anesis

Φεστιβάλ κινηματογράφου με ελεύθερη είσοδο στο Άνεσις Αγρινίου

Από τις 4 Μαΐου 2018 στο Δημοτικό Κινηματογράφο ΄΄ΑΝΕΣΙΣ΄΄ ξεκίνησε το  ΄΄Φεστιβάλ Κινηματογράφου΄΄ , που περιλαμβάνει ταινίες  από το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, ταινίες από το Σουηδικό Κινηματογράφο και ταινίες που προβλήθηκαν στο 20o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης του 2018 .

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

 

Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 9 Μάιου 2018 και το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής :

20ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δευτέρα  7 Μαΐου 2018

ΏΡΑ 7,00

Ενότητα : ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τίτλος : CITIZEN XENOS

Σκηνοθέτης :Λουκάς Παλαιοκρασάς

Διάρκεια : 63’

Μια ταινία που ακολουθεί τη καθημερινότητα 6 χαρακτήρων στο νησί της Λέσβου εξερευνώντας τις επιπτώσεις που έχει φέρει η μεταναστευτική κρίση στη ζωή τους.  Πρόσφυγες και εθελοντές, μοιράζονται τις εμπειρίες τους από το ταξίδι στις ακτές τις Λέσβου έως το κέντρο της Αθήνας και τα σύνορα της Ελλάδας

Ενότητα : ΠΑΝΟΡΑΜΑ

Τίτλος : ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ…

Σκηνοθέτης : Δημήτρης Σταμάτης – Ιωάννα Νεοφύτου

Διάρκεια : 23’

Μια ομάδα παιδιών από το Αφγανιστάν στο Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά, ζωγραφίζουν τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες από τον πόλεμο και το ταξίδι τους. Περιγράφουν μέσα από τις ζωγραφιές τους την πόλη τους όπως τη θυμούνται, την πόλη που φιλοξενούνται και την πόλη στην οποία θα ήθελαν να ζήσουν στο μέλλον.

Ενότητα : ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τίτλος : NO PLACE FOR A REBEL

Σκηνοθέτης : Αριάδνη Ασημακοπούλου – maartje Wegdam

Διάρκεια : 76’

Δεκάξι χρόνια μετά την απαγωγή του σε παιδική ηλικία από τον ετρατό αντίστασης του Κυρίου (lra) του joseph kony, κατορθώνει ο opono opondo να διαφύγει και ενήλικος πλέον επιστρέφει στους δικούς  του με to βαθμό του κομαντάντ. τώρα προσπαθεί να προσαρμοστεί στην  νέα πραγματικότητα  της αστικής κοινωνίας

Ενότητα : ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τίτλος : INTERLUDE

Σκηνοθέτης : Joshua Olsthoorn – Λευτέρης Καλτσάς

Διάρκεια : 40’

Σε μια Αθηναική αποθήκη, καθισμένοι πάνω στα  χαρτοκιβώτια των αποθεμάτων, 1 νεαρή γυναίκα και 5 νεαροί άνδρες, από διαφορετικές χώρες της Μέσης Ανατολής, αφηγούνται στη γλώσσας τους, θραύσματα από τη ζωή τους. Ακούμε τα λόγια ανθρώπων που είναι επίσης «αποθεματοποιημένοι» ή κλειδωμένοι για κάποιο απροσδιόριστο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα.

Ενότητα : ΠΑΝΟΡΑΜΑ

Τίτλος : ΕΞΩ

Σκηνοθέτης : Πέτρος Νιαμονιτάκης

Διάρκεια : 21’

Ένας άστεγος άνδρας ακολουθείται -αλλά και γίνεται ο ίδιος- η κάμερά μας.

Η Αθήνα του 2017, μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που ζεί και παρατηρεί τους ανθρώπους, Έξω. Δεν ανήκει εκεί, αλλά ευχαριστεί το Θεό που έχει έστω αυτό το Έξω.

Κι ας είναι το πιο δύσκολο μέρος για να ζει κανείς.

 

 

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

ΏΡΑ 7,00

Ενότητα : ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ

Τίτλος : ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Σκηνοθέτης : Μενέλαος Καραμαγγιώλης

Διάρκεια : 63’

Μπορεί το θέατρο να γίνει τρόπος εκπαίδευσης και επανένταξης για τους ανήλικους φυλακισμένους που δεν έχουν καμιά ελπίδα να ξεφύγουν από την παραβατικότητα; Σε μια φυλακή ανηλίκων οι κρατούμενοι ανεβάζουν τη ζωή τους στη σκηνή και γίνονται πρωταγωνιστές μιας ταινίας που για 4 χρόνια προσπαθεί να ακυρώσει τους περιορισμούς και τα εμπόδια ενός «σωφρονιστικού» ιδρύματος.

Ενότητα : ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ

Τίτλος : ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Σκηνοθέτης : Στρατής Χατζηελενούδας

Διάρκεια : 96’

O Λεωνίδας, ένας 33χρονος νέος με παραπληγία και η παρέα του θέλουν να ανέβουν στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου. Τελικά για ποιόν θα είναι πιο δύσκολο;

Ενότητα : ΜΟΥΣΙΚΗ

Τίτλος : ΝΙΚΟΣ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ – ΛΟΓΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ

Σκηνοθέτης : Τάκης Σακελλαρίου

Διάρκεια : 63’

Ο Νίκος  Μαμαγκάκης εξομολογείται για τελευταία φορά. Οικείος και άγνωστος, διεθνής και εντόπιος, ελιτίστικος και λαϊκός, υπηρέτησε πολλά μουσικά είδη και άφησε κομμάτια εμβληματικά. Μοναδικά διασωθέντα αποσπάσματα από την τελευταία συναυλία και τις  πρόβες,  σημαντικό οπτικοακουστικό υλικό πλαισιώνουν 84 χρόνια βίου μουσικού, παρακαταθήκης  πάθους  για τον  άνθρωπο, την τέχνη, τη ζωή.

 

 

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

ΏΡΑ 7,00

Ενότητα : ΜΟΥΣΙΚΗ

Τίτλος : ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΙΣΚΙΟΣ ΜΟΥ: ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

Σκηνοθέτης : Μιχάλης Αριστείδου – Ιωάννης Γρηγορόπουλος

Διάρκεια :90’

Μια παρέα φίλων ξεκινά ένα ταξίδι με σκοπό να ανακαλύψει τον άνθρωπο και μουσικό Νίκο Παπάζογλου. Περπατάν στα μονοπάτια που ο ίδιος διάβηκε, στα μέρη όπου έζησε, δημιούργησε, αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Ένα ταξίδι σε Αθήνα, Νίσυρο, Θεσσαλονίκη με τη μουσική να έχει τον πρώτο λόγο.

Ενότητα : ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ

Τίτλος : ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ, Ο ΠΙΟ ΓΛΥΚΟΣ ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΣ

Σκηνοθέτης : Ελένη Αλεξανδράκη

Διάρκεια : 92’

Ένα ντοκιμαντέρ/ πορτρέτο του δοκιμιογράφου φίλου μου, Κωστή Παπαγιώργη. Παλεύοντας με το δέος για τον συνδυασμό του τεράστιου πνεύματος, του οξύτατου μυαλού και της ψυχούλας του, έκανα μια σύνθεση, ένα παζλ, μια παρτιτούρα με τις “νότες” που έγραψε ο ίδιος με την ζωή του. Μαρτυρίες εκείνων που τον γνώρισαν συμπληρώνουν την εικόνα του…

Ενότητα : ΠΑΝΟΡΑΜΑ

Τίτλος : ΠΟΝΤΟΣ “ΜΝΗΜΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ”

Σκηνοθέτης : Γιώργος Δεμίρ

Διάρκεια :92’

Εν συγκρίσει με την γενοκτονία των Αρμενίων, το Ποντιακό ζήτημα δεν απασχόλησε τόσο πολύ τη διεθνή κοινότητα. . Ακολουθώντας τα ίχνη ενός λαού που εκδιώχτηκε από τους γενέθλιους τόπους του, το ντοκιμαντέρ «Πόντος» στοχεύει να συνεισφέρει στην προσπάθεια της Τουρκίας να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν.

Ενότητα : ΠΑΝΟΡΑΜΑ

Τίτλος : ΑΛΙΜΑ

Σκηνοθέτης : Λουκάς Κουμπούρης – Νικόλας Παπαδημητρίου

Διάρκεια : 30’

Στη διάρκεια των αιώνων, οι κοινότητες γύρω από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου έχουν δημιουργήσει φυσικά ιχθυοτροφεία, τα ιβάρια, για να παγιδεύουν τα ψάρια στο δρόμο τους προς τη θάλασσα. Το ψάρεμα στα ιβάρια λέγεται άλιμα. Η ταινία παρατηρεί την καθημερινότητα των ψαράδων στο ιβάρι του Κόμματος.

10’ΛΕΠΤΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

 

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