Ανάγκη άμεσης βελτίωσης των αθλητικών υποδομών στο Μεσολόγγι

Με παρέμβασή τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς Πολιτισμού – Αθλητισμού και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας , Μαρία Τριανταφύλλου, Γιώργος Βαρεμένος ρωτούν, σχετικά με την κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου της Ιεράς πόλης του Μεσολογγίου.

Έπειτα από τις συνεχόμενες επιτυχίες σε συλλογικό επίπεδο, ομάδων του νομού Αιτωλοακαρνανίας, οι ανάγκες προπόνησης και άθλησης , σωματείων, που αγωνίζονται σε εθνικά πρωταθλήματα καθώς και των υπολοίπων, δεν ικανοποιούνται με τις υπάρχουσες συνθήκες. Επισημαίνουν ότι τελευταία έτη, έχουν ενταχθεί έργα αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που άλλαξαν προς το καλύτερο τον αθλητικό χάρτη των συγκεκριμένων περιοχών.

 

Ακολουθεί η ερώτηση αναλυτικά:

Το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο (Δ.Α.Κ.) Μεσολογγίου παρέχει στους δημότες τη δυνατότητα ανάπτυξης του μαζικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού. Επίσης, χρήση των εγκαταστάσεών του κάνουν και αθλητικά σωματεία , που συμμετέχουν σε εθνικές κατηγορίες.

Αποτελείται από ένα κλειστό γυμναστήριο και από ένα κύριο και ένα βοηθητικό γήπεδο ποδοσφαίρου. Οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου του κύριου γηπέδου ποδοσφαίρου είναι ίσες με τις διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου του Ο.Α.Κ.Α και είναι στρωμένο με χορτοτάπητα. Περικλείεται από στίβο 400 μέτρων περίπου, ο οποίος (στίβος) είναι στρωμένος από την κατασκευή του εν λόγω αθλητικού κέντρου με κάρβουνο και βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Ίσως είναι ο μοναδικός στίβος, που υπάρχει σε πρωτεύουσα νομού της χώρας, που χρησιμοποιεί το κάρβουνο για υλικό, ενώ η κατασκευή του δεν έχει συντηρηθεί ποτέ. Σε μερικά δε σημεία του στίβου/αγωνιστικού χώρου έχει αναπτυχθεί έντονη βλάστηση και πλημμυρίζει σε κάθε μέτριας έντασης βροχόπτωση. Η ανάγκη αλλαγής του υλικού κατασκευής σε πλαστικό τάπητα (ταρτάν) είναι επιτακτική.

Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, εκπροσωπείται ήδη στην Α’ Εθνική κατηγορία, από την ομάδα γυναίκειου ποδοσφαίρου «Μεσολόγγι 2008» , που χρησιμοποιεί καθημερινά τις εγκαταστάσεις του Δ.Α.Κ. Μεσολογγίου. Οι αθλήτριες αντιμετωπίζουν συνεχώς τα αυξανόμενα προβλήματα των υποδομών, γεγονός που επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία μίας ομάδας επιπέδου Α΄ Εθνικής κατηγορίας. Με δεδομένο ότι από τη νέα χρονιά η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου θα εκπροσωπείται στην Α2 Εθνική Κατηγορία Καλαθοσφαίρισης από την ομάδα «Χ. Τρικούπης», είναι προφανές ότι συναφή προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι αθλητές καλαθοσφαίρισης. Τα παραπάνω προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι άλλες ομάδες ποδοσφαίρου, ιστορικών σωματείων, καθώς και σύλλογοι, που οι αθλητές και οι ακαδημίες τους, χρησιμοποιούν τις παραπάνω εγκαταστάσεις. Οι ανάγκες προπόνησης και άθλησης των σωματείων, που αγωνίζονται σε εθνικά πρωταθλήματα καθώς και των υπολοίπων, δεν ικανοποιούνται με τις υπάρχουσες συνθήκες, που επικρατούν στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Ο φωτισμός, κατά την διάρκεια της προπόνησης, η οποία πραγματοποιείται κατά τις βραδινές ώρες, είναι ελλιπής και οι συνθήκες υγιεινής των αποδυτηρίων απαράδεκτες. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη λειτουργία αποδυτηρίων, τα οποία θα εξυπηρετούν τους αθλούμενους και τις αθλούμενες.

