Προτάσεις εθελοντικού σχεδιασμού & οργάνωσης του Μεσολογγίου

Πλαισίωση του εθελοντικού έργου σχεδιασμού της πόλης μας

Οι Τεχνικοί του Διευρυμένου Δήμου μας και το Τοπικό ΤΕΕ αν συμφωνεί με τον τρόπο σκέψης των δημοσιευμάτων μας κατά καιρούς στον τοπικό τύπο και τους σχεδιασμούς που εκπονούμε, μπορούν να πλαισιώσουν την προσπάθειά μας. Οι μέχρι σήμερα κατατεθείσες απόψεις και οι σχεδιασμοί μας μπορούν να παρουσιασθούν δημόσια μέσω του φορέα μας. Προσφέροντας την εθελοντική τους ώρα οι Τεχνικοί του Διευρυμένου Δήμου μας, μπορούν να διευρύνουν την προσπάθεια της πρώτης συγκροτηθείσης υποστηρικτικής ομάδας της Δ.Τ.Ε του Δήμου που ήδη σχεδιάζει.
Αν η προσπάθειά μας πλαισιωθεί, σταδιακά θα καταφέρουμε να ετοιμάζουμε τις «ώριμες» μελέτες που χρειάζεται η πόλη μας. Η πλαισίωση θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για δημιουργία επί μέρους ομάδων μελέτης.
Για να αρχίσει ο πρώτος βηματισμός προτείνουμε να δοθούν από Επιτροπή Τεχνικών προσχέδια σχεδιασμού (με προδιαγραφές- κανονισμούς) για όλους τους κοινόχρηστους χώρους του πολεοδομικού ιστού της πόλης μας για σύνταξη μελετών μέσω ενός εθελοντικού διαδραστικού παιχνιδιού. Οι επί μέρους ομάδες μελέτης που θα δηλώσουν συμμετοχή θα στρωθούν στη δουλειά. Προτείνουμε το Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας ή το Πολιτιστικό Κέντρο της Διεξόδου μαζί με το Τοπικό ΤΕΕ να αναλάβει την οργάνωση. Το συντονισμό θα πλαισιώσει και θα υποστηρίξει η πρώτη σχεδιαστική υποστηρικτική ομάδα της Δ.Τ.Ε του Δήμου μας. Επίσης θα εποπτεύσει τον σχεδιασμό των επί μέρους ομάδων μελέτης που θα δηλώσουν συμμετοχή λειτουργώντας συλλογικά με ενεργά ή επίτιμα μέλη του ΤΕΕ που έχουν όραμα για την πόλη.
Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για την πόλη και τους εναπομείναντες νέους επιστήμονες του κλάδου μας. Οι νέοι μας θα εντρυφήσουν με το σχεδιασμό της πόλης μας σε μελέτες σχεδιασμού μέσω ενός «άτυπου – ιδιότυπου ταχύρυθμου σεμιναρίου». Οι παλιοί θα ανασύρουμε τα σχεδιαστικά μας εργαλεία, τους νόμους, τους κανονισμούς και την εμπειρία μας από την κλασική βιβλιοθήκη μας. Θα δίνουμε την σκυτάλη στα νιάτα μας να «τρέξουν» το σχεδιασμό με τα σύγχρονα σχεδιαστικά ηλεκτρονικά εργαλεία μαζί με την ευρεία ερμηνεία των νόμων και κανονισμών, που οι μεγαλύτεροι θα τους μεταλαμπαδεύσουμε. Με τον τρόπο αυτό θα στήσουμε το πρώτο γήπεδο διαδραστικού παιχνιδιού μελετών.
Στη συνέχεια το νέο Τεχνικό δυναμικό της πόλης εφόσον καταφέρει να αναπτύξει το διάλογο και φιλικούς δεσμούς θα μπορέσει να οργανώσει την κλαδική συντεχνία του στον διευρυμένο Δήμο μας δημιουργώντας συνεργατικά γραφεία μελετών – κατασκευών – συμμετοχής στην εποπτεία άριστων κατασκευών για την πόλη μας και το Νομό μας. Θα λειτουργεί υποστηρικτικά στη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας μέσω του υποστηρικτικού εθελοντικού κοινωνικού πλαισίου, που αναλύεται στα δύο πονήματά μου για συμπλήρωση των κενών του Δημόσιου τομέα (site: tsakmakli.wordpress.com).
