29dfeatureimage

Η εξέλιξη του ζητήματος με τα εργοστάσια βιορευστών

Πρωτοβουλία Πολιτών Λιμνοθάλλαζα:

Με έκπληξη διαβάσαμε το μακροσκελές ηλεκτρονικό σας μήνυμα που αφορά την ανακοίνωσή μας σχετικά με την κατάθεση της αναφοράς για το θέμα της αδειοδότησης των τεσσάρων μονάδων καύσης βιορευστών στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, το μοναδικό σημείο που επικεντρώθηκε η προσοχή σας ήταν η πρόταση: «Καθίσταται, πλέον, ξεκάθαρο ότι – για οποιονδήποτε λόγο ο καθένας – έχουν συμφέρον να κρατήσουν ουδέτερη στάση απέναντι στην καταστροφή του τόπου που (υποτίθεται) υπηρετούν, συμβάλλοντας δραστικά στην υποβάθμισή του». Επειδή, στο σημαντικό ζήτημα της προστασίας του Εθνικού Πάρκου της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού θέλουμε συμμάχους κι όχι εχθρούς, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Στη συνάντηση με την κ. Σακοράφα σάς θυμόμαστε να δηλώνετε ότι είστε διαθέσιμος για οποιαδήποτε ιδέα έχουμε για επίλυση του θέματος. Κάνατε μάλιστα και μια παραβολή, λέγοντας ότι αν σας δώσουμε ένα “όπλο” δεν έχετε πρόβλημα να το χρησιμοποιήσετε. Αυτό δεν αποτελεί δέσμευση; Η αναφορά δεν είναι “όπλο”;
Η επιστολή (ΑΠ 9284) που στάλθηκε στον αναπληρωτή υπουργό ΥΠΕΝ έγινε κατόπιν της πίεσης των πολιτών και μόνον τότε (29-3-2017). Νωρίτερα είχε παρθεί μια παράνομη θετική γνωμοδότηση από την προηγούμενο πρόεδρο του Φορέα.
Επικαλείστε “… την αρωγή και την επικουρία πολιτών στο δύσκολο και επίπονο έργο …” από τη μια, αλλά από την άλλη δείχνετε προφανή εκνευρισμό και ενόχληση στις όποιες παρεμβάσεις, επιστολές, αναρτήσεις μας, προβάλλοντας την τιμή και την υπόληψή σας. Αλήθεια, αυτή δεν θίγεται από όλα αυτά τα τεράστια προβλήματα που συμβαίνουν καθημερινά στο Εθνικό μας Πάρκο (λαθροθηρία, σκουπίδια, παράνομη δόμηση, κλπ, κλπ, κλπ);
Τέλος, περί ανωνυμίας και διαδικασιών που ορίζουν οι αρχές δικαίου, σας πληροφορούμε τα εξής: για πάνω από ένα χρόνο είμαστε παρόντες σε ανοιχτές συνελεύσεις, δράσεις, παρεμβάσεις, συναντήσεις (με υφυπουργό, βουλευτή, αντιπεριφερειάρχες, συντονιστές της Αποκεντρωμένης, δήμαρχο και πολλούς άλλους, όπως επίσης και με τους εκπροσώπους του Φορέα), εμφανιζόμαστε σε διάφορα ΜΜΕ και έχουμε επίσημη αλληλογραφία με υπηρεσίες και αρχές. Δεν κρυβόμαστε από κανέναν και είναι τουλάχιστον αφελές να μας εγκαλείτε γι’ αυτό.

Κλείνοντας, θέλουμε για άλλη μια φορά να σας επαναλάβουμε ότι στον αγώνα για το περιβάλλον και τον τόπο μας ψάχνουμε συμμάχους και όχι εχθρούς, γι’ αυτό, λόγω και της θέσης που έχετε επιλέξει να υπηρετήσετε, θα πρέπει να είστε πιο ανεκτικοί και δεκτικοί στην κριτική των πολιτών.

Υ.Γ.: Στην επιστολή σας αναφέρετε: «μπορεί να υποχρεωθούμε να απαιτήσουμε όπως αυτούς τους ισχυρισμούς σας τους αποδείξετε μέσω διαδικασίας που ορίζουν οι αρχές δικαίου».
Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεστε σε τέτοια νομικά μέσα, να σας πληροφορήσουμε ότι για εμάς δεν αλλάζει κάτι, όσες φορές και να το πείτε/γράψετε: θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε, με τον τρόπο που εμείς θεωρούμε καλύτερο.

