29dfeatureimage

Θεατρικό έργο του Ντοστογιέφσκι με δωρεάν είσοδο

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου και η Θεατρική Ομάδα Πανεπιστημιακών Σχολών Αγρινίου- Πατρών , συνεργάζονται για 12η συνεχή χρονιά, και παρουσιάζουν την παράσταση  «ΜΠΟΜΠΟΚ» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι την Τετάρτη 25, Πέμπτη 26, Παρασκευή 27 και Κυριακή 29 Απριλίου 2018 στις 9.15 το βράδυ στην Αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου.

Συντελεστές :

 

Μετάφραση: Ντόρι Μάντζαρη

Διασκευή / Κοστούμια: η Ομάδα

Σκηνοθεσία: Κάτια Ζαρκάδα

Σκηνικά: Νίκος Βελτσίστας

Φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδάκης

 

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Νεκροθάφτης:  Γιάννης Λαγκουβάρδος

Συγγραφέας: Δημήτρης Σακελλαρίου

Δημόσιος Υπάλληλος: Χριστίνα Κουρκλόγλου

Στρατηγός: Γιώργος Καραβούλιας

Αριστοκράτισσα:  Άννα Σταγάκη / Χριστίνα Κακαμπούκη

Καταστηματάρχης: Χριστίνα Φιλιππίδου / Καλλιόπη Βογιατζή

Υπναρού: Δήμητρα Πριοβόλου / Μαρία Θεοδώρα Καρβέλη

Επιστήμων: Καλυψώ Κουκουβίνη / Αγγελική Νικολάου

Νέος: Δημήτρης Νάκας

Νέα: Βάλια Γκουβούση / Τάνια Λαλάτσου

Βαρόνος: Γιώργος Σκοτίδας

Βουλευτής: Σταύρος Διακάκης

Κατίς: Ανδρομάχη Μπουλιμπάση / Ειρήνη Κυριακάκη

Μέντιουμ: Ιωάννα Τσουβελεκάκη / Μαίρη Κομπιλήρη

Δικηγόρος: Διονυσία Φιλίππου/ Έλενα Βιγκάτο

Δημοσιογράφος: Μαρία Αβραμίδου / Σταυριάννα Καρδάση

 

 

Σημείωμα Σκηνοθέτη:

Το «Μπόμποκ»  γραμμένο το 1873 είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα ενός καυστικού χρονογράφου Ντοστογιέφσκι μέσα από το οποίο ξεπηδάνε συνδετικοί κρίκοι με τα μεγάλα του μυθιστορήματα που τον εδραίωσαν ως τον αφηγητή της ανθρώπινης ψυχής. Σε αυτό τo διήγημα προκαλεί τους σύγχρονούς του να αναλογισθούν τα σφάλματά τους, να συλλογισθούν τον ρόλο τους στην κοινωνία, να αποδράσουν από το ψέμα που κρύβεται μέσα τους .

Στο Μπόμποκ αρχικά παρασυρόμαστε από το κωμικό αλλά καταλήγουμε να  ανατριχιάζουμε μπροστά σε όλη αυτή την ψυχική και ηθική αθλιότητα που απλώνεται. Απλώνεται πέρα από τόπο και χρόνο. Και αυτή είναι η μεγαλοφυΐα του Ντοστογιέφσκι. Μεταμόρφωσε το επίκαιρο σε αιώνιο, το ηθογραφικό σε παγκόσμιο. Εισχωρώντας στο βάθος της ανθρώπινης φύσης, σαρκάζοντας τις ταπεινότητες, τις απληστίες του ανθρώπινου εγωισμού μαστιγώνει τις ανθρώπινες αθλιότητες, σε όποιαν εποχή προβάλλουν το οικτρό προσωπείο τους.

 

Κάτια Ζαρκάδα

Λίγα λόγια για το έργο:

Το κωμικό διήγημα του  Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον Ιβάν Ιβάνοβιτς, έναν μέτριο συγγραφέα . Μια μέρα, καθώς βρίσκεται στην κηδεία ενός γνωστού του, πέφτει σε περισυλλογή στο νεκροταφείο. Ακούει τις συζητήσεις αυτών που θάφτηκαν πρόσφατα. Μιλούν για χαρτιά, πολιτικά σκάνδαλα και έχουν αποφασίσει ότι η νάρκωση της συνείδησης τους επιτρέπει να συζητούν ακόμη για όσο βρίσκονται στον τάφο. Καθώς ετοιμάζονται να ψυχαγωγηθούν αποκαλύπτοντας τις ντροπιαστικές λεπτομέρειες της επίγειας ζωής τους, ο  Ιβάν Ιβάνοβιτς φταρνίζεται. Οι νεκροί αμέσως σιωπούν. Ο συγγραφέας αποχωρεί από το νεκροταφείο καταστενοχωρημένος που η αθλιότητα ακολουθεί τους ανθρώπους ακόμα και στον τάφο.

 

Για τον συγγραφέα:

Φιόντορ Μιχάηλοβιτς Ντοστογιέφσκι

Γεννήθηκε το 1821 στη Μόσχα. Μελέτησε την κοινωνία και τον κόσμο όχι θεωρητικά αλλά στην πράξη. Θέμα των έργων του, η ίδια η ζωή. Είδε από κοντά τις υποβαθμισμένες συνοικίες, γνώρισε την εξαθλίωση των ταπεινών ανθρώπων και στη συνέχεια μετέφερε τις εικόνες αυτές στα μυθιστορήματα του. Ασχολήθηκε με τον άνθρωπο και την κοινωνία και υπήρξε αγωνιστής και επαναστάτης. Εναντιώθηκε στην πολιτική του Τσάρου Νικολάου του Α΄, με αποτέλεσμα  να καταδικαστεί σε τετραετή φυλάκιση όπου υπέφερε τρομερά βασανιστήρια . Το 1859, μαζί με τη σύζυγό του, Μαρία Ντμιτρίεβνα Ισάγεβα, λαμβάνουν την άδεια που τους επιτρέπει να εγκατασταθούν στην Ευρωπαϊκή Ρωσία. Στην Πετρούπολη άρχισε να γράφει συνέχεια και ακούραστα με αποτέλεσμα να καταφέρει να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του σχετικά άνετα. Σ’ αυτό το διάστημα έγραψε τα καλύτερα του έργα: “Ο παίχτης”, “Οι αδερφοί Καραμαζώφ”, “Έγκλημα και Τιμωρία”, “Ο Ηλίθιος”, “Οι δαιμονισμένοι”. Αργότερα ανέλαβε τη διεύθυνση του περιοδικού “Πολίτης” και λίγα χρόνια μετά εξέδωσε το δικό του περιοδικό, “Το Ημερολόγιο ενός συγγραφέα”, που σημείωσε τεράστια επιτυχία. Το Φεβρουαρίου του 1881, ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι υπέκυπτε σε αγνώστου αιτίας πνευμονική αιμορραγία. Ετάφη στο κοιμητήριο της μονής Αλεξάντερ Νιέφσκι, στην Πετρούπολη. Υπήρξε μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και η προσφορά του στην παγκόσμια λογοτεχνία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μυθιστοριογράφους όλων των εποχών και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.

 

ΙΣΤΟΡΙΑ της ΟΜΑΔΑΣ

Το 2006 ξεκίνησε, με πρωτοβουλία των φοιτητών, η δράση της θεατρικής μας ομάδας. Με την πολύτιμη βοήθεια του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου καταφέραμε να υλοποιήσουμε τα σχέδιά  μας και πλέον μπορούμε να στηριχτούμε σε μια συνεργασία που αντέχει στο χρόνο. Η υποστήριξη του ΔΗΠΕΘΕ και της πόλης του Αγρινίου κάθε χρόνο μεγαλώνει και αυτό μας δίνει κίνητρο να προχωράμε ένα βήμα παρακάτω. Τα τελευταία 11 χρόνια αγαπήσαμε ακόμα περισσότερο το θέατρο, εξερευνήσαμε κείμενα Ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας και ανεβάσαμε τις παραστάσεις: Έρως Ανίκατε (2007), Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα (2008), Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία (2009), Μόλις χώρισα (2010), H Mεγάλη Παντομίμα (2011), Η Φάρμα των Ζώων (2012), Εσωτερικαί Ειδήσεις (2013), Ο Ρινόκερος (2014), Μονόπρακτα του Άντον Τσέχωφ (2015), Ο Επιθεωρητής του Νικολάι Γκόγκολ (2016), Ο Άμλετ ο Β’ του Σαμ Μπόμπρικ (2017).

Παραστάσεις: Τετάρτη 25, Πέμπτη 26, Παρασκευή 27 και Κυριακή 29 Απριλίου 2018 στις 9.15 το βράδυ.

 

Αίθουσα  Δημοτικού Θεάτρου Αγρινίου

Είσοδος Ελεύθερη