Επίσης, πριν από κάποιους μήνες, υπήρξε ομόφωνη απόφαση, (Αριθμ.απόφασης:229/2017), του Δημοτικού Συμβούλιου για εγγραφή στο Τεχν. Πρόγραμμα και έγκριση διαδικασίας εκτέλεσης του έργου «Κατασκευή Δημοτικού κολυμβητηρίου» με συνολικό προϋπολογισμό 900.000,00 €. Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, που είναι ο μεγαλύτερος της χώρας, υπάρχει ένα και μοναδικό κολυμβητήριο, που βρίσκεται στην πόλη του Αγρινίου. Το συγκεκριμένο κολυμβητήριο δεν είναι Ολυμπιακών προδιαγραφών με αποτέλεσμα αρκετοί αθλητές σωματείων να προσφεύγουν σε γειτονικούς νόμους για τις προπονητικές τους ανάγκες.

Είναι θετικό το γεγονός ότι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναμένεται την άνοιξη του 2019 να αποκτήσει ταρτάν, το Εθνικό Παπαχαραλάμπειο στάδιο Ναυπάκτου. Ποσό 650.000 ευρώ, έχει δεσμευτεί ως πίστωση για την κατασκευή του ελαστικού τάπητα στίβου (ταρτάν) και των υπολοίπων αγωνισμάτων στίβου (ρίψεων – αλμάτων).Επίσης τα τελευταία έτη έχουν ενταχθεί έργα αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων και δημιουργίας νέων , σε Δημοτικά Στάδια της χώρας, που άλλαξαν προς το καλύτερο τον αθλητικό χάρτη των συγκεκριμένων περιοχών.

Επειδή η κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων απαντά στην ανάγκη του ερασιτεχνικού και μη, αθλητισμού

Επειδή, προκειμένου να ευνοηθεί η αθλητική ανάπτυξη μιας περιοχής είναι αναγκαίο να διασφαλίζεται πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στις δημόσιες αθλητικές υποδομές για το σύνολο των πολιτών,

Επειδή η εύρυθμη προπονητική διαδικασία των τοπικών συλλόγων που παίρνουν μέρος σε πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών, δεν επιτυγχάνεται όταν οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές που χρησιμοποιούν δεν συντηρούνται και δεν πληρούν στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής,

Επειδή ο μεγαλύτερος νομός της χώρας έχει ανάγκη από την κατασκευή ενός σύγχρονου κολυμβητηρίου,

Επειδή όποια έργα αθλητικής υποδομής προτείνονται, πρέπει να συνοδεύονται από ολοκληρωμένες μελέτες βιωσιμότητας, χωροταξίας, προϋπολογισμού, χωροθέτησης, ώστε να υπάρχουν προϋποθέσεις περαιτέρω μελλοντικής ανάπτυξης,

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα και σχετική μέριμνα από το αρμόδιο Υπουργείο για έργα αναβάθμισης και συντήρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Δ.Α.Κ Μεσολογγίου;

2. Περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό του αρμοδίου Υπουργείου η κατασκευή νέου κολυμβητηρίου στο νομό Αιτωλοακαρνανίας;

3. Υπάρχει σχετικό σχέδιο – μέριμνα για ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονομία των υφιστάμενων κολυμβητηρίων για τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους;

4. Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου έχει υποβάλλει προς το αρμόδιο Υπουργείο, αναλυτικό φάκελο με πλήρη μελέτη για το έργο «Κατασκευή Δημοτικού κολυμβητηρίου», η όποια περιλαμβάνει την ενεργειακή αυτονόμηση της εγκατάστασης;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τριανταφύλλου Μαρία

Βαρεμένος Γιώργος

 


Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου:

 

