apostolakos

Γιώργος Αποστολάκος, διπλωματούχος ξεναγός: η συνέντευξη

 

Συναντήσαμε τον κ. Γιώργο Αποστολάκο, δάσκαλο φωνητικής και ορθοφωνίας, κυρίως όμως, τον επί δεκατρία χρόνια μοναδικό Διπλωματούχο Ξεναγό της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας και ζητήσαμε από την δική του πλευρά, από την πλευρά ενός ανθρώπου που ζει καθημερινά από πρώτο χέρι τις τουριστικές ροές της περιοχής μας αλλά και το πολιτισμικό & ιστορικό  μας κεφάλαιο, να μας καταθέσει τις απόψεις του για σειρά σχετικών θεμάτων τοπικού ενδιαφέροντος. Για μια εκ βαθέων και κυρίως ουσιαστική συνέντευξη και κατάθεση προτάσεων, στην 29ΔΥΤΙΚΑ, και με γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας.

 

κ.Αποστολάκο, κατ’ αρχάς, μιλήστε μας για την ξεναγική, επαγγελματική σας διαδρομή.

Το 2005, οκτώ χρόνια μετά την αποφοίτησή μου από την Σχολή Ξεναγών Μεσολογγίου, προσλήφθηκα από τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου βάσει προγράμματος μερικής απασχόλησης δεκαοχτάμηνης διάρκειας. Αρχικά, τοποθετήθηκα στο Μουσείο της Οικίας Τρικούπη. Λόγω όμως της μικρής επισκεψιμότητάς του, η μέχρι πριν από λίγους μήνες, υπάλληλος του Πνευματικού Κέντρου κα. Ντίνα Παπαγεωργίου, πρότεινε την μετακίνησή μου στον Κήπο των Ηρώων. Με τη λήξη της σύμβασης και εφόσον ο Δήμος δεν διέθετε και δεν διαθέτει ακόμα και σήμερα, νόμιμο ξεναγό, γνωστοποίησα στον τότε Δήμαρχο κ. Γιάννη Αναγνωστόπουλο, την πρόθεσή μου να παρέμενα ως ιδιώτης ξεναγός στον χώρο, σε περίπτωση που κάποιοι από τους επισκέπτες ενδιαφέρονταν για ξενάγηση, χωρίς την επιβάρυνση του Δήμου. Ενώ στην αρχή ήταν θετικότατος, προφανώς κάποιοι τον συμβούλεψαν λανθασμένα και λίγες ημέρες αργότερα έδωσε γραπτώς, παράνομη, εντολή σε υπαλλήλους του Δήμου, αφενός, να μου απαγόρευαν την άσκηση του επαγγέλματός μου στους χώρους ευθύνης του Δήμου, αφετέρου, να ξεναγούσαν, κατά παράβαση των καθηκόντων τους και της νομοθεσίας που διέπει ακόμα και σήμερα το καθεστώς ξενάγησης στην χώρα μας. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το πώς μου συμπεριφέρθηκαν οι υπάλληλοι. Με τη βοήθεια του πεθερού μου κου. Ανδρέα Εμμανουήλ, καθηγητή Νομικής και του Μεσολογγίτη δικηγόρου κου Γιάννη Αθανασίου και αφού πρώτα απευθύνθηκα εγγράφως στα Υπουργεία Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και στην Περιφέρεια, έχοντας πλέον έγγραφα στα χέρια μου που πιστοποιούσαν και πιστοποιούν το αυτονόητο σχετικά με τις παράνομες ξεναγήσεις και πρέπει να δηλώσω πως επιφυλάσσομαι να τα χρησιμοποιήσω στο μέλλον σε περίπτωση που αυξηθούν, κινήθηκα νομικά, έχοντας εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη. Ο τότε Δήμαρχος και οι υπάλληλοι του Δήμου αντιλήφθηκαν, καθυστερημένα βέβαια, το λάθος τους, ζήτησαν συγγνώμη στις δίκες που ακολούθησαν κι έτσι από το 2008, όταν δεν ξεναγώ εκτός Μεσολογγίου, βρίσκομαι μόνιμα στον Κήπο των Ηρώων.

