απόφασης (ΑΔΑ: 75634653ΠΓ-ΗΔΙ), που καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση των δημοσίων επενδύσεων στο LEADER, δίνει την δυνατότητα στην Αιτωλική Αναπτυξιακή να εγκρίνει έργα επιπλέον ποσού 650.000€ (επιπλέον 10% του προϋπολογισμού για το τοπικό LEADER ΠΑΑ). Αυτό είναι δεδομένο πως θα συμβεί, γεγονός που συνεπάγεται ότι πρακτικά ο διαθέσιμος προϋπολογισμός είναι τουλάχιστον 2.400.000€. Αναφέρεται η λέξη «τουλάχιστον» διότι το ίδιο άρθρο, της ίδιας ΥΑ, επιτρέπει την κατάθεση αιτήματος στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για έγκριση υπερβάλλοντος ποσού, μεγαλύτερη από το 10% του τοπικού προγράμματος LEADER ΠΑΑ.

III.       Στην όλη διαδικασία υπάρχει άψογη συνεργασία με το στελεχιακό δυναμικό της Αιτωλικής Αναπτυξιακής, το οποίο διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην υλοποίηση του προγράμματος LEADER. Από κοινού, οι Δήμοι, οι λοιποί φορείς που συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαχείρισης και το στελεχιακό δυναμικό δουλεύουν με στόχο το τελικό ποσό που θα «καρπωθεί» η περιοχή από το πρόγραμμα να είναι μεγαλύτερο από 9.000.000€, ενισχύοντας τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές επενδύσεις.

  1. Ο κ. Παπαδόπουλος αμφισβητεί επί της ουσίας την συνεργασία με τους όμορους Δήμους (Ναυπακτίας και Ξηρομέρου), που συμμετέχουν στο τοπικό πρόγραμμα LEADER.

Δεν γνωρίζει ή κάνει πως δεν γνωρίζει ότι τα τοπικά προγράμματα LEADER σχεδιάζονται και υλοποιούνται με την συμμετοχή των τοπικών φορέων, όπου οι Δήμοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, ως ο α΄ βαθμός αυτοδιοίκησης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου συμμετείχε και συμμετέχει ενεργά στις εν λόγω διαδικασίες και έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη αγαστής σχέσης συνεργασίας με τους Δήμους που συμμετέχουν στο τοπικό πρόγραμμα (Ναυπακτίας, Ξηρομέρου) και τους λοιπούς φορείς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Δήμοι να έχουν καθορίσει τις δράσεις που θα υποβάλλον πρόταση και τα χρηματικά ποσά που θα ζητήσουν. Η συνεργασία με τους όμορους Δήμους μπορεί να ενοχλεί, αλλά είναι πραγματική και επιφέρει οφέλη!

