prevezanos2

Αφιέρωμα στην Αερολέσχη και το Αεροδρόμιο Μεσολογγίου

[carousel_slide id=’1247′]

Στα πλαίσια της ανάδειξης των αξιόλογων δράσεων και πρωτοβουλιών της περιοχής μας που έχουν αναπτυξιακή διάσταση, συναντήσαμε τον κ. Γιώργο Πρεβεζάνο, Πρόεδρο της Αερολέσχης Ι.Π.Μεσολογγίου, Αντιπτέραρχο ε.α., και τέως Δήμαρχο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου. Ο κ.Πρεβεζάνος  μίλησε στην 29ΔΥΤΙΚΑ για τις δράσεις της Αερολέσχης Μεσολογγίου, αλλά και τις γενικότερες προοπτικές του αεροδρομίου Μεσολογγίου.

Η Αερολέσχη Μεσολογγίου ιδρύθηκε το 1995 και από την πρώτη στιγμή άρχισε τις προσπάθειες οργάνωσης αεροδρομίου και συναφών ευκολιών.
Το 1998 πέτυχε την παραχώρηση χώρου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο αγρόκτημα ‘pilot polder’, και διαμορφώθηκε ο πρώτος χωμάτινος διάδρομος με άδεια λειτουργίας από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Από το 2004 ως το 2006 ολοκληρώθηκε η ασφαλτόστρωση του αεροδιαδρόμου.
Τα χρόνια που ακολούθησαν, κατασκευάστηκαν μεταλλικά υπόστεγα για την φύλαξη και επισκευή αεροσκαφών, καθώς και λυόμενα container με αίθουσες διδασκαλίας και λοιπές ευκολίες.
Το αεροδρόμιο Μεσολογγίου, εξυπηρετεί περίπου 700 πτήσεις ετησίως, τόσο από Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Σήμερα στο αεροδρόμιο Μεσολογγίου εξυπηρετούνται:
– Αερολέσχη Μεσολογγίου
– Αερολέσχη Αθηνών ‘Δαίδαλος’
– Αερολέσχη Αράξου
– Εκπαιδευτικό κέντρο Ιωαννίνων ‘Μάθε να πετάς’
– Αερολέσχη Δυτικής Ελλάδας
– Εταιρία ελικοπτέρων Air-1
– Εταιρία Phantec
– 5 εκπαιδευτικά κέντρα

Σύντομα στο αεροδρόμιο Μεσολογγίου θα εξυπηρετείται και η Αερολέσχη Παξών, ενώ σκέψεις συνεργασίας υπάρχουν και από τις αερολέσχες Οινιαδών, Ναυπάκτου και Ιτέας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η νεοσύστατη εταιρία Phantec έχει πρωτοποριακή δραστηριότητα και αναλαμβάνει:
– Λειτουργία σχολής υπερελαφρών αεροσκαφών
– Συντήρηση υπερελαφρών αεροσκαφών
– Δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος πληροφοριών πτήσης(EFIS) σε συνεργασία με αυτόματο πιλότο.
– Κατασκευή νέου υπερελαφρού αεροσκάφους

Έπειτα από την απόκτηση του ελέγχου και της διαχείρισης δεκάδων περιφερειακών αεροδρομίων από την Fraport και της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθεί, νέες προοπτικές ανοίγονται για το αεροδρόμιο Μεσολογγίου, αφού γίνεται ακόμη ελκυστικότερο για διερχόμενα αεροσκάφη εσωτερικού και αερολέσχες που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσαν τα παραχωρηθέντα αεροδρόμια. Ιδιαίτερα δε, για τα εισερχόμενα-εξερχόμενα αεροσκάφη από ξένες χώρες, το αεροδρόμιο Μεσολογγίου μπορεί αν εκπληρωθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να αποτελέσει πύλη εισόδου-εξόδου για την Δυτική Ελλάδα.