 

Δηλαδή δεν υπήρξαν προβλήματα μετά;

Όχι δεν υπήρξαν. Ο κος Αναγνωστόπουλος μάλιστα, αργότερα, έδωσε εντολή και πήρα κλειδί από το φυλάκιο του Κήπου καθ’ ότι πληροφορήθηκε πως, τότε, παρέμενα περισσότερες ώρες στον Κήπο, απ’ ότι οι υπάλληλοι του Δήμου. Επιπροσθέτως, μέχρι και το 2012, που τοποθετήθηκε μία ικανότατη υπάλληλος της υπηρεσίας πρασίνου, η κα. Αγαθή Κουτσαντώνη, εκτός από την ξενάγηση επόπτευα τον χώρο, σκούπιζα, κλάδευα, έκοβα το χορτάρι με την μηχανή, πότιζα και άλλα πολλά. Ο πολύ γνωστός στο Μεσολόγγι δοκιμιογράφος και όχι μόνο, των Ελληνικών Χρονικών, κος. Γιώργος Φωτεινός, σχεδόν καθημερινός επισκέπτης – προσκυνητής του χώρου, με αποκαλούσε τότε, «το Στοιχειό του Ταφείου».

 

Βρέθηκαν άνθρωποι που σας βοήθησαν σε αυτή την διαδρομή των δεκατριών ετών;

Βεβαίως. Για παράδειγμα ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής κος Τάκης Αλεξανδρόπουλος με τις πολύτιμες πληροφορίες και την βιβλιογραφία που μου έδωσε. Όπως σας είπα προηγουμένως, ο πρώην «Διώκτης» μου κος Γιάννης Αναγνωστόπουλος, δίνοντάς μου το κλειδί του φυλακίου, έδειξε εμπράκτως πως με εμπιστευόταν. Μετά, ο πρώην Αντινομάρχης Αιτωλοακαρνανίας και μετέπειτα Δήμαρχος κος Παναγιώτης Κατσούλης. Όσο ήταν αντινομάρχης με εντολή του μου είχαν δοθεί χάρτες που είχε εκδώσει η Νομαρχία, για να έδινα στους επισκέπτες του Κήπου. Ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε πως κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για την «Βιτρίνα» της πόλης μας. Αργότερα επί δημαρχίας του, είχα συνεχώς χάρτες του Δήμου και έδινα. Δεν βοηθούσε εμένα. Τον Κήπο των Ηρώων και το Μεσολόγγι βοηθούσε. Την προβολή και διαφήμισή του. Αυτό πράττει εδώ και πολλά χρόνια ο ιδρυτής της «Διεξόδου» κος. Νίκος Κορδόσης με την ηθική και όχι μόνο βοήθειά του. Οι συνεργάτες του πάντοτε με προμηθεύουν με φυλλάδια είτε του Μουσείου, είτε της Πολιτιστικής Βιβλιοθήκης, είτε του Ξενώνα Τέχνης. Επιπροσθέτως ο κος Ντίνος Πασιόπουλος τα τελευταία δύο χρόνια με προμηθεύει με ενημερωτικά φυλλάδια του Εμπορικού Συλλόγου. Αυτό έπραττε και τους πρώτους μήνες της θητείας του, ως πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας, ο κος Φώτης Περγαντής. Λυπάμαι ιδιαιτέρως που δεν συμβαίνει εδώ και ενάμισι χρόνο. Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στον φύλακα, από το 2013, του Κήπου κο. Θανάση Πανόπουλο με τον οποίο έχουμε άψογη συνεργασία. Αν και έχει πρόβλημα υγείας στα πόδια του, ο άνθρωπος αυτός καθαρίζει, ποτίζει, προστατεύει τον χώρο σχεδόν επί εικοσιτετραώρου βάσεως με τη δική μου μικρή βοήθεια. Ευχαριστώ όλους τους προαναφερθέντες και πολύ περισσότερο αυτούς που έχω ξεχάσει.

 

Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η δουλειά ενός ξεναγού;

Κατ’ αρχάς, επιβάλλεται να ενημερώνεται συνεχώς. Πολλές φορές είναι ο κύριος αποδέκτης παραπόνων για κακώς πεπραγμένα που δεν ευθύνεται. Δύσκολη λοιπόν ή εύκολη δουλειά, πάντως ένας ξεναγός εκτός από τις γνώσεις του, πρέπει να μεταδίδει κυρίως την αγάπη του για τους χώρους και τους τόπους που ξεναγεί και παρουσιάζει. Καλό είναι να χρησιμοποιεί τη γλώσσα των ξεναγουμένων. Αλλιώς θα μιλήσεις σε παιδιά του δημοτικού, αλλιώς σε πανεπιστημιακούς. Σημασία δεν έχει μόνο το τί λες, αλλά και πώς το λες.

