Μήνυμα του Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας για την νέα σχολική χρονιά

Μήνυμα του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2018-2019

 

Αγαπητά μου, παιδιά!
Με το άνοιγμα του σχολείου, όλοι σας και όλες, μαθητές και μαθήτριες, με χαρά και ενθουσιασμό, με ενδιαφέρον για τη μάθησι, τρέξατε, γεμίσατε τους σχολικούς χώρους και περιμένετε να αρχίσουν τα μαθήματά σας για να μάθετε περισσότερα εφέτος, να αυξήσετε τις γνώσεις σας.
Σας αγαπούμε με την αγάπη του Χριστού και σας καμαρώνουμε. Οι καλοί σας γονείς, οι άξιοι εκπαιδευτικοί σας, οι διευθυντές, διευθύντριες, δάσκαλοι και δασκάλες, ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, όλοι σας αγαπούν.
Κι εγώ, ως πνευματικός πατέρας σας, σας αγαπάω και είμαι κοντά σας, προσεύχομαι και εύχομαι για σας. Με την αγάπη του Χριστού, εύχομαι το νέο αυτό σχολικό έτος να έχετε υγεία, δύναμι, φωτισμό, αγάπη για τα μαθήματά σας, αγάπη για την αληθινή πρόοδο.
Εύχομαι και για τους σοφούς εκπαιδευτικούς σας να έχουν υγεία, φωτισμό και θεία χάρι για να σας προσφέρουν ο,τι είναι χρήσιμο και ωφέλιμο για την πρόοδό σας.
Θέλω όμως να σας παρακαλέσω πατρικά, εφέτος να γνωρίσετε, να πλησιάσετε και ποτέ να μην απομακρύνετε από κοντά σας Εκείνον που κυρίως και περισσότερο από όλους μας, σας αγαπά, σας φωτίζει και φροντίζει πάντοτε για σας.
Να μην λησμονήσετε τον Κύριο και Θεό μας, Ιησού Χριστό. Μην Τον περιφρονήσετε, μην φύγετε από κοντά Του. Θα το ομολογήσω, έστω και αν μερικοί δεν θέλουν να το δεχθούν η δεν το καταλαβαίνουν. Όποιο παιδί απομακρύνεται από τον Χριστό, δεν έχει καλή, δημιουργική, ειρηνική, επιτυχημένη πορεία στη ζωή του. Αντίθετα, τα παιδιά που έχουν τον Χριστό στο νου και στην καρδιά τους, αληθινά προχωρούν επιτυχημένοι στη ζωή τους, έχουν ειρηνική πορεία, κατακτούν την αληθινή ευτυχία.
Εφέτος, παιδιά μου, θελήστε
· με το Χριστό κάθε μέρα να προχωρείτε,
· με το Χριστό να ζήτε στο σχολείο σας,
· με το Χριστό να ζήτε την αληθινή προσευχή,
· με το Χριστό να μελετάτε,
· με το Χριστό κάθε Κυριακή στην Εκκλησία,
· τον Χριστό να ακούτε κάθε εβδομάδα ανελλιπώς στο Κατηχητικό σας.
Να θυμάστε ότι με τον Χριστό θα πετύχετε στη ζωή σας.
Το εύχομαι με όλη μου την πατρική καρδιά.
Καλή σχολική χρονιά, συντροφιά με τον Χριστό!

