Ο εορτασμός του Αγίου Βλασίου Αγρινίου

Την 11η Φεβρουαρίου εορτή του αγίου Ιερόμαρτυρος Βλασίου, που εφέτος συνέπεσε με την Κυριακή των Απόκρεω, πανηγύρισε ο Άγιος Βλάσιος του Δήμου Αγρινίου, που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, δίνοντας μάλιστα και το όνομά του στον τίτλο της Μητροπόλεως.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος αναχώρησε με την συνοδεία του στις 6 το πρωί από την Ναύπακτο, προκειμένου να φθάση στον Άγιο Βλάσιο με τον χειμωνιάτικο καιρό και να προστή της πανηγύρεως. Συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος π. Καλλίνικος Γεωργάτος, ο Ιεροκήρυξ και ο Αρχιερατικός Επίτροπος της περιφερείας π. Δαμασκηνός Βασιλόπουλος και π. Παναγιώτης Σαβελώνας αντίστοιχα, και αρκετοί Ιερείς που υπηρετούν ή κατάγονται από την περιοχή.

Ο Σεβασμιώτατος με αφορμή την ευαγγελική περικοπή της μελλούσης κρίσεως, είπε ότι ο λόγος περί της αναστάσεως και της κρίσεως είναι πλούσιος στην Εκκλησία μας, ήδη από τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, όπως τον Προφήτη Ιεζεκιήλ. Η προφητεία του Ιεζεκιήλ περί αναστάσεως των νεκρών οστών στο πεδίο του θανάτου, θα πραγματοποιηθή κατά την Αναστάση των νεκρών, όμως επαληθεύεται και σε κάθε εποχή. Επαληθεύεται και στην εποχή μας, που μπορεί να χαρακτηρισθή κοιλάδα θανάτου, αφού οι άνθρωποι, παρά τα φυσικά χαρίσματά τους, δεν έχουν την Χάρη του Θεού. Και με την δύναμη και το κήρυγμα των συγχρόνων προφητών συμβαίνουν νεκραναστάσεις πνευματικές και αναγεννήσεις με την Χάρη του Χριστού, με τα Μυστήρια της Εκκλησίας. Ένας αναστημένος άνθρωπος ήταν και ο άγιος Ιερομάρτυς Βλάσιος, που είχε βιώσει την πρώτη ανάσταση, δηλαδή την έλευση της Χάριτος του Θεού, γι’ αυτό και δεν φοβήθηκε τον θάνατο και αναμένει την μέλλουσα σωματική αναστάση, ευεργετώντας τον λαό με το παράδειγμα, τις πρεσβείες και τα θαύματά του.

Εκκλησιάσθηκαν πολλοί πιστοί, από το χωριό και από το Αγρίνιο, μεταξύ των οποίων και μέλη του Συλλόγου Σαρακατσάνων ενδεδυμένοι με την παραδοσιακή ενδυμασία τους. Έψαλε ο νεαρός Ιεροψάλτης Χρήστος Τόλλιας.

Στην απόλυση της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μίλησε πατρικά και ευλόγησε τους εκκλησιασθέντες. Ο Εφημέριος π. Κωνσταντίνος Κοντογιώργος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του, παρά την δυνατότητα που είχε να λειτουργήση αλλού εκείνη την ημέρα, και μνημόνευσε ονομαστικά τους εκπροσώπους των Αρχών που βοηθούν την Ενορία και ήταν παρόντες.

Μετά την θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος συνομίλησε με τους Ιερείς της περιοχής, τους εκπροσώπους φορέων, όπως τον Γυμνασιάρχη του Αγίου Βλασίου Αθανάσιο Σαρδέλη και τον Πρόεδρο Ηπειρωτών Αιτωλοακαρνανίας Σπ. Παπαδήμα, και με τους πιστούς. Τέλος, επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Βλασίου και ευχήθηκε στους αστυνομικούς.

Ας σημειωθή ότι το βράδυ της ιδίας ημέρας, στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης για τον αείμνηστο Ιεροψάλτη Λουκά Σκιαδά, που καταγόταν από την περιοχή και έψαλλε με την γλυκιά του φωνή και την παραδοσιακή τέχνη του, συνοδευόμενος συνήθως από μαθητές του, σε κάθε πανήγυρη του Αγίου Βλασίου και σε άλλες Λειτουργίες και ακολουθίες.