nosoagrin

Η κατάσταση στα νοσοκομεία Μεσολογγίου & Αγρινίου

Διοίκηση Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας:

Το Δ.Σ. του Γ.Ν. Αιτωλ/νίας, κατά τη συνεδρίασή του στις 5/6/2018 ασχολήθηκε, μεταξύ των άλλων θεμάτων και με την εντεινόμενη και εν πολλοίς αδικαιολόγητη κινδυνολογία, που το τελευταίο χρονικό διάστημα αναπτύσσεται αναφορικά με το παρόν και το μέλλον του ιδρύματος αλλά και τις προοπτικές περαιτέρω υποστήριξης και αναβάθμισης του δημόσιου τομέα υγείας στην ευρύτερη περιοχή αναφοράς του Νοσοκομείου Αγρινίου. Τονίζουμε ευθύς εξ αρχής ότι τα προβλήματα στην υγεία καθώς και οι χρόνιες παθογένειες του χώρου δεν μπορούν να επιλυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ούτε μαγικές λύσεις υπάρχουν στην αντιμετώπισή τους. Το να απαξιώνεται όμως μία διαρκής προσπάθεια τα τελευταία 2,5 χρόνια ανάταξης του συστήματος και διαρκούς βελτίωσής του – με αφορμή το προσωρινό πρόβλημα λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής – και να γίνονται αφορισμοί για λόγους μικροπολιτικής, αυτό και μόνο κάνει ζημιά και στο ίδρυμα και στους συμπολίτες μας, στους οποίους οφείλουμε να παρέχουμε υψηλού επιπέδου ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ υγεία.

Ας μη λησμονούν λοιπόν κάποιοι – οι οποίοι πυροβολούν επί δικαίων και αδίκων – ότι:

 • Υπηρετούν ήδη τα τελευταία χρόνια τριάντα πέντε (35) νέοι μόνιμοι και επικουρικοί ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο, πράγμα το οποίο είχε να συμβεί χρόνια.
 • Η Καρδιολογική Κλινική που είχε μόνο δύο (2) ιατρούς, διαθέτει πλέον πέντε (5) και εφημερεύει όλο το μήνα. Εξέλιξη η οποία σε συνδυασμό με την πλήρη στελέχωση με τέσσερις (4) μόνιμους ιατρούς της Καρδιολογικής στο Μεσολόγγι, επέλυσε ένα χρόνιο πρόβλημα που απασχολούσε από το 2014 και μέχρι πρόσφατα, ολόκληρη την Αιτωλ/νία!
 • Τα τελευταία χρόνια έχουμε αυξητική τάση ενίσχυσης του προϋπολογισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου.
 • Οι κάθε είδους πληρωμές ιατρών, εφημεριών και υπερωριών του προσωπικού καθώς και δεδουλευμένα των ετών 2012-2014 έχουν εξοφληθεί και αποδίδονται κανονικά.
 • Οι σαράντα επτά (47) εργαζόμενοι στην φύλαξη και την καθαριότητα είναι πλέον πραγματικότητα, βάζοντας τέρμα στις συνθήκες εργασιακής ομηρίας και δουλείας στους εργολάβους που πάνω από μία δεκαετία έκαναν “πάρτι” στο Νοσοκομείο. Αν προστεθούν και οι προσλήψεις με Ατομικές Συμβάσεις στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, ο αριθμός των εργαζομένων σε φύλαξη – καθαριότητα – σίτιση ανέρχεται σε εξήντα(60).
 • Η επιχορήγηση 1,5 εκατ. ευρώ για το παλιό Νοσοκομείο, είναι γεγονός. Σύντομα, μετά την ένταξη στην ΣΑΕ του Υπουργείου Οικονομίας, το έργο παίρνει το δρόμο της δημοπράτησης.
 • Η μεγάλη θεσμική τομή πρόσληψης έξι (6) μονίμων ιατρών στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου, ως αυτόνομου τμήματος, θα δώσει οριστική λύση στα προβλήματα της Παθολογικής Κλινικής και θα εξυπηρετήσει τα μέγιστα τους συμπολίτες μας που αναμένουν υπομονετικά για εξετάσεις στα Εξωτερικά Ιατρεία.

Τέλος, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για τις παρακάτω ΑΜΕΣΕΣ λύσεις που δρομολογήθηκαν:

 1. Προσλαμβάνονται τις προσεχείς ημέρες δύο (2) ειδικευμένοι επικουρικοί ιατροί για δύο χρόνια, ένας (1) παθολόγος και ένας (1) καρδιολόγος.
 2. Ανέλαβε ήδη υπηρεσία για εκπαίδευση μία (1) αγροτική ιατρός και το επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστούν άλλοι δύο (2).
 3. Δρομολογήθηκε από το Υπουργείο Υγείας η κάλυψη της δεύτερης μόνιμης θέσης παθολόγου και η κάλυψη μόνιμης θέσης Ακτινοδιαγνώστη με ειδίκευση στο μαγνητικό τομογράφο.
 4. Ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση με την οποία δίνεται πλέον η δυνατότητα να καταρτίζεται λίστα και για το λοιπό επικουρικό προσωπικό, όπως γίνεται με τους επικουρικούς ιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι ήδη το Νοσοκομείο από σήμερα απέστειλε στην 6η ΥΠΕ τις ανάγκες σε νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό που απαιτείται και σύντομα, με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες, θα προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό (νοσηλευτές, επιστήμονες πληροφορικής, βοηθοί φαρμακείων κ.ά.).
 5. Με άλλη νομοθετική ρύθμιση παρατάθηκε μέχρι 31/12/2018 η διαδικασία μετακίνησης ή απόσπασης νοσηλευτικού προσωπικού που ήδη εργάζονται στο Νοσοκομείο Αγρινίου, από τα Κέντρα Υγείας και εξετάζεται προσεκτικά η δυνατότητα ανάκλησης και άλλων αποφάσεων απόσπασης ή μετακίνησης νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου προς τα Κέντρα Υγείας από την 6η ΥΠΕ, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των κλινικών του Νοσοκομείου.
 6. Με πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), δόθηκε θετική γνώμη για την εκπαίδευση ιατρού Ακτινοδιαγνώστη του Νοσοκομείου μας στον «Άγιο Σάββα» και ήδη εκδόθηκε η σχετική απόφαση του Διοικητή, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία εκπαίδευσής του.

