29dfeatureimage

Εορτασμοί εκατό ετών του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Ματαράγκας

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ματαράγκας, ο δήμος Αγρινίου, η τοπική κοινότητα Ματαραγκας και το αθλητικό σωματείο ΠΑΣ Αράκυνθος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των εκατό χρόνων από τη θεμελίωση του Ιερού Ναού του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Τροπαιοφόρου Γεωργίου διοργάνωσαν διήμερο λατρευτικών, πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων αφιερωμένων στον Προστάτη Άγιο του χωριού της Ματαράγκας στις 25 και 26 Αυγούστου 2018.
Μεταξύ των άλλων, ο εφημέριος π. Θεμιστοκλής Σωτηρόπουλος είχε την έμπνευση να καλέσει τον σύλλογο ιεροψαλτών νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας “Άνθιμος ο αρχιδιάκονος” με έδρα το Αγρίνιο.
Πράγματι κλιμάκιο της χορωδίας του συλλόγου μας ετοιμαστήκαμε και ψάλαμε ύμνους κατάλληλους για την περίσταση. Διηύθυνε ο Λεωνίδας Γαρουφαλής, ενώ τον σχολιασμό ανέλαβε ο Δημήτριος Παπακαμμένος.
Σημειώνουμε οφειλετικώς τα ονόματα των 19 συναδέλφων που ανταποκρίθηκαν και βοήθησαν στη συγκρότηση του χορωδιακού σχήματος.

· Αγγελής Δημήτριος
· Βίγλας Παναγιώτης
· Βλάχος Γεώργιος
· Γαρουφαλής Γεώργιος
· Γαρουφαλής Λεωνίδας
· Γιαννακάς Άρης
· Γκιάφης Ιωάννης
· Κραμποκούκης Βασίλειος
· Μανδρούκας Ιωάννης
· Μήτσου Βαλάντης
· Πανιπέρης Ιωάννης
· Παπακαμμένος Δημήτριος
· Παπακαμμένος Σωκράτης
· Παππάς Δημήτριος
· Παππάς Κωνσταντίνος
· Παππάς Νικόλαος
· Σιδέρης Ιωάννης
· Τζαβέλας Σπύρος
· Τσιρογιάννης Ιωάννης

 


 

Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ, ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ & το Αθλητικό σωματείο ΠΑΣ ΑΡΑΚΥΝΘΟΣ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των εκατό χρόνων από τη θεμελίωση του Ιερού Ναού του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Τροπαιοφόρου Γεωργίου διοργανώνουν διήμερο λατρευτικών, πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων αφιερωμένων στον Προστάτη ‘Αγιο του χωριού της Ματαράγκας στις 25 και 26 Αυγούστου 2018.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

6:30μ.μ. Πανηγυρικός Εσπερινός

8:00 μ.μ. Χαιρετισμός
8:15μ.μ. Ομιλία για τα 100 χρόνια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου από τον Καθηγητή- Λαογράφο κ .Άρη Μπιτσώρη

8:45 μ.μ. Παραδοσιακοί χοροί στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ του Δήμου Αγρινίου από τις χώρες Πολωνία και Ισπανία
Ελληνικοί Χοροί από τον Προοδευτικό Σύλλογο Ματαράγκας
Υπεύθυνη παρουσίασης : κ. Αφροδίτη Παππά – Χήρα

10:30 μ.μ. Έντεχνο μουσικό πρόγραμμα από την Ορχήστρα Free Group (Διοργάνωση Πας Αράκυνθος)

Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

7:00π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία – Κτητορικό
Μνημόσυνο.

6:00 μ.μ. Έναρξη αγώνων δρόμου: «1ΟΣ ΜΑΚΡΥΝΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ»
Θα διεξαχθούν αγώνες δρόμου 10χλμ. (6:00μ.μ.) και 5χλμ. (7:00μ.μ.) για ενήλικες δρομείς και 1χλμ (7:30μ.μ.) για παιδιά. Σημείο εκκίνησης και τερματισμού θα είναι η πλατεία του χωριού.

Θα ακολουθήσουν οι βραβεύσεις των δρομέων. Διοργάνωση : ΠΑΣ ΑΡΑΚΥΝΘΟΣ

8:30μ.μ. – Βυζαντινοί ύμνοι από τμήμα της χορωδίας Ιεροψαλτών Αγρινίου «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος». Χοράρχης : κ. Λεωνίδας Γαρουφαλής, παρουσίαση: κ. Δημήτριος Παπακαμμένος

-Παραδοσιακά τραγούδια από την χορωδία γυναικών Καλυβίων Αγρινίου “Αγιος Νικόλαος”. Χοράρχης: κ.Νικόλαος Στρατόπουλος, παρουσίαση: κ. Σοφία Φούκα

-Παραδοσιακά τραγούδια από τη χορωδία γυναικών του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ματαράγκας “ ο Άγιος Γεώργιος”. Χοράρχης: κ. Ανδρέας Φούκας, παρουσίαση: κ. Κωνσταντίνα Βασιλείου

Μουσική βραδιά με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια από τον κ.Ανδρέα Φούκα και την ορχήστρα του.

 


Ένα ιστορικό γεγονός θα ζήσει η Ματαράγκα στις 25-26 Αυγούστου καθώς το 2018 ο περικαλλής Ναός του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου συμπληρώνει εκατό χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Το 1918 το τότε Εκκλησιαστικό Συμβούλιο με τη βοήθεια και την οικονομική συμπαράσταση όλης της Κοινότητας ξεκίνησε την ανέγερση του Ιερού Ναού.
Το νυν Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς του Δήμου Αγρινίου και την αμέριστη βοήθεια ενωμένης της τοπικής κοινωνίας, προγραμμάτισε μια σειρά από εκδηλώσεις με σκοπό να τιμήσει τη σημαντική ιστορική διαδρομή του Ναού αλλά και να φανεί ο σεβασμός που τρέφουν οι κάτοικοι στο Ιερό Μνημείο και στους προγόνους μας.
Ο Ναός είναι το ορατό κέντρο της Ενορίας, η αστείρευτη πηγή Θείων Ευλογιών κι εκεί τελεσιουργείται δια του Χριστού και εν Αγίω Πνεύματι το μυστήριο της Σωτηρίας μας. Ο Ναός είναι τόπος άγιος, οίκος Θεού, κομμάτι του Παραδείσου, λιμάνι σωτηρίας, διδασκαλείο αρετών, θεραπευτήριο ψυχών και σωμάτων. Απ’ το Άγιο Θυσιαστήριο αναβλύζει αενάως η δωρεά της Θείας Χάριτος που ζωοποιεί κι αθανατίζει τον άνθρωπο.
Ο Ιερός Χρυσόστομος λέει: «εισερχόμεθα στα ανάκτορα του Θεού, βαδίζουμε σε τόπο που αστράφτει από Φως Αθάνατο».
Ο εφημέριος

π. Θεμιστοκλής Σωτηρόπουλος


συμμετέχουν και συμπαραστέκονται :
– Προοδευτικός Σύλλογος Ματαράγκας
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ματαράγκας
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Ματαράγκας
Αγροτικός Συναιτερισμός Ματαράγκας
Σύλλογος Λαζαράδων και Φουστανελοφόρων Ματαράγκας