  1. Σχολιάζει με ειρωνικό τρόπο την πρόταση του Δήμου για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας αναφέροντας ότι ο Δήμαρχος κάνει «χωριό» το Μεσολόγγι, «παίζοντας» με τον γενικό τίτλο της δράσης. Ενημερώνεται ο κ. Παπαδόπουλος, ότι οι δράσεις του προγράμματος επιτρέπεται να υλοποιηθούν σε οποιαδήποτε Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα έχει πληθυσμό κάτω των 15.000 κατοίκων, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.
  2. Αναφέρεται στον προϋπολογισμό της δράσης, που θα ενταχθεί η κεντρική πλατεία, ο οποίος είναι μικρότερος από τον προϋπολογισμό της πρότασης που θα υποβληθεί, με διάφορους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Ποιο πάνω αναφέρθηκε το ελάχιστο επιπλέον ποσό που θα εγκριθεί για την υλοποίηση δημοσίων έργων. Μια απλή πρόσθεση αρκεί. Στον κ. Παπαδόπουλο απλά επιστρέφονται οι χαρακτηρισμοί..
  3. Αναφέρεται σε απαλλοτρίωση οικοπέδου για την διάνοιξη – διαπλάτυνση και αποσυμφόρηση της κεντρικής οδού Νεοχωρίου, μόνο που στο τοπικό πρόγραμμα δεν είναι επιλέξιμες οι οδικές αρτηρίες και δεν επιτρέπεται η απαλλοτρίωση οικοπέδου, χωρίς να υλοποιηθεί έργο. Ίσως ο κ. Παπαδόπουλος θα πρέπει να ξαναδεί τους χαρακτηρισμούς που του επεστράφησαν…
  4. Αναφέρεται στο έργο για το γήπεδο του Αιτωλικού και στο εάν το σύνολο σχεδόν των χρημάτων της δράσης θα τα αξιοποιήσει ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Γνωρίζεται στον ίδιο ότι στο πλαίσιο της συνεννόησης με τους λοιπούς Δήμους, του τοπικού προγράμματος, ο προϋπολογισμός της δράσης αφορά σχεδόν αποκλειστικά τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου. Αρχικά, σχεδιάσθηκε η ένταξη του γηπέδου Κατοχής, το οποίο είχε προταθεί στο προηγούμενο LEADER, αλλά δεν υλοποιήθηκε διότι δεν υπήρχε η διάθεση του απαιτούμενου χρόνου. Στην συνέχεια και λόγω της καθυστέρησης στην προκήρυξη του LEADER, χρηματοδοτήθηκε το γήπεδο της Κατοχής από Δημοτικούς Πόρους και εντάσσεται στην θέση του το γήπεδο του Αιτωλικού. Όπως ίσως είναι σαφές, ο Δήμος δεν περιορίζεται σε λόγια και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα για δημιουργία εντυπώσεων και μόνο.
  5. Αναφέρεται στο χώρο στέγασης του Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης και στην μη αξιοποίηση του προϋπολογισμού της δράσης 19.2.4.3. Το που είναι καλύτερο να δημιουργηθεί το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης είναι απλά «για να πούμε κάτι», δεδομένου ότι γίνεται αναφορά σε δυο σημεία με μεγάλη επισκεψιμότητα. Το να ζητά όλα τα χρήματα, από όλες τις δράσεις, ο κ. Παπαδόπουλος, αναδεικνύει την έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας και τίποτε περισσότερο. Αναφέρεται και πάλι ότι ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου έχει αγαστή σχέση συνεργασία με τους όμορους Δήμους.

Εν κατακλείδι, είναι πασιφανές ότι ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος δεν ζήτησε την παραμικρή πληροφορία, ώστε να γνωρίζει εάν αυτά που αναφέρει ισχύουν. Αλήθεια, όλα αυτά γιατί δεν τα είπε ή ρώτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά το δημοσίευσε σε άρθρο;  Επικοινώνησε έστω με την Αιτωλική Αναπτυξιακή για ενημέρωση; Από τα γραφόμενα προφανώς όχι κι ο λόγος είναι φανερός. Συνεχίζει να εμμένει στην επικοινωνιακή του τακτική που προβάλλει  σε πρώτο πλάνο την κατηγορία αντί της αλήθειας.

Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου παραμένει σταθερός στην πορεία της μεγιστοποίησης του οφέλους της τοπικής κοινωνίας και δεν αποπροσανατολίζεται από άστοχες ενέργειες κι ανυπόστατα δημοσιεύματα.


 

Πάνος Παπαδόπουλος, Επικεφαλής δημοτικής παράταξης Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Κοινωνία μπροστά’:

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση (19-9-2018) του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, ο απερχόμενος Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι ο Δήμος λαμβάνει 1.000.000 ευρώ από το ΠΑΑ 2014-2020, του οποίου φορέας διαχείρισης είναι η «ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ», μετά από πολιτική συνεννόηση με τους Δήμους Ναυπακτίας και Ξηρομέρου, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στην περιοχή εφαρμογής των δράσεων και υποδράσεων μέσα από τη συγκεκριμένη πρόσκληση – διακήρυξη.
Βεβαίως, για άλλη μια φορά, οι προτάσεις του ήταν εκτός τόπου και χρόνου, ανεπίκαιρες και χωρίς στόχευση και προοπτική.
Κατ’ αρχήν το πρώτο ψεύδος του κ. Καραπάνου – το οποίο προκύπτει σαφέστατα από την περίληψη διακήρυξης που συνημμένα σας αποστέλλουμε – είναι ότι μίλησε για 9.000.000 ευρώ – ποσό το οποίο αφορά το σύνολο του προγράμματος και των δράσεων που περιλαμβάνονται σ’ αυτό – ενώ το συγκεκριμένο μέτρο 19 που κλήθηκε να υποβάλλει προτάσεις διαθέτει 1.750.000 ευρώ!
Η δεύτερη σκόπιμη και αγχωτική παραπληροφόρηση είναι ότι τα έχουμε όλα μοιράσει μεταξύ μας (οι 3 Δήμοι) και επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα. Λες και η Ναύπακτος ειδικά δεν διαθέτει αγροτικές περιοχές με τεράστιο γεωγραφικό ορεινό όγκο.
Η τρίτη διαπίστωση είναι ότι το πρόγραμμα πήρε παράταση υποβολής αιτήσεων μέχρι 1-10-2018, γιατί ως συνήθως ο Δήμος Μεσολογγίου κοιμάται τον ύπνο του δικαίου! Μια ματιά στην αρχική πρόσκληση θα διαπιστώσει του λόγου του αληθές.
Στο δια ταύτα:
α) Στο υπομέτρο 19.2 του μέτρου 19, δράση 19.2.4.1 «Βασικές υπηρεσίες για ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές» ο κ. Καραπάνος προτείνει – κάνοντας “χωριό” το Μεσολόγγι – την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Μεσολογγίου με 600.000 ευρώ, τη στιγμή που η συγκεκριμένη υποδράση έχει μόνο 60.000 ευρώ! Τα συμπεράσματα δικά σας. Προχειρότητα; Άγχος επιβίωσης; Άγρα εντυπώσεων; Ανικανότητα; Και βέβαια η ιστορία της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Μπότσαρη που “έφαγε” τόσους Δημάρχους, θεωρούμε ότι δεν είναι άμεση προτεραιότητα και ούτε μπορεί να ενταχθεί στη συγκεκριμένη δράση. Εδώ μπορούσε να ενταχθεί, κατά τη δική μας άποψη, η απαλλοτρίωση οικοπέδου για τη διάνοιξη – διαπλάτυνση και αποσυμφόρηση της κεντρικής οδού Νεοχωρίου, που χρόνια τώρα ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής και αυτό ακριβώς η παράταξή μας πρότεινε.
β) Στο υπομέτρο 19.2.4.2 πρότεινε την τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο Αιτωλικού, προϋπολογισμού 328.000 ευρώ, σε ένα γήπεδο που μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο, έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά και που θα μπορούσε να το κάνει με πόρους του Δήμου. Γιατί άραγε τόση πρεμούρα τώρα; Εκλογές γαρ… Στο συγκεκριμένο μέτρο που αυτό έχει συνολικό προϋπολογισμό συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 350.000 ευρώ – που ο κ. Καραπάνος θεωρεί ότι θα τα πάρει όλα – εντάσσεται με συνοπτικές διαδικασίες και ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ που εμείς προτείναμε – με λιγότερα χρήματα – και αυτός δεν αποδέχθηκε! Και πάλι τα συμπεράσματα δικά σας.
γ) Στο υπομέτρο 19.2.4.3 πρότεινε την δημιουργία Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης προϋπολογισμού 50.000 ευρώ και μάλιστα μέσα στην Πινακοθήκη! Είναι πιο λειτουργικό να εγκατασταθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη ή απέναντι από τον Κήπο των Ηρώων; Η συγκεκριμένη δράση του προγράμματος έχει προϋπολογισμό 1.135.000 ευρώ, που ο κ. Δήμαρχος την αφήνει ανεκμετάλλευτη. Εμείς προτείναμε την ανάπλαση, διαμόρφωση, συντήρηση και βελτίωση της επισκεψιμότητας του αρχαίου θεάτρου Οινιαδών. Ο κ. Καραπάνος σφύριζε αδιάφορα.
Αυτού του είδος όμως η προχειρότητα, ο ετσιθελισμός, η μη αποδοχή κάθε δημιουργικής πρότασης για ένταξη και υλοποίηση έργων από ευρωπαϊκά κονδύλια, γυρνάει μπούμερανγκ για την ίδια την πόλη και το Δήμο συνολικότερα και καταδεικνύει για μια ακόμα φορά την “παπάτζα” της εντυποσιωθηρίας και τίποτε περισσότερο. Δεν έχουμε τίποτε άλλο να προσθέσουμε. Καλό κατευόδιο και να μας γράφετε – αν μπορείτε – εκεί απ’ όπου θα πάτε και δεν θα ξαναγυρίσετε. Στα δημοτικά πράγματα εννοείται…