Επιμνημόσυνη δέηση για πέντε χιλιάδες πεσόντες αγωνιστές

[carousel_slide id=’3101′]

Σε συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί εκδήλωση, για την παρουσίαση του συμπληρωμένου καταλόγου των πεσόντων Μεσολογγιτών, που αγωνίστηκαν κατά τις δύο Πολιορκίες και την Έξοδο του Μεσολογγίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Κήπο των Ηρώων Αγωνιστών της Ιεράς Πόλεως, από την Αδελφότητα Απογόνων των Ελευθέρων Πολιορκημένων, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Η συμπλήρωση του Καταλόγου των Μεσολογγιτών βασίστηκε στη δεύτερη έκδοση του βιβλίου «Μεσολόγγι 1821 – 1829, Οι Αθάνατοι Πρόμαχοι», του Νικολάου Αθ. Κολόμβα, καθώς και στο νέο βιβλίο «Η τύχη της οικογένειας Ι. Ι. Μάγερ και ο Κατάλογος των αιχμαλώτων της Εξόδου» του Σπύρου Σακαλή, τα οποία κυκλοφορήθηκαν από τις εκδόσεις «ΑΛΦΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ».
Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης των βιβλίων, αλλά και την βιωματική εξιστόρηση γεγονότων της Ηρωικής Εξόδου από τον κ. Καρκανιά, υπεύθυνο των εκδόσεων, ακολούθησε ονομαστικό Προσκλητήριο των Ηρώων Αγωνιστών, από τους εκπροσώπους όλων των Φορέων και Συλλόγων της Ιεράς Πόλεως.
Στη συνέχεια ενώπιον του Τύμβου όπου φυλάσσονται τα οστά των Ηρώων Αγωνιστών, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση (τρισάγιο) από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, όπου αρκετοί ιερείς που συμμετείχαν στην ακολουθία, ανέγνωσαν όλα τα διασωθέντα σήμερα ονόματα των κεκοιμημένων αγωνιστών και κατοίκων της Ιεράς Πόλεως, τα οποία ανέρχονται στον αριθμό των πέντε χιλιάδων και πλέον.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς, με το πέρας της ακολουθίας, ευχαρίστησε τους διοργανωτές της Αδελφότητας Απογόνων, αλλά και όλους τους Συλλόγους που συμμετείχαν «σ’ αυτή την ευλογημένη εκδήλωση, η οποία πρώτη φορά γίνεται, σήμερα που έχουμε το δεύτερο Ψυχοσάββατο του εορτολογίου της Εκκλησίας, και ανακουφίζει πάρα πολύ όλους τους Αγωνιστές μας, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την γλυκιά Πατρίδα, την Ελλάδα, για το Μεσολόγγι, έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Πατρίδος».
Μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο παράδειγμα των πεσόντων Ηρώων Αγωνιστών της Ιεράς Πόλεως, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να «παραδειγματιστούμε από την πίστη τους στο Χριστό μας, από την αγάπη τους στην Πατρίδα και να αφυπνισθούμε».
«Να ευχηθούμε» είπε ο Σεβασμιώτατος, «και η νεότητα να αφυπνισθεί, γιατί ένεκα της δικής μας αδιαφορίας, της αδιαφορίας όλων μας, των κληρικών, των ηγετών, των εκπαιδευτικών, των γονέων, τα παιδιά μας σήμερα ξεχνούν αυτή την ματωμένη Ιστορία. Να ευχηθούμε, κι εμείς να αναζωπυρώσουμε αυτή την γνησία φιλοπατρία των Αγωνιστών. Να θελήσουμε να μεταλαμπαδεύσουμε αυτόν τον ηρωισμό εκείνων που τα άφησαν όλα, γιατί είχαν πίστη στο Χριστό και γνήσια αγάπη προς την Πατρίδα. Γιατί είχαν ιδανικά, είχαν αξίες, είχαν αιώνιες αλήθειες μέσα τους».
Καταλήγοντας, ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, είπε πως «ως ορθόδοξοι Χριστιανοί και ως Έλληνες, οφείλουμε να μεταλαμπαδεύουμε αυτές τις αιώνιες αξίες, γιατί εδώ είναι Μεσολόγγι, είναι το ματωμένο Μεσολόγγι με τα ιδανικά και τις αξίες, κι όποιος έρχεται πρέπει πραγματικά να αναβαπτίζεται».


Η Αδελφότητα Απογόνων των Ελευθέρων Πολιορκημένων πραγματοποίησε εκδήλωση, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, το Σάββατο 26 Μαΐου 2018 στον Κήπο των Ηρώων, στην οποία παρουσιάστηκε ο συμπληρωμένος Κατάλογος με ονόματα αγωνιστών, αιχμαλώτων και διασωθέντων των Πολιορκιών και της Εξόδου, που βασίστηκε:

– στη δεύτερη έκδοση του βιβλίου «Μεσολόγγι 1821-1826, οι αθάνατοι πρόμαχοι», του κ. Νικόλαου Κολόμβα ,της ΑΛΦΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ και

– στο βιβλίο «Η τύχη της οικογένειας Μάγιερ και ο Κατάλογος των αιχμαλώτων της εξόδου» του κ. Σπύρου Σακαλή.

Η ημερομηνία επιλέχθηκε, γιατί την 25η Μαΐου 1829 δημοσιεύθηκε στη Γενική Εφημερίδα η διαταγή του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια για την συλλογή των οστών των πεσόντων στο Μεσολόγγι, τη δημιουργία μνημείου, τον επίσημο ενταφιασμό τους και τη σύνθεση καταλόγου με τα ονόματα των αγωνιστών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Νικόλαος Καραπάνος, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς κ. Δημήτριος Σπύρου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αγαθάγγελος Κότσαλος, η Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κα Σοφία Λαναρά, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ.Αναστάσιος Σκαρμούτσος ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο Δήμαρχος της πόλης και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Ιωάννης Μακρής. Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Αντιπρόεδρος και Εκδότης κ. Κων/νος Καρκανιάς, ο οποίος παρουσίασε τον Κατάλογο στηριζόμενος σε προσωπικές εμπειρίες και βιώματα.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε Προσκλητήριο των Ελεύθερων Πολιορκημένων ανά Ντάπια και Στρατιωτικό Σώμα, από εκπροσώπους των εξής Συλλόγων και Φορέων: Α΄ΕΛΜΕ, «Ο Αη – Συμιός» Σύλλογος Πανηγυριστών Μεσολογγίου, «Αθανάσιος Ραζηκότσικας», Αρχαιολογική Ι στορική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, Βυρωνική Εταιρεία Ι.Π. Μεσολογγίου, «ΕΝ ΕΞΟΔΩ 1826» Σύλλογος Ιστορικής Φορεσιάς, «ΙΩΣΗΦ ΡΩΓΩΝ» Μουσικός ΄Ομιλος, Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μεσολογγίου, Λαογραφικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσολογγίου, Λαογραφικός Σύλλογος Αιτωλικού, Μορφωτικός Σύλλογος « Οι φίλοι της Λιμνοθάλασσας»,΄Ομιλος Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «ΛΙΑΡΟΣ», Πολιτ ιστικός Σύλλογος Αμπλιανιτών «Ο ΣΤΕΓΚΟΣ», Πολιτιστικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου « Ο Άγιος Ιωάννης», Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοχής «Η Κυρά –Βασιλική», Σύλλογος « Φίλοι του ραδιοφώνου», Σύλλογος «Φίλοι της Βαλβείου», ενώ στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροσταστούντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά κατά τη διάρκεια της οποίας μνημονεύθηκαν από τους ιερείς όλα τα ονόματα του Καταλόγου .

Η Αδελφότητα επιθυμεί να εκφράσει τις θερμές της ευχαριστίες: στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου διότι έθεσαν την εκδήλωση υπό την αιγίδα τους καθώς και σε όλους τους Φορείς και τους Συλλόγους που με προθυμία ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν σ΄αυτό το κάλεσμα μνήμης και τιμής.Επίσης ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Μουσικό ΄Ομιλο “Ιωσήφ Ρωγών ” για την αφιλοκερδή διάθεση μουσικών, την Φωτογραφική Λέσχη Μεσολογγίου ΦΩΤΟΛΕΜΕ, το Ξενοδοχείο ΘΕΟΞΕΝΙΑ για την πολύπλευρη βοήθειά τους, και τον φίλο Πάνο Δασκαλάκη για φωτογραφικό υλικό του.