Αν όλα τα παραπάνω είναι υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας, τότε προφανώς οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι είμαστε εδώ για το βέλτιστο και το καλύτερο και ότι όλοι θα κριθούμε εκ του τελικού αποτελέσματος.

 


ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας – Τομέας Υγείας:

Με αφορμή διάφορες ανακοινώσεις στα πλαίσια προσπάθειας δημιουργίας κλίματος ανησυχίας, γύρω από το Νοσοκομείο, ας πούμε τα πράγματα επιτέλους με όνομά τους.

-Θυμάται κανείς άραγε τις εποχές που η καρδιολογική κλινική εφημέρευε με δυο γιατρούς, αφήνοντας έναν ολόκληρο νομό ακάλυπτο; Σήμερα είναι σε πλήρη λειτουργία 30 μέρες το μήνα και σχεδιάζεται η περαιτέρω ενίσχυση της.
-Θυμάται κανείς άραγε τις εποχές όπου πάγιο αίτημα ήταν η κάλυψη των θέσεων των Διευθυντών σε δύο κομβικές κλινικές, την Καρδιολογική και τη Νεφρολογική κλινική; Σήμερα έχουν καλυφθεί και οι δύο θέσεις, με δυο εξαιρετικά καταρτισμένους επιστήμονες, καταξιωμένους στον ιατρικό χώρο.
-Θυμάται κανείς άραγε τις εποχές που, όταν ο ανασφάλιστος πήγαινε στο νοσοκομείο, το χρέος της νοσηλείας του βεβαιώνονταν στη ΔΟΥ; Σήμερα, ο ανασφάλιστος έχει ΔΩΡΕΑΝ, πλήρη και ισότιμη πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
-Θυμάται κανείς άραγε τις εποχές που ο Αγρινιώτης, για μια επέμβαση ρουτίνας πήγαινε στην Πάτρα, τα Γιάννενα ή την Άρτα, λόγω έλλειψης ιατρών και υλικών; Σήμερα έχει την δυνατότητα να απευθυνθεί στο Νοσοκομείο της πόλης του.
-Θυμάται κανείς άραγε την υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου Αγρινίου, όπου οι ελλείψεις σε βασικά υγειονομικά υλικά ήταν δεδομένη; Σήμερα το Νοσοκομείο Αγρινίου έχει σταθερά αυξητικό προυπολογισμό ήδη από το 2015.
-Θυμάται κανείς άραγε τις εποχές που γίνονταν ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ περικοπές στις εφημερίες και υπερωρίες του προσωπικού του Νοσοκομείου, λόγω έλλειψης χρημάτων; Σήμερα και ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια, οι εργαζόμενοι πληρώνονται για το σύνολο των υπερωριών χωρίς περικοπές. Με νομοθετικές ρυθμίσεις μάλιστα έχουν πάρει τα οφειλόμενα δεδουλευμένα των ετών 2012-2014.
-Θυμάται κανείς άραγε τους εργολάβους καθαριότητας; Σήμερα, παρά τον ανελέητο πόλεμο, 60 εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τη φύλαξη έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις με το Νοσοκομείο, με διπλάσιες αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
-Τα τελευταία τρία χρόνια στο Νοσοκομείο Αγρινίου έχουν διοριστεί 35 νέοι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (παθολόγοι, καρδιολόγοι, παιδίατροι, πνευμονολόγοι, νεφρολόγοι, ουρολόγοι, οφθαλμίατροι κ.α).

-Σήμερα έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις και αναμένεται η λειτουργία του αυτόνομου Τμήματος Επειγόντων περιστατικών (Τ.Ε.Π), με 6 μόνιμους ιατρούς ,που θα λύσει πολλά από τα προβλήματα που καθημερινά συναντούν ασθενείς και επισκέπτες στο νοσοκομείο.
-Σήμερα, η ενίσχυση με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων συνεχίζεται σταθερά. Χρειάζεται σίγουρα μεγαλύτερη ενίσχυση. Τα πράγματα δεν είναι ιδανικά, είναι όμως πολύ καλύτερα σε σχέση με τρία χρόνια πριν, όταν μπήκε φρένο σε μια περίοδο διάλυσης του δημόσιου αγαθού της υγείας.

Η κριτική προς την προσπάθεια αναδιοργάνωσης του δημόσιου συστήματος υγείας είναι θεμιτή και επιβεβλημένη. Αρκεί να εδράζεται σε πραγματικά επιχειρήματα. Η μικροπολιτική, όμως, χωρίς όρια και κανόνες, η κινδυνολογία και καταστροφολογία δεν δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τις υπηρεσίες του.
Η προσπάθεια υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας, (είτε συνειδητά από κάποιους, είτε όχι) θα μας βρει αντίθετους μαζί με την κοινωνία.