 

Τί είναι τελικά για εσάς ο Κήπος των Ηρώων;

Νοιώθω ευλογημένος και πολύ τυχερός που δραστηριοποιούμαι σε αυτόν τον χώρο. Επιτρέψατέ μου όμως να επαναδιατυπώσω την ερώτηση. Τί είναι ο Κήπος των Ηρώων; Αποτελεί το Ιερό Ταφείο των πολιορκημένων, συνάμα όμως, την μοναδική περιφερειακή γλυπτοθήκη, το μοναδικό ιστορικό πάρκο της Ελλάδος αναφορικά με την Ελληνική Επανάσταση. Αλλά δεν έχει προβληθεί. Όλα αυτά τα χρόνια, έχω ξεναγήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Σας πληροφορώ πως υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του. Δεν φταίνε αυτοί. Εμείς φταίμε που δεν αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα του τόπου μας. Για παράδειγμα, ξέρετε πόσοι οδηγοί λεωφορείων μου παραπονούνται επειδή δεν λειτουργεί το αναψυκτήριο απέναντι από τον Κήπο; Εκεί λοιπόν θα μπορούσαν να πωλούνται χίλια δυο πράγματα. Αναμνηστικά, προϊόντα και άλλα πολλά. Είναι κρίμα που τόσους μήνες παραμένει κλειστό.

 

Πιστεύετε δηλαδή πως δεν έχει αξιοποιηθεί το πολιτισμικό κεφάλαιο της νότιας Αιτωλίας αλλά και γενικότερα της Αιτωλοακαρνανίας μέχρι σήμερα;

Σίγουρα όχι όσο θα έπρεπε. Και όχι μόνο το πολιτιστικό. Έχουμε γύρω μας τον δεύτερο σε έκταση επιφανείας υγροβιότοπο όλης της Ευρωπαϊκής Μεσογείου. Έχετε δει κάπου, κάποια ενημερωτική πινακίδα που να αναφέρεται σε βόλτα με τουριστική γαΐτα; Άλλο παράδειγμα. Μέχρι πριν από ένα χρόνο περίπου, δεν υπήρχε ωράριο λειτουργίας στο μουσείο χαρακτικής της τεράστιας και πασίγνωστης στο εξωτερικό, Βάσως Κατράκη. Άλλο παράδειγμα. Το 2013 εξεδόθη από τις εκδόσεις του πανεπιστημίου του Cambridge το βιβλίο των David Blackman, Boris Rankov και άλλων συνεργατών στο οποίο αναφέρονται όλοι οι χώροι αρχαίας ναυπήγησης ανά την Μεσόγειο. Στο εξώφυλλο αυτού του μεγάλου τόμου βρίσκεται φωτογραφία των νεωσοίκων των Οινιάδων. Τί κάνουμε για τα προαναφερθέντα και άλλα πολύ περισσότερα; Κοιμόμαστε. Αυτό κάνουμε.

 

Πως εκτιμάτε την λειτουργία της Ιόνια οδού σε σχέση με την τουριστική επισκεψιμότητα της περιοχής μας;

Αδιαμφισβήτητα η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί. Σκεφθείτε πως πριν τη λειτουργία της Νέας Οδού όπως είναι η επίσημη ονομασία της, οι οδηγοί, οι πράκτορες και άλλοι, προωθούσαν τους πελάτες τους, τα γεύματά τους να ελάμβαναν χώρα είτε στο Μενίδι, είτε στην Αμφιλοχία. Αυτό, με τον καινούριο δρόμο δύσκολα συμβαίνει. Κερδισμένο λοιπόν, βγαίνει το Μεσολόγγι. Γιατί έχει αυξηθεί κατά πολύ, η διάρκεια παραμονής των «περαστικών εκδρομέων».

 

Η πλειοψηφία των τουριστών διανυκτερεύει στην πόλη μας; Ή πρόκειται συνήθως για περαστικούς;

Για περαστικούς. Αλλά όπως σας είπα προηγουμένως και έχει αυξηθεί ο χρόνος παραμονής τους και αυξάνονται οι διανυκτερεύσεις. Πέρυσι, το μεγάλο Σάββατο και την Λαμπρή, σε ξενοδοχείο της πόλης μας, διανυκτέρευσαν πάνω από διακόσια άτομα, προερχόμενα όλα από την Βόρεια Ελλάδα. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με τις προσφορές που κάνουν τα ξενοδοχεία και καταλύματα της περιοχής μας.

 

Η περιοχή μας προσελκύει περισσότερο Έλληνες ή και ξένους τουρίστες; Ποια είναι η γενικότερη τάση;

Σαφέστατα, οι περισσότεροι είναι Έλληνες. Όμως εκεί που το 2006, το 2007 και το 2008, οι ξένοι επισκέπτες του Κήπου των Ηρώων, για παράδειγμα, δεν ξεπερνούσαν τα 100 άτομα ετησίως, το 2017, από τους 15000 περίπου επισκέπτες, οι 918 ήταν ξένοι. Έχουν αυξηθεί κατά πολύ και πιστεύω πως θα αυξηθούν ακόμα παραπάνω τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα, πρακτορείο που εδρεύει στην αρχαία Ολυμπία, έχει προτείνει εκδρομή σε Αμερικανούς πράκτορες, με την πρώτη ημέρα να παραμένουν στο Μεσολόγγι για πέντε τουλάχιστον ώρες και στη συνέχεια να διανυκτερεύουν στα Ιωάννινα. Ο καλός και ασφαλής δρόμος είναι πολιτισμός.

 

Ποια είναι τα συνήθη σχόλια των τουριστών της περιοχής μας, για τις ομορφιές και τα αξιοθέατα του τόπου μας; Τι λένε οι τουρίστες για εμάς; Γιατί μάλλον αξία δεν έχει τόσο το τι λένε οι τεχνοκράτες περί τουρισμού, αλλά οι ίδιοι οι τουρίστες…

Κατ’ αρχάς εντυπωσιάζονται και συγκινούνται από τον Κήπο των Ηρώων. Ακόμα και αυτοί που τον έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν, όταν ακούσουν αυτά που πρέπει, με συγκεκριμένο τρόπο, τότε αποχωρούν εκστασιασμένοι θα έλεγα. Πριν την αποχώρησή τους, τους έχω ενημερώσει για το ποιους άλλους χώρους μπορούν να επισκεφθούν. Εκπλήσσονται λοιπόν για τον αριθμό των επισκέψιμων χώρων και για το ότι δεν υπάρχει εισιτήριο. Μάλιστα οι περισσότεροι το σχολιάζουν αρνητικά. Θεωρούν πως θα έπρεπε να υπάρχει εισιτήριο στα μουσεία, έστω της τάξεως του ενός ευρώ. Όσοι επισκέπτονται τον Κήπο τελευταίο, σχεδόν πάντοτε μου λένε για το πανέμορφο τοπίο της λιμνοθάλασσας, για τον ανοιχτό ορίζοντα, το απερίγραπτο ηλιοβασίλεμα, την εξαιρετική κουζίνα  αλλά, λυπάμαι που το λέω και για την εικόνα μιας παραμελημένης, αφημένης και κυρίως αναξιοποίητης πόλης. Παλαιότερα δε, δεχόμουν συνεχώς παράπονα για την καθαριότητα, κάτι που δεν συμβαίνει τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια. Πάντως, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ξαναέρχονται στο Μεσολόγγι και μάλιστα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Τι είναι αυτό που συνήθως εντυπωσιάζει τους τουρίστες της περιοχής μας;

Σίγουρα εντυπωσιάζονται από τον Κήπο των Ηρώων. Μετά από τον δρόμο της Τουρλίδας και τη λιμνοθάλασσα. Οι μουσειακοί χώροι, το καλό φαγητό, τα εκατοντάδες ποδήλατα.

 

Ποια η δική σας άποψη για τις υποδομές της περιοχής μας που θα μπορούσαν να συνδράμουν σε μια αύξηση του τουριστικού προϊόντος;

Τα ξενοδοχεία της πόλης μας πρέπει να προχωρήσουν σε ριζική ανακαίνιση. Έχω συνεργάτες πέντε τουριστικά γραφεία που φέρνουν κόσμο δύο με τρεις φορές τον χρόνο. Ουδέποτε έχουν διανυκτερεύσει στο Μεσολόγγι. Πάντα στην Ναύπακτο. Όσο κι αν ‘μαλλιάζει’ η γλώσσα μου, δεν πείθονται. Αν είχαμε ένα κατάλυμα τεσσάρων αστέρων, αυτοί θα διανυκτέρευαν. Επιπροσθέτως, τα οργανωμένα με υποδομές, προβεβλημένα και πιστοποιημένα, πλέον, ιαματικά λασπόλουτρα, σίγουρα θα αυξήσουν το τουριστικό προϊόν.

 

Μιλήστε μας λίγο για το ρόλο του διαδικτύου σε σχέση με τον τουρισμό που δεχόμαστε στον τόπο μας. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, οι πιο νέοι ψάχνουν μέσω διαδικτύου, ενώ οι μεγαλύτεροι, όχι τόσο. Επίσης, οι ταξιδιώτες χαμηλότερου οικονομικού υπόβαθρου ψάχνονται μέσω διαδικτύου.

 

Ιστορία μοναδική, πολιτισμός αξιοσημείωτος – αρχαίος και νεότερος, φύση ανεπανάληπτη. Με βάση αυτά τα δεδομένα, και άλλα που πιθανώς θα μας πείτε εσείς, ποιες είναι τελικά οι προοπτικές μας στον τουριστικό τομέα;

Το Μεσολόγγι και η ευρύτερη περιοχή του, είναι ευλογημένος και προικισμένος από το Θεό, τη φύση και την ιστορία, τόπος.
Εντός του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, βρίσκονται οι δύο από τις πέντε, αιτωλικές μυκηναϊκές πόλεις που περιλαμβάνονταν στον “νηών κατάλογο” της Ιλιάδος καθώς επίσης και τρία αρχαία θέατρα, στοιχείο μοναδικό για έναν και μόνο δήμο.
Ο μυθικός βασιλιάς της Καλυδώνας, ο Οινέας, ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο ο Διόνυσος δίδαξε την καλλιέργεια της αμπέλου προς παραγωγή οίνου. Η κόρη του Οινέα, η Δηιάνειρα, ήταν η τελευταία σύζυγος του ημίθεου Ηρακλή. Τον Εύηνο ποταμό προσπάθησαν να περάσουν και συνάντησαν τον κένταυρο Νέσσο. Έκαναν πέντε παιδιά. Το πρώτο, ο Ύλλος, θεωρείται ο γενάρχης των Ηρακλειδών, του κλάδου εκείνου των Δωριέων που ανακατέλαβαν την Πελοπόννησο. Ο Τήμενος δε, τρισέγγονος του Ηρακλή και της Αιτωλής Δηιάνειρας, ήταν πρόγονος του Φιλίππου Β΄ και του Αλέξανδρου Γ΄ ή Μέγα.
Στην εκπληκτικής ομορφιάς περιοχή της Πλευρώνας, βασίλεψε ο παππούς της ωραίας Ελένης, ο Θέστιος. Η κόρη του Λήδα, σύμφωνα με τον Ευριπίδη, συνευρέθη με τον μεταμορφωμένο σε κύκνο, Δία και προέκυψαν η διασημότερη ίσως Ελληνίδα της μυθικής αρχαιότητας και οι Διόσκουροι, Κάστωρ και Πολυδεύκης ενώ καρπός του έρωτά της με τον εξόριστο βασιλιά της Σπάρτης Τυνδάρεω, ήταν, μεταξύ άλλων και η μετέπειτα σύζυγος του Αγαμέμνονα, Κλυταιμνήστρα.
Στα δυόμισι χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης του Μεσολογγίου, απαντώνται οι μοναδικές Ρωμαϊκές θέρμες της στερεάς Ελλάδος όπου σώζεται η τοιχοποιία τους σε ύψος επτά μέτρων.
Στο μουσείο Ιστορίας και Τέχνης του δήμου, την Πινακοθήκη δηλαδή, όπου εκτίθενται υπέροχα αντικείμενα και πίνακες που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση, τις πολιορκίες και την Έξοδο, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν, μεταξύ άλλων, την πρωτότυπη έντυπη έκδοση του “Ύμνου εις την Ελευθερίαν”, τυπωμένη εδώ στο Μεσολόγγι μεσούσης της τελευταίας πολιορκίας.
Άξιοι προς επίσκεψη επίσης χώροι, αποτελούν το μουσείο της οικίας Παλαμά, που στεγάζεται στο παλαιότερο εκ των τριών, μόνο, κτισμάτων που σώζονται από την καταστροφή του Μεσολογγίου, χτισμένο το 1708, καθώς επίσης και το προσφάτως, ανακαινισμένο από την βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, υπέροχο, μουσείο της οικογένειας Τρικούπη.
Βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών, το κέντρο Λόγου και Τέχνης “Διέξοδος”, αποτελεί τον, ίσως, καλλίτερα μουσειολογικά και εκπαιδευτικά, οργανωμένο χώρο του Μεσολογγίου που δεν πρέπει να αμελήσει κάποιος να επισκεφθεί. Στεγάζεται σε ένα από τα τρία οικήματα που “σώθηκαν” από την ολική καταστροφή της πόλης, το οποίο χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Είναι το σπίτι του στρατιωτικού διοικητή των Μεσολογγιτών Αθανασίου Ραζηκότσικα. Κατά καιρούς πραγματοποιούνται είτε μοναδικές πρωτότυπες, είτε μεταφέρονται στο χώρο του, αξιόλογες και ενδιαφέρουσες εκθέσεις. Επιπροσθέτως, διαθέτει πωλητήριο, όπου ο επισκέπτης της πόλης μας δύναται να προμηθευτεί τις εκδόσεις της “Διεξόδου” ή κάποιο παραδοσιακό προϊόν της περιοχής.
Η Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτήριο, κατασκευασμένο στα πρότυπα παλαιού αρχιτεκτονικού τύπου. Στους χώρους του έχει δημιουργηθεί το “Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Μελέτης για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό” που διαθέτει μία πλήρως ενημερωμένη λογοτεχνική και ιστορική βιβλιοθήκη. Επιπροσθέτως, σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνολογική Εταιρεία, εκτίθενται Φιλελληνικά Χαρακτικά του 19ου αι. και αντίγραφα από τη συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που αφορούν στην Ελληνική Επανάσταση και τον Ευρωπαϊκό Φιλελληνισμό.
Μπορεί να μην είναι ευρέως διαδεδομένο, αποτελεί όμως πραγματικότητα το γεγονός πως το Μεσολόγγι, συνιστά ιδανικό “ορμητήριο” για τον μεμονωμένο ή οργανωμένο επισκέπτη, ώστε να ικανοποιήσει τις θρησκευτικές του ανησυχίες και να περιηγηθεί σε χριστιανικά μνημεία ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και ζωγραφικού κάλλους. Ενδεικτικά μόνο, καθ’ ότι ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος, αναφέρω τα παρακάτω μνημεία.
Ο Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου ή αλλιώς, Επισκοπή Μάστρου.
Άγιος Νικόλαος ο Σπηλαιώτης ή ο Κρεμαστός.
Το γραφικότατο Αιτωλικό, τη “μικρή Βενετία” των Ευρωπαίων περιηγητών των 17ου και 18ου αι. που ανέκαθεν αποτελούσε το πλέον πυκνοκατοικημένο νησί της Ελλάδος.
Στο μοναδικά επιβλητικό τοπίο που διαμορφώνει το επισήμως ανακηρυγμένο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, σαν “Μνημείο της Φύσης”, φαράγγι της Κλεισούρας, βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Ελεούσας. Είναι αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή καθ’ ότι τω όντι υπάρχει τέτοια και μάλιστα θαυματουργή, εις την οποία κατέρχοντο οι περαστικοί διά κλίμακος. Αναφέρεται για πρώτη φορά σε “σιγίλλιον” του 1229 – 1230.

