mesologi diavlos

Βήματα ανάπτυξης για την πόλη του Μεσολογγίου

Παρακολουθώντας τα δρώμενα των τελευταίων τριάντα χρόνων, όπου δεν καλλιεργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την δημιουργία αναπτυξιακών και δημογραφικών συνθηκών για την ανάπτυξη του Μεσολογγίου, παρότι υπήρχε πληθώρα πόρων για πάρα πολλούς αναπτυξιακούς τομείς, εκφράζουμε την αγωνία μας με τις αναρτήσεις μας στην ιστοσελίδα Http://tsakmakli.wordpress.com. Τα πονήματα καθώς και όλες οι προτάσεις μας έχουν κατατεθεί σε όλους τους αρμόδιους.
Η ανάκτηση της έννοιας της ανάπτυξης απαιτεί ένα δυναμικού-στρατηγικού τύπου σχεδιασμό. Μια πολεοδόμηση που θα προβλέπει, θα προεκτείνει, θα προτρέπει, θα κινητοποιεί. Δεν θα μένει κλειστή και στάσιμη στη σημερινή πραγματικότητα.
Είναι γνωστή παγκοσμίως η σημασία των έργων υποδομής, των συγκοινωνιών και των επικοινωνιών για την ανάπτυξη των πόλεων αλλά και των Περιφερειών. Επίσης ότι όσο πιο ανταγωνιστική είναι μια πόλη ή μια Περιφέρεια τόσο περισσότερο γίνεται πόλος ανάπτυξης πρωτοποριακών δραστηριοτήτων σε αυτή. Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα δεν εκφράζονται μόνο στο επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρονται αλλά η υπεροχή τους κυρίως εκφράζεται στο επίπεδο της αισθητικής ποιότητας του αστικού και του Αρχιτεκτονικού της περιβάλλοντος.
Παρακολουθώντας τον βηματισμό της Ευρώπης βλέπουμε την κοσμογονία των πόλεων. Η ανάπτυξή τους κυρίως οφείλεται στις ποιοτικές αναπλάσεις και αποκαταστάσεις της ιστορικότητας των πόλεών τους. Τουναντίον στο Ιστορικό Μεσολόγγι βλέπεις ότι ακολουθείται για χρόνια μια παθητική αδράνεια ενταφιασμού της πόλης μας. Παρακολουθούμε αδρανείς την απεμπόληση του πλούσιου φυσικού πλούτου της πόλης μας, τις έντονες και άγονες αντιπαραθέσεις, τις πολυδάπανες ετήσιες γιορτές και δρώμενα και την κατασκευή έργων ρουτίνας με μικροεπεμβάσεις ως φωτισμοί, σιντριβάνια, πεζόδρομοι.
Καθημερινά μας ταλαιπωρούν θέματα αισθητικά, περιβαλλοντικά, κακοτεχνιών, ανύπαρκτου και όχι μακρόπνοου σχεδιασμού με εποπτεία της κατασκευής. Ακόμη και η κοντόθωρη και αποσπασματική διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας υποβαθμίζει όχι μόνο τη δικιά μας ποιότητα ζωής αλλά υπονομεύει και τις προοπτικές της ανάπτυξης και της μελλοντικής βιωσιμότητας της πόλης μας. Ως πολίτες για την αφωνία και την ανοχή μας δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών. Γινόμαστε συνένοχοι σε ότι συντελείται γύρω μας.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πόλης μας συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται αποσπασματικά αλλά μέσω ενός κεντρικού χωρικού σχεδιασμού, ο οποίος θα συντονίσει όλες τις επιμέρους σχεδιάσεις. Βοηθοί και στηρίγματα για τις σχεδιάσεις τοπικά μπορούν να συ-στρατευτούν φορείς καθώς και εθελοντές νέοι μηχανικοί και επιστήμονες όλων των βαθμίδων και κλάδων, που θα συνδράμουν απλόχερα, μια και είναι έργο, που δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας οι ήδη αποψιλωμένες τεχνικές και λοιπές υπηρεσίες.
Θέλουμε δημόσια να ανοίξουμε διάλογο για αυτά. Πρώτα να παρουσιάσουμε αυτά τα βήματα του σχεδιασμού. Στη συνέχεια τις επιμέρους δράσεις που μπορούμε να σχεδιάσουμε. Σχεδιάζουμε την πόλη μας με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον. Όμως στηριζόμαστε στο παρελθόν, την μνήμη, το όνειρο και την δημιουργία, τα οποία είναι στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη της Ιστορικής πόλης μας.
Δεν μας λείπουν ούτε οι πόροι αλλά ούτε το ανθρώπινο δυναμικό για να σχεδιάσουμε την ανταγωνιστική πόλη. Μας λείπει μόνο η βούληση. Θα προχωρήσουμε αν συνεργαστούμε όλοι οι αιρετοί, οι θεσμικοί φορείς και οι μεμονωμένοι επιστήμονες για το κοινό καλό. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να αλλάξουμε την πόλη και να την σώσουμε από την ερήμωση και την εγκατάλειψη.

H πρώτη ομάδα που σχεδιάζει και καταθέτει προτάσεις μελέτης για την πόλη μας
1. Τσακμακλή.Σταυρούλα Πολιτικός Μηχανικός – Επίτιμο μέλος ΤΕΕ- Συγγραφέας
2. Αράβας.Δημήτρης Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ (με μεταπτυχιακό σε εναλλακτικούς
Σχεδιασμούς) Δημόσιος λειτουργός Δ.Τ.Υ Π.Ε Αιτ/νίας.
3. Ράπτης Βασίλης Χημικός -Καθηγητής Ιταλικών – Ποδηλάτης
4. Γεωργιάδης Γιάννης Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
Mail επικοινωνίας: tsakmalistavroula@yahoo.gr
Όλες οι προτάσεις και οι σχεδιασμοί για την πόλη μας είναι αναρτημένοι στο διαδίκτυο
Web: http://tsakmakli.wordpress.com