Επίσης μπορεί να αναλάβει την συμπλήρωση καταγραφής και την αναπαλαίωση παραδοσιακών κτιρίων και μονοκατοικιών για δημιουργία πανσιόν στην πόλη μας δίνοντας δουλειά στο άνεργο δυναμικό της πόλης. Με την λειτουργία των θα συμπληρωθούν τα κενά στις κλίνες των ξενοδοχείων και θα εξυπηρετούνται τοπικά οι επισκέπτες, που θα αφήνουν έσοδα στους επαγγελματίες της πόλης.
Όλη μας η ζωή είναι ένας κύκλος δημιουργίας. Αρχίζει με το ρήμα αγαπώ. Την περίμετρο του κύκλου αποτελεί το ρήμα δημιουργώ. Ο κύκλος κλείνει με το ρήμα συγχωρώ. Τα τρία αυτά ρήματα στον κύκλο της ζωής μας ενισχύουν την θέληση και μας δείχνουν τον τρόπο διαχειρισμού των πολλαπλών διαδρομών δημιουργίας του καθημερινού κοινωνικού γίγνεσθαι. Περπατώντας δημιουργικά τις διαδρομές αυτές βρίσκομε πολλά κοινά σημεία τομής για την στήριξη του ανορθωτικού ντόμινου της κοινωνίας αρχικά σε μικροκλίμακα την οποία σταδιακά θα επεκτείνουμε.
Η πίτα για μοίρασμα στους δύσκολους καιρούς που ήρθαν και τους δυσκολότερους που ακολουθούν έχει το σχήμα της «καρδιάς». Τα κομμάτια της είναι κομμάτια αγάπης και κοινωνικής προσφοράς. Δεν έχει καθόλου χώρο για συσσώρευση ύλης και άστοχων αντιπαραθέσεων. Στην εποχή της ανάγκης που βιώνουμε είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να ανασύρουμε το μέτρο και την αξιοπρέπεια. Να δώσουμε επιτέλους τα χέρια στήνοντας ειλικρινείς γέφυρες επικοινωνίας και ανάπτυξης δημιουργικού διαλόγου για την πόλη. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας, για να έχουν παρόν και μέλλον στη χώρα μας, να βρούμε όλους τους κρίκους του κύκλου της ζωής με δημιουργική στάση και συμπεριφορά, που τοπικά αναδεικνύουν την περιοχή μας. Μετά να τους μελετήσουμε έναν –έναν και να αναζητήσουμε τον τρόπο επίλυσης με ζητούμενο την επαναφορά της πόλης μας σε Διοικητική Πρωτεύουσα και την ανάδειξή της σε εναλλακτικό Τουριστικό πόλο.
Στόχος είναι να στηθεί αρχικά γέφυρα επικοινωνίας στους τεχνικούς της πόλης μας. Να δώσουν τα χέρια οι 25άρηδες με τους 45άρηδες και οι 45άρηδες με τον 65άρηδες. Με τον τρόπο αυτό θα γεφυρωθούν δύο τεχνολογικές γενιές (παλιό και νέο).
Όσα αναλύθηκαν για τον τεχνικό κλάδο ισχύουν για κάθε ένα επιστημονικό κλάδο και κάθε ένα εργασιακό χώρο. Ανάλογα γήπεδα με διαδραστικά παιχνίδια μπορούν να στηθούν για όλους τους επιστημονικούς κλάδους και εργασιακούς χώρους για σύνταξη μελετών και απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων που αναλογούν σε κάθε ένα ξεχωριστά. Τότε θα καταφέρουμε να επιλύσουμε τα πολλαπλά προβλήματα της πόλης μας/ πόλεων της χώρας μας σε όλους τους τομείς, εργασιακούς κλάδους και χώρους.