Μετά από πρόσφατη ερώτηση βουλευτών της Αιτωλοακαρνανίας σχετικά με το θέμα των αθλητικών υποδομών του Δήμου και ειδικά της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, γίνεται γνωστό ότι:
Εδώ και μια τετραετία περίπου ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης των αθλητικών υποδομών του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου. Έως εκείνη τη στιγμή, οι αθλητικοί χώροι που ήταν στην διάθεση των πολιτών δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις καλής λειτουργίας, αλλά ούτε κάλυπταν επαρκώς τις ανάγκες άθλησης των δημοτών.
Ο Δήμος και η δημοτική αρχή, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα ισότιμης διαχείρισης σε όλες τις δημοτικές ενότητες, προχώρησε σε πλήρη αναμόρφωση αθλητικών χώρων που βρίσκονταν σε πλήρη εγκατάλειψη. Ενδεικτικά αναφέρονται το Δ.Α.Κ. Μεσολογγίου, το γήπεδο της Κατοχής, το κλειστό του Αιτωλικού, το γήπεδο Αγίου Θωμά, ο χλοοτάπητας του σταδίου Μεσολογγίου, ο φωτισμός γηπέδου Νεοχωρίου, τα ανοικτά γήπεδα τένις, βόλεϊ και μπάσκετ στο δημοτικό στάδιο Μεσολογγίου (τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη), η ανακατασκευή χλοοτάπητα Αιτωλικού, η βελτίωση εγκαταστάσεων γηπέδων (εξοπλισμός, αποδυτήρια, στέγαστρα κ.λ.π) σε Γουριά, Πεντάλοφο, Ευηνοχώρι και Μεσολόγγι. Ωστόσο, η προσπάθεια συνεχίζεται, όπου διαπιστώνεται η ανάγκη παρέμβασης. Στο έργο αυτό να σημειωθεί πως υποστηρικτές είναι τα ίδια τα αθλητικά σωματεία που χρησιμοποιούν τους αθλητικούς χώρους φροντίζοντας στη διατήρησή τους, αλλά και οι δημότες με τις υποδείξεις τους.

Δ.Α.Κ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Ο εκσυγχρονισμός του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρο Μεσολογγίου (ΔΑΚ), ξεκίνησε με ριζικές παρεμβάσεις στον εξοπλισμό και στην αντικατάσταση των υπαρχόντων υποδομών παλαιάς τεχνολογίας (ψηφιακοί πίνακες χρονομέτρησης και αποτελέσματος, ταμπλό, μπασκέτες κ.α.). Τοποθετήθηκαν επίσης κλιματιστικά σώματα, ενώ έγιναν οι μεγαλύτερες δυνατές παρεμβάσεις στους χώρους αποδυτηρίων και γυμναστηρίου. Ο σχεδιασμός και υλοποίηση παρεμβάσεων στο ΔΑΚ Μεσολογγίου συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί πως ο χώρος πλέον πληροί τις προϋποθέσεις φιλοξενίας μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν με την διεξαγωγή της Τελικής Φάσης του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Παίδων καθώς επίσης το «Τουρνουά Φιλίας» που περιλάμβανε την διεξαγωγή αγώνων μεταξύ των Εθνικών Ομάδων Παίδων των χωρών Ιταλίας – Ισπανίας – Γαλλίας – Ελλάδας και εντασσόταν στο επίσημο ημερολόγιο της FIBA του 2017.
Την ίδια ώρα ο Δήμος θα υποβάλλει έως 4-6-2018 Τεχνικό Δελτίο για ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, για το έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης και Δράσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας στις Αθλητικές Εγκαταστάσεις του Κλειστού Γυμναστηρίου Μεσολογγίου ύψους 855.000 ευρώ.
Επίσης έχει υποβληθεί στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το Τεχνικό Δελτίο και αναμένεται η έγκριση ποσού 60.000 ευρώ για επιπλέον εργασίες συντήρησης στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο. Το έργο αφορά «Εργασίες αποκατάστασης στο ΔΑΚ Μεσολογγίου» (ΚΩΔ: 2018ΣΕ01602017)

ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

Σχετικά με το Κολυμβητήριο, η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης των μελετών ενός σημαντικού και ειδικού χαρακτήρα έργου. Η επαφή με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είναι συνεχής, τόσο για το κατασκευαστικό σκέλος όσο και την χρήση, καθώς η αδειοδότηση αρχικά θα περιλαμβάνει ψυχαγωγική χρήση, με δυνατότητα επέκτασης για διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων.