Έναρξη Εορτών Εξόδου με μια μοναδική έκθεση του Νίκου Αλιάγα

[carousel_slide id=’1901′]

Με μια πραγματικά ξεχωριστή έκθεση, κηρύχθηκε απόψε η έναρξη των Εορτών Εξόδου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου για το έτος 2018.

Στον ιστορικό και φιλόξενο χώρο του Κέντρου Λόγου & Τέχνης ‘Διέξοδος’, εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Αλιάγα, ‘Η δοκιμασία του χρόνου’, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η παρουσία του κόσμου μπορεί να χαρακτηριστεί ως πραγματική λαοθάλασσα, τόσο για την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων των Εορτών Εξόδου, αλλά και ως δείγμα της αγάπης με την οποία περιβάλλει ο Μεσολογγίτικος αλλά και Αιτωλοακαρνανικός λαός, τον Νίκο Αλιάγα. Το παρών στα εγκαίνια έδωσε και ο Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.Κοσμας,  ο Διευθυντής του γραφείου της Υπουργού Πολιτισμού και πρώην Πρόεδρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου κ.Βαγγέλης Πολίτης-Στεργίου, η Πρόεδρος του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής κ.Διονυσία Σαμαντά κλπ

Ο Νίκος Κορδόσης, ιδρυτής της ‘Διεξόδου’, μίλησε για την συνεχή και ακατάπαυστη προσπάθεια για ποιοτικές εκδηλώσεις, ειδικά δε όταν πρόκειται για εκδηλώσεις στα πλαίσια των Εορτών Εξόδου. Με μια σύντομη αναφορά, προχώρησε σε μια μικρή παρουσίαση του Νίκου Αλιάγα, που όμως όπως ανέφερε, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Ο αναπληρωτής Δημάρχου Αντιδήμαρχος Σπύρος Καρβέλης, υπενθύμισε στην ομιλία του προ των εγκαινίων, την σημασία και το νόημα της υπέρτατης θυσίας των Ελεύθερων Πολιορκημένων. «Η επέτειος της Εξόδου των Ελευθέρων Πολιορκημένων, δεν είναι ένα γεγονός που προσφέρεται για επετειακούς λόγους, αλλά για αναστοχασμό, για μνήμη και τιμή στους αθάνατους νεκρούς μας, αλλά και άντληση μηνυμάτων από το χθες, στις δύσκολες μέρες του σήμερα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Την παράσταση όμως ‘έκλεψε’, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Νίκος Αλιάγας, ‘ο δικός μας Νίκος’, όπως πολλοί Μεσολογγίτες με αγάπη τον αποκαλούν. Με μια μεστή και γλαφυρή ομιλία, ο Νίκος Αλιάγας μίλησε για την αγάπη που έχει πάρει από τον τόπο του Μεσολογγίου, για το πόσο τον έχει σημαδέψει στη ζωή του η ιστορία και οι συμβολισμοί της Ιερής Πόλης, καθώς και πόσο ζωογόνα υπήρξε γι’αυτόν διαχρονικά, η επαφή με τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους της πόλης, από τους οποίους εμπνεύστηκε αυτή την έκθεση. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε εντυπώσεις του γαλλόφωνου κοινού από την παρουσίαση της έκθεσης, όπως οι απορίες που του έθεσαν στην Γαλλία πχ. για φωτογραφίες χεριών ηλικιωμένων ανθρώπων, ανθρώπων του μόχθου και της βιοπάλης. Επίσης αναφέρθηκε στην αυθεντικότητα των ανθρώπων του Μεσολογγίου, γεγονός που όπως είπε έχει για τον ίδιο, τεράστια σημασία.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια, συντελεστές της έκθεσης και ανθρώπους που όλα τα προηγούμενα χρόνια του πρόσφεραν τα εσώψυχα της Μεσολογγίτικης κουλτούρας, και τον έκαναν κοινωνό του Μεσολογγίτικου πολιτισμού και της ιδιοπροσωπίας της Ιερής Πόλης. Νικόλαος Στούμπος, Βασίλης Αρτίκος, Ιωάννης Τσαλαφούτας, Νίκος Σιάμος, Πάνος Αθανασίου, Αποστόλης Κούστας, Βαγγέλης Ρόμπολας, ήταν μερικά μόνο από τα πολλά ονόματα που ανέφερε. Ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και την αγαπημένη του μητέρα, αλλά και την αδερφή του, που τον στηρίζει σημαντικότατα στην επαγγελματική του πορεία. «Αυτή κρατά το μαγαζί», είπε χαριτολογώντας με την χαρακτηριστική Μεσολογγίτικη ντοπιολαλιά.

Κατόπιν, ο Νίκος Αλιάγας ξενάγησε το κοινό σε κάποια από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα της έκθεσης, και ξεδίπλωσε τις σκέψεις του πίσω από τις φωτογραφικές λήψεις.

Ο Νίκος Αλιάγας, με την αξεπέραστη απλότητά του, με την αμεσότητα του λόγου του, με την προσιτότητά του προς όλους ανεξαιρέτως του παριστάμενους, κέρδισε τις εντυπώσεις επάξια.

Θα αποτελέσει δε, για μια ακόμη φορά με τη συμβολή του ‘δικού μας Νίκου’, ακόμη ένα έναυσμα για την προβολή της Πόλης της Ελευθερίας μέσω των μέσων ενημέρωσης και των κοινωνικών δικτύων, σε όλο τον κόσμο.

Η μοναδική αυτή έκθεση θα βρίσκεται στους φιλόξενους χώρους της ‘Διεξόδου’ καθόλη τη διάρκεια των Εορτών Εξόδου, και συνίσταται ανεπιφύλακτα να την επισκεφθείτε.

«Η δική μου έκθεση, λέει ο Νίκος Αλιάγας, ονομάζεται “δοκιμασία του χρόνου”, γιατί όλοι είμαστε μέσα στην ίδια βάρκα. Κανείς δεν μπορεί να αγωνιστεί ενάντια στο χρόνο. Ωστόσο υπάρχει ένας πολύ πιο μυστικός χρόνος, πολύ περισσότερο πνευματικός και φιλοσοφικός, και αυτός είναι ο «Καιρός». Αυτός είναι ο προσωπικός χρόνος του καθενός που ήθελα να φωτογραφίσω, και έψαχνα να αποτυπώσω την αξιοπρέπεια, τη μοναδικότητα, τη δύναμή τους».

 Η λειτουργία της έκθεσης θα είναι  καθημερινή (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 7.30 το απόγευμα έως τις 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο, ενώ για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών ή για εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σχολείων η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά και εκτός ωραρίου μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την γραμματεία του Μουσείου (26310 51260 και 6976 643610)

 

© 29Dytika.gr