Με τιμή,
Πρωτοβουλία Πολιτών Λιμνοθάλλαζα

—————-

​Ακολουθεί η επιστολή του Φορέα ​Διαχείρισης Λ/Θ Μεσ/γγίου – Αιτωλικού που λάβαμε.

​Αγαπητοί συμπολίτες «Λιμνοθάλλαζα»,

Σχετικά με το από 21-2-2018 μήνυμά σας περί των μονάδων βιορευστών, σας απαντούμε τα εξής :

Ο Φορέας μας, σχετικά με τη στάση του στο ως άνω θέμα, έχει επανειλημμένα προβεί σε δημόσια ενημέρωση. Επειδή κάποιοι από τους παραλήπτες του μηνύματός σας μπορεί να μην την έχουν πληροφορηθεί, την επισυνάπτουμε εδώ (βλ. συνημμένα αρχεία). Επίσης επισυνάπτουμε τα σχετικά έγγραφά μας προς ΥΠΕΝ.

Πέραν όμως αυτού, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε το εξής : Κατά την επίσκεψη της κυρίας Σακοράφα (ή και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση) δεν υπήρξε καμία δέσμευση από τον Φορέα μας ότι θα προσυπογράψει κάποια αναφορά σας. Το γιατί νομίζω ότι δεν χρειάζεται να εξηγηθεί. Εκείνο για το οποίο δεσμευτήκαμε κατά την επίσκεψη της κυρίας Ευρωβουλευτού ήταν το να προκαλέσουμε μία τεχνική συνάντηση κατά την οποία οι όποιοι εμπλεκόμενοι (φορείς, πρόσωπα κλπ) θα τεκμηριώσουν με επιστημονικά επιχειρήματα τις θέσεις και απόψεις τους. Αυτό, είναι εντός της δεοντολογίας λειτουργίας του Φορέα μας αλλά που δεν έγινε ως τώρα για μία σειρά από καθαρά τεχνικές αρνητικές αντικειμενικές συνθήκες.

Κατά την σχετικά πρόσφατη επίσκεψη στα γραφεία μας της άτυπης ομάδας «Σαλτσινίστας» στην οποία συμμετέχουν και κάποια μέλη σας, συζητήσαμε και άλλα θέματα που απασχολούν διαχειριστικά τον Φορέα μας και την περιοχή μας και μάλιστα για κάποια (π.χ. απορρίμματα Κλείσοβας που ήδη είχαμε δραστηριοποιηθεί) ξεκινήσαμε κοινή δράση με αυτούς και τον Δήμο. Επίσης ενημερώσαμε για τις δυσμενείς οικονομικές κλπ συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί ο Φορέας μας και υπό τις οποίες προσπαθεί να αντιμετωπίσει υπεύθυνα τα διάφορα προβλήματα του Εθνικού Πάρκου.

Παρά ταύτα, εξακολουθείτε να λοιδορείτε συνεχώς και επίμονα τον Φορέα μας για ζητήματα για τα οποία σας έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα για τις σχετικές ενέργειες του Φορέα μας. Το κάνετε μάλιστα δημοσιεύοντας και ανακρίβειες ή αναληθείς διαδώσεις όπως η παραπάνω. Αυτό είναι κάτι που μας κάνει να πιθανολογήσουμε ότι γίνεται αν όχι σκόπιμα σίγουρα καταχρηστικά. Διαφαίνεται δε ότι δεν ενδιαφέρεστε να ανοίξετε την ιστοσελίδα του Φορέα όπου εκεί αναφέρεται σημαντικό πλήθος των δραστηριοτήτων του που απαντά αυτόματα σε ερωτήματα που έχετε θέσει.

Βεβαίως είναι δικαίωμα αλλά και καθήκον κάθε πολίτη να ελέγχει τους δημόσιους φορείς αλλά αυτό πρέπει να γίνεται απροκατάληπτα και με υπευθυνότητα. Διαφορετικά δεν επιτυγχάνεται θετική κοινωνική προσφορά αλλά αρνητική. Μάλιστα, στο τέλος της κοινοποίησής σας αναφέρετε ότι «Καθίσταται, πλέον, ξεκάθαρο ότι – για οποιονδήποτε λόγο ο καθένας – έχουν συμφέρον να κρατήσουν ουδέτερη στάση απέναντι στην καταστροφή του τόπου που (υποτίθεται) υπηρετούν, συμβάλλοντας δραστικά στην υποβάθμισή του». Όπως καταλαβαίνετε, αυτό μας θίγει πολύ σοβαρά και οφείλουμε να σας επιστήσουμε την προσοχή ότι, προκειμένου να υπερασπιστούμε την τιμή και υπόληψή μας, μπορεί να υποχρεωθούμε να απαιτήσουμε όπως αυτούς τους ισχυρισμούς σας τους αποδείξετε μέσω διαδικασίας που ορίζουν οι αρχές δικαίου.