Το αεροδρόμιο Μεσολογγίου βρίσκεται σε μια περιοχή που δεν είναι πτητικά ‘κορεσμένη’, με εύκολη πρόσβαση για το 70% του πληθυσμού της χώρας ειδικά μετά και την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού, και επιπλέον έχει ηλιοφάνεια το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει χώρα στο αεροδρόμιο Μεσολογγίου πολλές διοργανώσεις, όπως επιδείξεις πτήσεων της Γενικής Αεροπορίας, αγώνες αερομοντελισμού, μηχανοκίνητου αλεξίπτωτου κλπ

Πολλές είναι οι επενδυτικές ευκαιρίες που μπορούν να αναπτυχθούν στο αεροδρόμιο Μεσολογγίου. Η εταιρία Phantec ήδη κατασκευάζει στο Μεσολόγγι διθέσιο υπερελαφρό αεροσκάφος. Επίσης υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον από Ιρανό επιχειρηματία, για εγκατάσταση βιομηχανίας στο αεροδρόμιο, για κατασκευή αεροσκάφους γενικής αεροπορίας. Η εταιρία Phantec ήδη έχει κατασκευάσει ηλεκτρονικά συστήματα πληροφόρησης πτήσης που έχουν παρουσιαστεί σε έκθεση, και ανταγωνίζονται αντίστοιχες ακριβότερες εμπορικές προτάσεις της αγοράς. Η συντήρηση αεροσκαφών, είναι ένας τομέας ο οποίος ήδη πραγματοποιείται και μπορεί να επαυξηθεί ακόμη περισσότερο στο προσεχές μέλλον.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ.Πρεβεζάνου, αν γίνονταν όλες οι απαιτούμενες υποστηρικτικές υποδομές και κυρίως η επέκταση του αεροδιαδρόμου από τα σημερινά 800 μέτρα στα 1200 μέτρα, το αεροδρόμιο Μεσολογγίου θα μπορούσε να δεχτεί στο μέλλον ακόμη και πτήσεις charter από το εξωτερικό με αεροπλάνα 70 θέσεων. Επίσης μια τέτοια επέκταση, θα βοηθούσε το αεροδρόμιο να αποκτήσει και εμπορευματικό χαρακτήρα με αεροπλάνα 5 τόνων, με αποστολή εμπορευμάτων του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας(ελιές, ψάρια κλπ) με αεροπλάνα από το Μεσολόγγι προς το εξωτερικό.

Το αεροδρόμιο Μεσολογγίου μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πλήρες αεροπορικό campus με πληθώρα δραστηριοτήτων. Έχοντας ως πρόσθετο δέλεαρ το γεγονός ότι η περιοχή μας διαθέτει μνημεία αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, αλλά και εξαίσια φυσική ομορφιά.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ.Πρεβεζάνος, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία παραχώρησης του χώρου του αεροδρομίου από την αερολέσχη προς τον Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, ο οποίος διαθέτει οργανωμένη και διαπιστευμένη Τεχνική Υπηρεσία με διαχειριστική επάρκεια, ώστε να μπορούν να διεκδικηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω της Περιφέρειας.

Το αεροδρόμιο σύμφωνα με τον κ.Πρεβεζάνο είναι έτοιμο για μια περεταίρω επιχειρησιακή ανάπτυξη, με αύξηση του ποιοτικού τουρισμού μέσω των επισκεπτών του αεροδρομίου, και με την τεχνολογική εξέλιξη με μικρές εταιρίες που θα δραστηριοποιούνται σε συναφείς εργασίες. Ωστόσο, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της Ελληνικής δημόσιας διοίκησης, καθυστερούν ή φέρνουν εμπόδια αρκετά συχνά στους στόχους της αερολέσχης και του αεροδρομίου.

Ευχαριστούμε τον κ.Πρεβεζάνο για την παροχή των χρήσιμων πληροφοριών για την αξιόλογη δράση της Αερολέσχης Μεσολογγίου και για την συζήτηση για τις προοπτικές του αεροδρομίου Μεσολογγίου.

29Dytika.gr / Διαδικτυακή Πύλη Ενημέρωσης Αιτωλοακαρνανίας