29dfeatureimage

Το μέλλον του αρχαιολογικού μουσείου Αγρινίου

Τις τελευταίες ημέρες και ύστερα από την πρόσφατη αρχαιολογική ημερίδα έχουμε προβληματιστεί για την έντονη φημολογία που διακινείται ότι το υπάρχον Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου θα υποβαθμιστεί σε Αρχαιολογική Έκθεση και ότι αντικείμενα θα μεταφερθούν σε άλλο εκθεσιακό χώρο.

Το Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1960 ύστερα από γενναιόδωρη προσφορά των ευεργετών της πόλης Αφων Παπαστράτου. Αν και η αφετηρία του ήταν από χρηματοδότηση συμπολιτών μας, παραχωρήθηκε εύλογα σε φορείς κεντρικής κυβέρνησης. Δυστυχώς όμως κανένα έργο αναβάθμισης δεν έλαβε χώρα στο μοναδικό μουσείο της πόλης του Αγρινίου και εγκαταλείφθηκε στην τύχη του.

Παρά τις δυσμενείς αυτές συνθήκες κατάφερε να προσελκύει εκατοντάδες επισκεπτών ανά μήνα. Χαρακτηριστικά όλο το 2016 το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου το είχαν επισκεφθεί 1949 άτομα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Αν και το Μουσείο ανήκει σε ένα τμήμα της πόλης μέχρι πρότινος υποβαθμισμένο που την τελευταία δεκαετία αναβαθμίστηκε (από γήπεδο Παναιτωλικού μέχρι Παπαστράτειο Μουσείο, Βιβλιοθήκη και γλυπτοθήκη Καπράλου), εντούτοις η λύση αποφάσισε να δοθεί με το κόψιμο του Γόρδιου δεσμού: Κλείσιμο!

Φυσικά δεν λαμβάνεται υπόψιν ότι το έτερο ενεργό μουσείο της πόλης, η γλυπτοθήκη Καπράλου, που στην ουσία ανήκει στο ίδιο συγκρότημα κτιρίων με το Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο αφού φιλοξενείται στο έτερο ευεργέτημα των δωρητών Παπαστράτων και δη της βιβλιοθήκης, βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Συγκεκριμένα, η έκθεση της γλυπτοθήκης είναι του 1998 (με ό, τι μπορεί να σημαίνει αυτό), το ταβάνι στάζει, το κτίριο υποφέρει από την υγρασία και τα γλυπτά οξειδώνονται.

Στην παραπαίουσα αυτή κατάσταση για τα μουσεία της πόλης αναφέρουμε παραδείγματα μουσείων ιδιωτικών προσπαθειών που έκλεισαν ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες όπως το Λαογραφικό Μουσείο. Η μόνη ενεργή μουσειακή προσπάθεια είναι το Αθλητικό Μουσείο που λειτουργεί στα υπόγειο της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου και αυτό μερικούς μήνες το χρόνο.

Αν τελικά δεν έχει δρομολογηθεί κάτι θετικό για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου και αν δεν υπάρχει η δυνατότητα για κάτι δραστικότερο αυτή τη στιγμή, ζητούμε :

Τη διατήρηση και αναβάθμιση του Μουσείου.
Την τεκμηρίωση των εκθεμάτων του από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ώστε το σχολικό κοινό και οι μεμονωμένοι ενήλικοι και μη επισκέπτες να μπορούν να αντιλαμβάνονται τι βλέπουν στις αίθουσες του μουσείου, όταν το επισκέπτονται. Είναι μια ουσιαστική κίνηση με την οποία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος θα δείξει στους πολίτες του Αγρινίου ότι βούλεται να στηρίξει το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου και να το αναδείξει σταδιακά σε λειτουργικό, με σύγχρονες μουσειακές προδιαγραφές μουσείου.
Την αξιοποίηση των αποθηκών Παπαπέτρου και τη δημιουργία νέου Μουσείου Πόλεως του Αγρινίου. Αποτελεί πάγιο αίτημα.

Το κείμενο αυτό δεν υπογράφει ένας σύλλογος-σφραγίδα, αλλά μια νέα πολυάριθμη κίνηση πολιτών, που θέλει να καταθέσει τη δική της συλλογική και αδέσμευτη σφραγίδα στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης (αλλά και του νομού), η Κίνηση-ΔΡΩ.

Και φυσικά απευθύνεται τόσο στην αυτοδιοίκηση όσο και στους απομακρυσμένους αρμόδιους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης.

Γιατί ο πολιτισμός δεν γίνεται με remote control αλλά με αυτοψία!

 

‘Δρω’ – Κίνηση Πολιτών για την Αιτωλοακαρνανία