Τότε θα έχει στηθεί η πρώτη «βιομηχανία» στην πόλη μας/πόλεις μας για παραγωγή έτοιμων «ώριμων» μελετών ώστε να ξεκινήσει το ανορθωτικό ντόμινο προς την ανάπτυξη.
Επίσης μέσω της δημιουργίας του μητρώου εθελοντών οι άδειες Υπηρεσίες, τα Σχολεία, τα Νοσοκομεία θα υποστηριχθούν από όλους τους ενεργούς συνταξιούχους πολίτες της πόλης μας, που έχουν διάθεση για προσφορά (είναι οι τοπικοί μας Τεχνοκράτες). Τότε θα στηθεί το πρώτο εργοτάξιο οργάνωσης της εναλλακτικής διοίκησης των υπηρεσιών της πόλης που θα αναλύσω σε επόμενο συνεχόμενο άρθρο μου.
Ο ημικρατικός φορέας ή εναλλακτικός τρόπος διοίκησης που προτείνεται θα υποστηρίζεται από την δεξαμενή σκέψης των συνταξιούχων αποσυρθέντων τεχνοκρατών που είχαν όραμα και παρουσίασαν θετικό έργο στο πέρασμά τους. Η ιδέα ίδρυσης του φορέα είναι να στηθεί μία γέφυρα Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κοινωνικής δικτύωσης ευρύτατου φάσματος, που να αγκαλιάζει όλο τον κοινωνικό ιστό της πόλης με έδρα το Χρυσογιαλεικο για το Νομό και το Πέτρινο Δημαρχείο για την πόλη. Αναλύεται εκτενώς στο πρώτο και οργανώνεται στο δεύτερο πόνημα.
Οι σχεδιασμοί που συνοδεύουν το άρθρο εκπονήθηκαν από τον Βεροιανό Μηχανικό Δημήτρη Αράβα που σχεδιάζει με αγάπη για την πόλη μας πλαισιώνοντας την προσπάθειά μου.
Σημείωση: Το παρόν άρθρο αποτελεί απόσπασμα του τρίτου πονήματος που ετοιμάζω .
Σταυρούλα Τσακμακλή
Πολιτικός Μηχανικός –Συγγραφέας
Τηλέφ επικ: 6984377886 Mail: tsakmalistavroula@yahoo.gr


 

Οργάνωση μιας πόλης /της πόλης μας για την απορρόφηση πολλών Ευρωπαϊκών κονδυλίων σε όλο το φάσμα του κοινωνικού ιστού της πόλης

Αρχικά επιβάλετε να συμπληρώσουμε «τα κενά του πάζλ» της Δ.Τ.Ε του Δήμου. Τότε θα μπορούν οι αιρετοί με άνεση να τρέχουν στα Υπουργεία και την Περιφέρεια για Ευρωπαϊκούς πόρους, έχοντας στο χέρι το χρήσιμο προαπαιτούμενο διαπραγματεύσιμο εργαλείο που λέγεται «ώριμη» μελέτη.
Πρώτα όμως χρειάζεται όλοι οι πολίτες θα ενδιαφερθούμε για να πλαισιώσουμε υποστηρικτικά τους αιρετούς της πόλης και του Νομού μας δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη για τον τόπο μας. Καταθέτοντας την δημιουργική ενέργεια, τα χαρίσματα και τα ταλέντα μας, θα εξυγιάνουμε και θα υποστυλώσουμε τη βάση της πυραμιδικής δομής της Διοίκησης. Με τον τρόπο αυτό οι αιρετοί που μας εκπροσωπούν σε Δήμο και Περιφέρεια θα έχουν έτοιμη την «δεξαμενή ώριμων μελετών». Επομένως θα έχουν τα δεδομένα διεκδίκησης. Θα παίρνουμε πόρους. Θα έχουμε δουλειά. Θα χρηματοδοτούνται τα ταμεία των συνταξιούχων. Δεν θα φθάσει η σύνταξή μας στον πάτο. Θα μπει επιτέλους φρένο στον κατήφορο. Όλοι μαζί λειτουργούντες σαν μια «γροθιά» θα έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες για το ανορθωτικό ντόμινο.
