bioreysta

Αναφορά για το θέμα των βιορευστών στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το ζήτημα της καύσης βιορευστών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εντός του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή θέμα μείζονος σημασίας για την Πρωτοβουλία μας, η οποία ασχολήθηκε εντατικότατα, μελετώντας στοιχεία και εξετάζοντας λεπτομερώς τις παράτυπες και διάτρητες διαδικασίες αδειοδότησης των συγκεκριμένων μονάδων.

Οι συνεχείς πιέσεις μας προς όλους τους υπεύθυνους, η τακτική και λεπτομερής ενημέρωση των πολιτών και των φορέων του τόπου, αλλά και οι αδιάλειπτες παρεμβάσεις μας, τόσο στην τοπική όσο και στην κεντρική διοίκηση, είχαν ως έμμεσο αποτέλεσμα τη νομοθετική ρύθμιση (ΦΕΚ 170 Α΄/08-11-2017) που πλέον αυστηροποιεί το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων μονάδων βιορευστών, προστατεύοντας τη γη υψηλής παραγωγικότητας και τις περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές. Δυστυχώς, ωστόσο, η Περιφέρεια ΔΕ και η βουλευτής της πόλης μας, Μ. Τριανταφύλλου, ολιγώρησαν για άλλη μια φορά, με αποτέλεσμα η νομοθετική αυτή ρύθμιση να μην έχει αναδρομική ισχύ, αφήνοντας το οικοσύστημα της Λιμνοθάλασσας εκτεθειμένο στη ρύπανση που θα προκαλέσουν οι 4 μονάδες βιορευστών.

Από την πλευρά μας, επιλέξαμε να κινητοποιηθούμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητώντας την αρωγή των Ελλήνων ευρωβουλευτών της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σ. Σακοράφα, Ν. Μαριά και Ν. Χουντή. Έχοντας, πλέον, την υποστήριξη και των τριών στον αγώνα μας, συντάχθηκε από τη Χημικό-Περιβαλλοντολόγο και πρώην Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος, Γιούλυ Καμπούρη, η Αναφορά την οποία κλήθηκαν ανοιχτά τον Δεκέμβριο να προσυπογράψουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής. Αξίζει να τονιστεί ότι οι μόνοι φορείς που αρνήθηκαν να την υπογράψουν ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας, παρά την ξεκάθαρη δέσμευσή επ’ αυτού των αρμόδιων εκπροσώπων τους (αντίστοιχα Αντιπεριφερειάρχες Χ. Σταρακά, Ν. Μπαλαμπάνης και Φ. Περγαντής, Ι. Σελιμάς, Σ. Χρυσόπουλος), κατά την συνάντησή τους με την Ευρωβουλευτή Σ. Σακοράφα (2.11.2017).

Καθίσταται, πλέον, ξεκάθαρο ότι – για οποιονδήποτε λόγο ο καθένας – έχουν συμφέρον να κρατήσουν ουδέτερη στάση απέναντι στην καταστροφή του τόπου που (υποτίθεται) υπηρετούν, συμβάλλοντας δραστικά στην υποβάθμισή του. Όπως φαίνεται από κοινοποίηση που λάβαμε πρόσφατα (14.02.2018), ο κ. Μπαλαμπάνης, όταν δεν κατηγορεί τις ενεργές δράσεις ευαισθητοποιημένων πολιτών, αρκείται σε απλές διαβιβάσεις επιστολών μας προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και μάλιστα με καθυστερήσεις που αγγίζουν τους τρεις (3) μήνες (!!), χωρίς την παραμικρή τοποθέτηση και παραμένοντας παντελώς αμέτοχος στο θέμα.