 

Τέλος, θα θέλαμε τις προτάσεις σας, για μια αλλαγή σελίδας προς το καλύτερο, αναφορικά με την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων στον πολιτισμό, την ιστορία και την φύση, σε σχέση πάντα με τον στόχο για άνοδο του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή μας.

Όλα τα προαναφερθέντα λοιπόν, συνιστούν ένα υπερπλήρες τουριστικό – ταξιδιωτικό πακέτο. Το έχουμε. Υπάρχει. Δυστυχώς όμως στο σύνολό του είναι αναξιοποίητο. Έχουμε τεράστιο έλλειμμα προβολής και ανάδειξης. Πρέπει να υπάρξουν διαφημιστικές καταχωρήσεις σε εφημερίδες, περιοδικά, διαδίκτυο, σε αεροδρόμια, λιμάνια, παντού. Το Μεσολόγγι μας, αν προχωρήσουν κάποιες βασικές υποδομές, θα έχει όλα τα εχέγγυα για να αποτελεί έναν ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό που θα μπορεί να καλύψει πάσης φύσεως ενδιαφέρον και αντικείμενο.

 

Σας ευχαριστούμε για την όμορφη κουβέντα μας.

Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να διατυπώσω σκέψεις, προβληματισμούς και προτάσεις για την ανάδειξη του τόπου μας.

 

© 29Dytika.gr