Οι καιροί απαιτούν να λειτουργήσουμε ως ένα μπράτσο λειτουργίας. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε Αιρετοί -Δημόσιοι Λειτουργοί και ιδιώτες εθελοντές. Επιβάλλεται ως γνήσιοι απόγονοι των προγόνων μας να κάνουμε “γιουρούσι” για να χωροτακτήσουμε τα ενεργά κύτταρα της πόλη μας (Σχολεία – Υπηρεσίες-Νοσοκομεία).
Για να ζήσει το Μεσολόγγι, έχουμε υποχρέωση ως πολίτες να συμβάλλουμε με κοινωνική προσφορά καταθέτοντας την εθελοντική μας ώρα, για να επανακτήσουμε αρχικά το χώρο του αιγιαλού της πόλης μας με οριοθέτηση και διεκδίκηση αυτού. Αν ανακτήσουμε το χώρο της παραλίας τουλάχιστον στα δύο τελευταία αδόμητα Ο.Τ στο Δυτικό θαλάσσιο μέτωπο θα είναι  για όφελος της πόλης και του πολίτη με ανάδειξη των εναλλακτικών μέσων μεταφοράς που υπήρχαν στην πόλη και με επιτρεπόμενες δράσεις και δραστηριότητες κατόπιν έγκρισης των εμπλεκομένων Υπηρεσιών.
Για την απόδοση των δημόσιων, δημοτικών και κοινόχρηστων χώρων που ανήκουν στην πόλη και τον πολίτη ο Νομικός μας κλάδος (δημόσιος και ιδιωτικός) επιβάλλεται να «βάλει πλάτη» σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες ερχόμενος δεύτερος σε σειρά.
Αρχικά θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα να απελευθερωθούν οι αμφισβητούμενοι δημόσιοι χώροι του σχεδιασμού των οδικών αξόνων της Ο.Χ.Ε. που εξασφαλίστηκαν πόροι για να δημοπρατηθούν. Όσοι Νομικοί αγαπούν τον τόπο μας, να εγγραφούν σε μητρώο εθελοντών συλλογικών δράσεων που προτείναμε να δημιουργηθεί στο Δήμο, να σκύψουν στα νομικά θέματα, να μοιράσουν τις συσσωρευμένες υποθέσεις που χρονίζουν και να τις επιλύσουν συνεργαζόμενοι με το αυτοτελές γραφείο Δημόσιας περιουσίας, το Λιμεναρχείο Μεσολογγίου, τον φορέα διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας και την Υπηρεσία Περιβάλλοντος για να παρθούν οι εγκρίσεις που απαιτούνται.
Όλοι μας (αρχίζοντας με τους Τεχνικούς και Νομικούς εθελοντές συλλογικών δράσεων) οφείλουμε για το καλό της πόλης μας να είμαστε συνεπίκουροι στο έργο της Δημοτικής Αρχής. Για να έχουμε απορρόφηση πόρων με ολοκληρωμένο σχεδιασμό με επίλυση ταυτόχρονα προβλημάτων καταπατήσεων και διανοίξεων, που θα προκύψουν στην υλοποίησή του έργου της Ο.Χ.Ε, για να μην έχουμε για πολλοστή φορά αναχρονιστικά και ημιτελή έργα.
Για να έχουμε καλοσχεδιασμένη πράσινη πόλη με πλούσιες εναλλακτικές διαδρομές στα θαλάσσια μέτωπα και ανάπλαση των παραδοσιακών κτιρίων και ακατοίκητων μονοκατοικιών σε πανσιόν, όπως οι καιροί απαιτούν και τα δεδομένα της πόλης μας προδιαγράφουν τις λύσεις. Για να αναδείξουμε την πόλη μας σε πόλη πρότυπο με ελκυστικό εναλλακτικό τουρισμό, θα αναδείξουμε αρχικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις συνεχόμενες διαδρομές περιπάτου-τζόκιγκ και τα συνεχιζόμενα δίκτυα ποδηλασίας σε όλο τον πολεοδομικό ιστό της επίπεδης πόλης μας.
