To επαρχιακό οδικό δίκτυο του Βάλτου

Νεκτάριου Αθ. Φαρμάκη, Περιφερειακού Συμβούλου Π.Δ.Ε , Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας

ΘΕΜΑ : Γράμμα από το (Βορειο)Ανατολικό Μέτωπο της Αιτωλοακαρνανίας

Είναι συνεχή τα παράπονα το πολιτών για την κατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου, σε όλο το εύρος του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Μια κατάσταση που γίνεται όλο ένα και πιο επικίνδυνη για τους οδηγούς, λόγω και των συνεχών βροχοπτώσεων τον τελευταίο καιρό. Ο κίνδυνος για την επέλευση ζημιών στα κινούμενα οχήματα, τα οποία αποτελούν καθημερινότητα για χιλιάδες συμπολίτες μας, ωχριά μπροστά στον κίνδυνο ζωής που διατρέχουν όσοι όλοι κινούνται σε αυτούς τους δρόμου, που μόνο ως βομβαρδισμένα τοπία μπορούν να παρομοιασθούν.

Δεκάδες λακκούβες σε όλο το μήκος του επαρχιακού δικτύου της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας, καθιστούν την κυκλοφορία οχημάτων ρώσικη ρουλέτα. Από τη μια λοιπόν έχουμε την εξοργιστική απουσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την αντιμετώπιση του προβλήματος και από την άλλη έχουμε την πλήρη απόδειξη ότι ακόμα και όταν γίνονται παρεμβάσεις, αυτές είναι τόσο πρόχειρες και επιφανειακές, που σε λίγο μόλις καιρό η κατάσταση είναι χειρότερη από πρίν. Το «έργο» αυτό είναι γνωστό και με πολλά επεισόδια.

Στο σημερινό επεισόδιο η Περιφερειακή Αρχή μένει έκθετη στην επαρχιακή οδό Αγρινίου – Εμπεσσού, στο ύψος του Χαλκιόπουλου. Λακκούβες που καλύπτουν όλο το πλάτος του οδοστρώματος και με μεγάλο βάθος καθιστούν την διέλευση οχημάτων παιχνίδι ζωής και θανάτου. Και μάλιστα στα ίδια σημεία, πρίν από ελάχιστο χρονικό διάστημα είχε πέσει (προφανώς για τα μάτια του κόσμου) ποσότητα πίσσας, η οποία φυσικά έχε αποκολληθεί.

Αύριο που η κ.Αντιπεριφερειάρχης θα οδεύει προς την προγραμματισμένη συνάντηση των Δημάρχων Αμφιλοχίας κ.Απόστολου Κοιμήση, Αγράφων κ.Θεόδωρου Μπαμπαλή και Αργιθέας κ.Λάμπρου Τσιβόλα, η οποία λαμβάνει χώρα στο Χαλκιόπουλο, με θέμα την «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΠΙΝΔΟΥ: ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΕΣ», καλό θα είναι να προσέχει στο δρόμο!!! Δεν είναι δρόμος του ΕΣΠΑ αυτός, είναι δρόμος της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και δη του πιο ξεχασμένου σημείου της…

 


Απάντηση της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας σχετικά με το επαρχιακό οδικό δίκτυο του Βάλτου

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα του οδικού δικτύου, ειδικότερα, δε, τα πολύ σοβαρά που υπάρχουν στο κεντρικό επαρχιακό οδικό δίκτυο του Βάλτου. Τα στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών αλλά και ολόκληρος ο μηχανολογικός εξοπλισμός μας είναι καθημερινά στις περιοχές που πλήττονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια από ακραία καιρικά φαινόμενα και το τελευταίο για το οποίο μπορούν να κατηγορηθούν είναι για «εξοργιστική απουσία» ή αδιαφορία.

Κύριε Φαρμάκη μας καλείτε να προσέχουμε «στον δρόμο προς το Χαλκιόπουλο» χάριν εντυπώσεων ενώ γνωρίζετε πολύ καλά για ποιον λόγο είχαμε 1,5 χρόνο να βγάλουμε δημοπρασία, όπως και ολόκληρη η χώρα. Γνωρίζετε καλά ή οφείλατε να γνωρίζετε πως αυτό συνέβη λόγω των αλλαγών που επέφερε ο νόμος 4412/16 για τα Δημόσια Έργα και των νέων διαδικασιών που εφαρμόζονται πλέον για δημοσιονομικούς λόγους.

Παρά ταύτα, σας θυμίσουμε πως στην πρώην επαρχία Βάλτου η Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας δημοπράτησε και εκτέλεσε τα έτη 2016 & 2017 το έργο «Συντηρήσεις Ε.Ο πρώην επαρχίας Βάλτου» προϋπολογισμού 500.000,00 ευρώ. Έχει επίσης μεγάλη σημασία το γεγονός πως το 2017 δημοπρατήθηκε το έργο «Συντήρηση Επαρχιακών Οδικών τμημάτων πρώην επαρχιών Μεσολογγίου, Ξηρομέρου και Βάλτου» προϋπολογισμού 1.950.000,00 ευρώ, στο οποίο για την πρώην επαρχία Βάλτου προβλέπονται παρεμβάσεις στα κάτωθι επαρχιακά οδικά τμήματα:

Λεπενού- Κεχρινιά –Σαρδίνια και κυρίως στα τμήματα Κεχρινιά –Σαρδίνια και Λεπενού προς Κεχρινιά σε μήκος περίπου 5.000μ.
Επαρχιακή οδός Σαρδίνια- Βαρετάδα- Ποδογορά
Επαρχιακή οδός Λουτρό – Σταθάς- Εμπεσσός
Επαρχιακή οδός Εμπεσσός – Περδικάκι – Βρουβιανά –Όρια Νομού.
Επαρχιακή οδός Γέφυρα Αχελώου (φράγμα Στράτου) – Γέφυρα Ματσουκίου- Σπολάϊτα- Ρουσέϊκα
Επαρχιακή οδός Γέφυρα Ματσουκίου.-Μπαμπαλιό – Καστράκι- Ν.Χαλκιόπουλο- Εμπεσσός-Πατιόπουλο- Φλωριάδα- Όρια νομού(Κομπότι)
Επαρχιακή οδός Ν.Χαλκιόπουλο-Π. Χαλκιόπουλο-Τρίκλινο
Επαρχιακή οδός Γέφυρα Βέργας – Πετρώνα – Αλευράδα-Γέφυρα Τατάρνας

Η εγκατάσταση του αναδόχου προβλέπεται να γίνει αρχές Ιουλίου 2018, βάσει καθορισμένης διαδικασίας.

Να σημειωθεί πως, παρά τις αντιξοότητες, ήδη έχουμε ξεκινήσει την επούλωση των λάκκων σε επαρχιακά οδικά τμήματα του Δήμου Ξηρομέρου, του Δήμου Ναυπακτίας, του Δήμου Αγρινίου καθώς και στο Δήμο Αμφιλοχίας. Συγκεκριμένα στην επαρχία Βάλτου ξεκινήσαμε την επούλωση λάκκων από την γέφυρα του Αχελώου μέχρι τον Μπαμπαλιό, όπου σταματήσαμε λόγω συνεχών βροχοπτώσεων. Μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες θα συνεχίσουμε σε όλο το επαρχιακό δίκτυο του Βάλτου.

Η κριτική εκ του μακρόθεν είναι εύκολη, όπως και οι ευφάνταστοι τίτλοι ανακοινώσεων για «γράμματα από το μέτωπο», όμως οι στοιχειώδεις κανόνες καλής συνεργασίας για το καλό του τόπου επιβάλλουν να μην επιχειρούμε κινήσεις εντυπωσιασμού σε θέματα ζωτικής σημασίας για τα οποία κάποιοι δίνουν καθημερινή μάχη.

 


Απάντηση του Νεκτάριου Φαρμάκη στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας:

«Αντί να βογκάει ο γάιδαρος βογκάει ο καβαλάρης», λέει η παροιμία και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βάλθηκε να κάνει τον καβαλάρη. Μόνο οργή και απελπισία μπορεί να νιώσει κανείς διαβάζοντας την ανακοίνωση της Περιφέρειας που πιστώνεται όλα τα άνευ αντικειμένου βραβεία που κατά καιρούς παίρνει και θριαμβολογεί για κενά ουσίας και περιεχομένου επικοινωνιακά τερτίπια της. Ταυτόχρονα, με παντελή έλλειψη αυτοκριτικής, όχι μόνο δεν αποδέχεται το μερίδιο που της αναλογεί για τα κακώς κείμενα αλλά αντίθετα κουνά το δάχτυλο επικριτικά σε όποιον τολμήσει να αρθρώσει αντίθετο λόγο. Με περισσή θρασύτητα επαίρονται ότι όλα είναι καλώς καμωμένα, ότι για τίποτα δεν έχουν ευθύνες, τίποτα περισσότερο δεν μπορούσαν να κάνουν. Αυτοί οι «αλάνθαστοι», οι «τέλειοι» , οι «άψογοι», προσβάλλονται όταν κάποιος απλά τους καταδεικνύει ζητήματα τα οποία απαιτούν λύσεις, οι οποίες πρέπει να δοθούν από τους ίδιους. Έλα όμως που αυτοί δεν φταίνε. Τώρα φταίει ο Νόμος, πριν έφταιγε ο καιρός, πιο πριν κάποιος άλλος. Ποτέ αυτοί!!! Σε αυτήν ακριβώς τη νοοτροπία ταιριάζει μια άλλη παροιμία που πρέπει να την έχουν κατά νου εκεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. «Μη μου πολυψηλώνεσαι γιατί ψηλός δεν είσαι, και το χωριό σου είναι κοντά και ξέρω τίνος είσαι»
Υ.Γ : Έχουμε πει από την αρχή ότι στα μεγάλα , υπό την προϋπόθεση της ορθής διαχείρισης, θα είμαστε μαζί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα απεμπολήσουμε το δικαίωμά μας ως αντιπολίτευση να κριτικάρουμε τα κακώς κείμενα της Διοίκησής σας. Ούτε θα απαρνηθούμε την υποχρέωσή μας απέναντι στους Αιτωλοακαρνάνες που μας ανέδειξαν πρώτους στις περασμένες εκλογές , να στεκόμαστε αρωγοί στις διεκδικήσεις τους για μια καλύτερη καθημερινότητα. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και οι δικαιολογίες σας έχουν κουράσει. Να θυμάστε : Όλα εξηγούνται, τίποτα δεν δικαιολογείται.