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ


 

Μήνυμα του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων και των Λυκείων για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2018-2019

 

Αγαπητά μου παιδιά,
Οι διακοπές του καλοκαιριού τελείωσαν. Αφήνετε ήδη την ανέμελη ζωή και ξαναρχίζετε τον αγώνα της σπουδής και της προόδου. Ανοιχτές οι πύλες των σχολείων σας, σας περιμένουν να τις διέλθετε, να καθίσετε στα ευλογημένα θρανία σας για να δεχθήτε κι εφέτος τη σοφία και την αγάπη των καλών εκπαιδευτικών σας.
Και πάλι εφέτος ως πνευματικός σας πατέρας που σας αγαπάει, με την αγάπη του Χριστού μας, έρχομαι να σας ευχηθώ ολόψυχα.
Παρ’ ότι δεν μπορώ να παρευρεθώ αυτή τη στιγμή σε κάθε σχολείο, συμμετέχω με πατρικό ενδιαφέρον στη χαρά σας και στους οραματισμούς σας.
Εύχομαι με όλη μου την δύναμι, όλοι και όλες σας, εφέτος, μαθητές και μαθήτριες, να έχετε υγεία και φωτισμό για να ανεβήτε πιο ψηλά, αφού συστηματικά μελετήσετε τα βιβλία σας, να κατακτήσετε την επιστήμη, να βάλετε γερές βάσεις για τις ανώτατες σπουδές.
Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους αρίστους παιδαγωγούς σας, διευθυντές, υποδιευθυντές, καθηγητές και καθηγήτριες. Να τους ευχηθώ να έχουν υγεία και δύναμι στο μεγάλο λειτούργημα που διακονούν.
Παιδιά μου, σας καμαρώνουμε τώρα που ζήτε τη νεότητά σας. Η νεότητα έχει δυό χαρακτηριστικά. Αφ’ ενός έχει αστείρευτες δυνάμεις μέσα της, αφ’ ετέρου βρίσκεται στο κατώφλι της ζωής κι έχει μπροστά της τον πόθο να επιτύχη. Να μη παραθεωρήσετε τις αλήθειες αυτές.
Βρίσκεσθε στην αρχή της δημιουργίας σας, στο φεγγοβόλημα της επιτυχίας και της προόδου. Τώρα, σε αυτή τη χρυσή, δημιουργική ηλικία θελήστε να αξιοποιήσετε τις αστείρευτες δυνάμεις σας για το στερέωμα της επιτυχίας και της αποκαταστάσεώς σας.
Αναζωπυρώστε όλα σας τα χαρίσματα και τα τάλαντα, ξεκινήστε με πίστι, με δυναμισμό και ανύστακτη φροντίδα την επιμέλεια της μελέτης σας. Μην αγαπήσετε την αδιαφορία, την ραστώνη, την αδράνεια, την προχειρότητα, την αναβολή, την ανευθυνότητα, τον ωχαδελφισμό.
Εφέτος ιδιαίτερα αξιοποιήστε τη νεανική σας ορμή, τη ζωντάνια σας, τη λεβεντιά σας στη μαθητεία του σχολείου σας για να πραγματώσετε με άνεσι τα όνειρά σας, τα όνειρα της επιτυχίας και της ανόδου.
Κλείστε τα αυτιά σας στις σύγχρονες σειρήνες, οι οποίες σας προσφέρουν «νέκταρ» αποτυχίας και φθοράς. Μη βιάζεσθε να δοκιμάσετε τα πάντα, τα ανεπιθύμητα και τα επιζήμια. Τώρα είναι καιρός σπουδής, εργασίας. Τώρα κτίζετε το σπιτικό της μελλοντικής σας επιτυχίας. Το σπιτικό της αληθινής επιτυχίας δεν κτίζεται με περιφρόνησι της μελέτης και την ενστικτώδη ζωή. Κτίζεται, θα επαναλάβω, με την αξιοποίησι των αστείρευτων δυνάμεών σας, αλλά και με οδηγό και σύμβολο τον αιώνιο και αλάθητο οδηγό των νέων, το φως το αληθινό, τον Κύριο και Θεό μας Ιησού Χριστό.
Παιδιά μου, ανοίξτε την καρδιά σας να τη φωτίση και να την κατευθύνη ο Χριστός. Το ομολογώ ότι η ολοκλήρωσί σας θα είναι βεβαία. Το εύχομαι ολόψυχα.
Καλή σχολική χρονιά.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