Μία ανάπλαση αυτής της μορφής συμπληρωμένη στις μεταφορές με διαδρομή άμαξας, διαδρομή ιππασίας, τραινάκι επίσκεψης μουσειακών χώρων, mini bus πόλης, θαλάσσιες διαδρομές στα ιστορικά νησάκια μας και ανακύκλωσης των αρνητικών πλεονασμάτων των παλαιών κτιρίων της πόλης μας, θα συμβάλει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Οι μεταφορές που ως πράσινη εναλλακτική παραθαλάσσια πόλη θα έχει να διαχειρισθεί ο επιχειρηματικός κλάδος είναι πολλές. Η επανάκτηση του αιγιαλού Δυτικά θα δώσει επιτρεπόμενες δράσεις και δραστηριότητες ωφέλιμες για την πόλη, τον πολίτη και τους επιχειρηματίες .
Οι κύκλοι επηρεασμού της μεταρρύθμισης για τον Πυλώνα της Διοίκησης για την πόλη μας με προσδιορισμό ανάπτυξης τον τουρισμό, όπως προκύπτει από την αναλυτική καταγραφή των πονημάτων «Σχεδιάζοντας το Μεσολόγγι» και «Οργάνωση Πόλης» που γράφτηκαν για την πόλη μας (site: tsakmakli.wordpress.com) είναι τρεις :
1. Θέσπιση και επαναλειτουργία τοπικά στην Πρωτεύουσα του Νομού μας αυτοτελούς ενεργού Τμήματος Χωροταξίας- μελετών και Περιβάλλοντος σε επίπεδο πόλης και επίπεδο Νομού από το Υπουργείο Υποδομών. Η εισήγηση για το αίτημα θα εκπονηθεί από τον Δήμο και την Αντιπεριφέρεια σε συνεργασία με το ΤΕΕ Αιτ/νίας. Την σκοπιμότητα αυτής της θεσμοθέτησης την επιβάλλουν οι καιροί που διανύουμε της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης ανάπτυξης. Αυτό το τμήμα λειτουργικά ενοποιημένο λείπει παντελώς σήμερα από το Δήμο και την Αντιπεριφέρεια. Οι αιρετοί μας που διοικούν τις πόλεις και το Νομό μας δεν έχουν οργανωμένα στις Δ.Τ.Ε στελεχωμένα και αυτοτελή τμήματα Χωροταξίας –Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος.
Το τμήμα αυτό θα αποτελέσει το κεντρικό συντονιστικό τμήμα του σχεδιασμού και του προγραμματισμού τοπικά των μελετών και έργων του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας. Επίσης θα αναλάβει το συντονισμό των ομάδων μελέτης-κατασκευής και της έντεχνης εποπτείας των έργων στο Δήμο και το Νομό μας.
2. Θέσπιση από το Υπουργείο Εσωτερικών οργανωμένου και σχεδιασμένου φορέα συλλογικών δράσεων κοινωνικής δικτύωσης ο οποίος θα λειτουργεί υποστηρικτικά για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου συμπληρώνοντας τα κενά του. Το αίτημα μπορεί να υποβληθεί από τους αιρετούς του Νομού μας, το ΤΕΕ Αιτ/νίας, τον Εμπορικό Σύλλογο και λοιπούς φορείς της πόλης.
3. Θέσπιση από το Υπουργείο παιδείας και λειτουργία των Διαδραστικών Σχολείων για καλλιέργεια από την ηλικία του νηπίου σωστής νοοτροπίας και συμπεριφοράς. Στα σχολεία μας προτείνεται να προστεθεί η λειτουργία κηπουρικής –ανθοκομίας- δενδροκομίας και λειτουργία κοινωνικού λαχανόκηπου σε κάθε σχολείο. Βλέπε σχεδιασμό της πλατείας μπροστά στο 6ο Δημ Σχολείο με τις αναφερόμενες λειτουργίες που προαναφέραμε.
Ο κοινωνικός ιστός είναι ένα πολυσύστημα πυραμιδικής δομής και λειτουργεί συστημικά όμοια με τη συστημική Ιατρική. Στην οργάνωση της δομής του προσομοιάζει ως ένα τεράστιο «πάζλ», στο οποίο χωροτακτούμε τα κομματάκια του για κάθε ένα επί μέρους τμήμα του συστήματος της πυραμιδικής δομής του. Τακτοποιούμε τη λειτουργική δομή του και την συμπληρώνουμε, όπου έχουμε κενά με λειτουργίες οργανωμένης εθελοντικής εργασίας και προσφοράς μέσω του προτεινόμενου προς δημιουργία οργανωμένου και σχεδιασμένου φορέα συλλογικών δράσεων κοινωνικής δικτύωσης. Οι οργανωμένες και σχεδιασμένες συλλογικές δράσεις μπορούν να λειτουργήσουν σήμερα ως εργαλείο ανατροπής στο συνεχιζόμενο ντόμινο της οικονομικής κατάρρευσης.
Για τον σχεδιασμό μιας πόλης- της πόλης πρότυπο – της πράσινης πόλης- της πόλης μας των εναλλακτικών διαδρομών-της κηπούπολης αρχίσαμε να γράφουμε στην πράξη με τους σχεδιασμούς μας το τρίτο πόνημα. Συμμετέχοντας σε μια πρώτη σχεδιαστική ομάδα συλλογικών εθελοντικών δράσεων καταθέσαμε στο Δήμο μας σαν πρώτη ενέργεια δράσης προτάσεις σχεδιασμού δημόσια για όλα τα θαλάσσια μέτωπα και τους οδικούς άξονες της Ο.Χ.Ε τους οποίους και δημοσιεύσαμε στον τοπικό τύπο.
Με το παρόν άρθρο δημοσιεύουμε τον 16μετρο δρόμο της δυτικής περιμετρικής στην «καλλονή» που περνά μπροστά από το βιβλιοπωλείο του «κύβου» που αυτή τη στιγμή ετοιμάστηκε για να ασφαλτοστρωθεί. Καταθέτουμε μέσω του τοπικού τύπου τον σχεδιασμό μας τον οποίο δεν έχουμε ακόμη υποβάλλει στην Υπηρεσία. Επίσης τον δεκάμετρο δρόμο που οδηγεί στο 2ο Δημοτικό Σχολείο τον οποίο δώσαμε σε cd στην επιβλέπουσα το έργο για να τον λάβει υπόψη της.
Παρακαλούμε όπως εξετασθούν με προσοχή οι σχεδιασμοί μας.
Επίσης ενημερώνουμε δημόσια ότι έχουμε σχεδιάσει όλους τους δρόμους της επέκτασης (σε πέντε οικιστικά σύνολα) βασιζόμενοι σε σχεδιασμό κυκλοφοριακής μελέτης που εκπονούμε. Εκπονήσαμε τον σχεδιαστικό χάρτη για τα πέντε οικιστικά σύνολα αλλά δεν ετοιμάσαμε ακόμη το συνοδευτικό τεύχος του. Επιθυμούμε να προβάλλουμε την δουλειά μας εποπτικά στο ΤΕΕ, στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και στους εκλεγμένους αιρετούς του Δήμου μας για ενημέρωσή τους.
Οι σχεδιασμοί σε εποπτική μορφή εκπονούνται από τον πρώτο εθελοντή συνοδοιπόρο γνώστη του ηλεκτρονικού σχεδιασμού Δημήτρη Αράβα  Βερoιανό Πολιτικό Μηχανικό που ζει στην πόλη μας και εργάζεται στη Δ.Τ.Ε της Αντιπεριφέρειας.
Σταυρούλα Τσακμακλή Πολιτικός Μηχανικός –Συγγραφέας
Σημείωση: (Το παρόν άρθρο αποτελεί αναπόστατο μέρος  του τρίτου πονήματος που εκπονώ για την οργάνωση της πόλης μας με σχεδιασμένες εθελοντικές συλλογικές δράσεις μέσω μαθηματικής ανάλυσης.)