Όμως καθώς … :

α. … οι «Λιμνοθάλλαζα» είναι άτυπη ομάδα πολιτών (όπως έχουμε πληροφορηθεί)

β. … οι ανακοινώσεις σας δεν προσυπογράφονται επώνυμα …

γ. … υποθέτουμε ότι στην ομάδα αυτή μπορεί να υπάρχουν πρόσωπα που δεν ασπάζονται τα παραπάνω …

… γι αυτό σας καλούμε εφεξής να παραθέτετε αποδεικτικά στοιχεία για τέτοιες βαριές κατηγορίες και να τις προσυπογράφεται επώνυμα. Αν δεν το κάνετε, τότε τέτοιες απόψεις (γενικοί χαρακτηρισμοί) θεωρούμε ότι πρέπει να κριθούν από το κοινό που τις διαβάζει τουλάχιστον ως ανυπόστατες. Σας πληροφορούμε ότι πολλές άτυπες ομάδες πολιτών συγκροτούνται και λειτουργούν στη βάση ενός κειμένου (έστω μιας σελίδας) όπου αναφέρονται οι στόχοι τους και το οποίο ακολουθούν οι υπογραφές τους. Αυτό είναι άτυπο μεν αλλά πολύ ουσιαστικό. Υπάρχει κάτι ανάλογο σε σας ;

Στο πρόσφατο έγγραφο του Αν. Υπουργού ΥΠΕΝ με το οποίο ζητάει από την αποκεντρωμένη διοίκηση την ανάκληση – ακύρωση της σχετικής ΑΕΠΟ των μονάδων, αναφέρει αρχικά αυτά που έλαβε υπ’ όψη του για να εκδώσει αυτή την απόφαση και σ’ αυτά περιλαμβάνει ΚΑΙ τη σχετική επιστολή του Φορέα μας (δείτε συνημμένη με ΑΠ 9284). Το έγγραφό του να ζητήσει την ανάκληση της ΑΕΠΟ ακολουθεί σχετική γενικότερη τοποθέτησή του που είχε απευθύνει από το βήμα της Βουλής. Η τοποθέτησή του αυτή έγινε αμέσως μετά την σχετική επιστολή που του απέστειλε ο Φορέας μας, κείμενο της οποίας περιλήφθηκε σχεδόν αυτούσιο στην από βήματος ομιλία του Αν. Υπουργού. Σας επισημαίνουμε δε ότι οι όποιες αντιδράσεις του Φορέα μας επί του θέματος ήταν σε όλες τις περιπτώσεις αμεσότατες και χωρίς καθυστέρηση. Γιατί μας συγκαταλέγετε συλλήβδην σε όλους όσους μπορεί να αδράνησαν ή ότι άλλο;;

Τέλος, προφανώς και επιζητούμε την αρωγή και επικουρία πολιτών στο δύσκολο και επίπονο έργο μας. Πολιτών όμως που δεν εκφράζονται με ανυπόστατους και άδικους χαρακτηρισμούς για τον Φορέα μας και μάλιστα από τη στιγμή που έχουν ενημερωθεί (ενυπόγραφα) και με ντοκουμέντα για τις ενέργειές του. Πολιτών που πέραν των ερωτημάτων που μας θέτουν για το τι πράττουμε για τα διάφορα προβλήματα του Εθνικού Πάρκου (ήδη απαντήσαμε σε διάφορα έγγραφά σας και θα απαντηθούν και τα πιο πρόσφατα), ταυτόχρονα τοποθετούνται και οι ίδιοι επ’ αυτών των θεμάτων και παραθέτουν τεκμηριωμένο λόγο για τις επιπτώσεις τους. Έτσι, για παράδειγμα, σε πρόσφατο έγγραφό σας για το τι έχουμε κάνει σχετικά με το φλέγον ζήτημα της παράνομης οικιστικής δραστηριότητας και καταπάτησης εντός του Εθνικού Πάρκου θα επιθυμούσαμε όπως ταυτόχρονα εκφράσετε και την επίσημη άποψή σας επ αυτού. Ο Φορέας μας την έχει εκφράσει επανειλημμένα, επίσημα αλλά και εμπράκτως. Παρακαλούμε απαντήστε.

μετά τιμής

ο Πρόεδρος του ΔΣ

Φώτης Περγαντής