Επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών στις πληγείσες περιοχές

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλ/νίας, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτη, την οποία συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν σε Δήμους της Αιτωλ/νίας τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 1ης Δεκεμβρίου.
Νωρίτερα, ο Υπουργός Εσωτερικών συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Iερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκο Καραπάνο, αντιδημάρχους και τοπικούς εκπροσώπους, επισκέφθηκε διαδοχικά την τοπική κοινότητα Χρυσοβεργίου, το σημείο της εθνικής οδού Μεσολογγίου – Αγρινίου όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία οχημάτων λόγω κατάπτωσης του οδοστρώματος και τέλος την τοπική κοινότητα Φραγκουλέικων η οποία επίσης αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα από κατολισθήσεις.
Ο Νίκος Καραπάνος απευθυνόμενος προς τον Παν. Σκουρλέτη σημείωσε πως ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή ειδικά δε σε ότι αφορά καλλιεργήσιμες εκτάσεις, υποδομές όπως αγροτικά δίκτυα και δημοτικές οδοί σε σύνολο 57 χιλιομέτρων, σοβαρές ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, αντλιοστάσια ομβρίων, σχολικά συγκροτήματα αλλά και μεγάλης έκτασης καταστροφές σε κατοικίες κυρίως στις περιοχές Νεοχωρίου και Κατοχής. Την ίδια ώρα, όπως τόνισε, ο κίνδυνος δεν έχει απομακρυνθεί καθώς τα ήδη καταπονημένα συστήματα αποστράγγισης αλλά και τα υπάρχοντα ρέματα θα δεχθούν αναπόφευκτα νέες εισροές υδάτων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που συνεχίζουν να επικρατούν. Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης παρέδωσε υπό μορφή υπομνήματος στον Υπουργό Εσωτερικών αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης του Δήμου προκειμένου ν’ αντιμετωπισθούν το ταχύτερο δυνατό και στο μεγαλύτερο βαθμό τα προβλήματα που προκλήθηκαν. Ταυτόχρονα επέδωσε τις πρώτες εκτιμήσεις των ζημιών σε σχολικές μονάδες, οι οποίες συντάχθηκαν με τη συμβολή Μηχανικών του ΤΕΕ Αιτωλ/νίας οι οποίοι προσεφέρθησαν να συνδράμουν την διαδικασία της καταγραφής πραγματοποιώντας σήμερα αυτοψίες.
——–
Έως και την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου θα ισχύσει η διακοπή των μαθημάτων στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Χρυσοβεργίου Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, μετά την αυτοψία που διενεργήθηκε από Μηχανικούς του ΤΕΕ Αιτωλ/νίας.
Τα μέλη του ΤΕΕ πραγματοποιώντας εθελοντικά επισκέψεις σε σχολικές μονάδες περιοχών που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα συνοδεία του Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Αναστάσιου Σκαρμούτσου και υπηρεσιακών εκπροσώπων του Δήμου, έκριναν ως ακατάλληλο για χρήση το κτίριο όπου στεγάζεται το παραπάνω σχολείο, καθώς όπως διαπιστώνεται εφάπτεται με διερχόμενο ρέμα. Επιπρόσθετα ο αύλειος χώρος όπου βρίσκονται τα δύο προκατασκευασμένα κτίρια έχει υποστεί κατολίσθηση.
Αντίστοιχες αυτοψίες έγιναν στα Δημοτικά σχολεία Ελληνικών, Σταμνάς, Χαλικίου, Κεφαλοβρύσου, καθώς επίσης στα δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία 1ο Νεοχωρίου και 1ο Κατοχής. Το κόστος των ανωτέρω ζημιών που προκλήθηκαν στα σχολικά συγκροτήματα, σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας των μελών του ΤΕΕ ανέρχεται σε 400.000 ευρώ. Για το θέμα, ενημερώθηκε και ο Υπουργός Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτης, καθώς ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, παρέδωσε την παραπάνω έκθεση.
Σημειώνεται πως η διακοπή μαθημάτων ισχύει μόνο για το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Χρυσοβεργίου. Οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες που είχαν προσωρινά διακόψει τη λειτουργία τους αύριο Τρίτη 5/12 θα λειτουργήσουν κανονικά.
———————–
Υδροδότηση της τοπικής κοινότητας Φραγκουλέικων
Αποκαταστάθηκε πριν λίγο η υδροδότηση της τοπικής κοινότητας Φραγουλέικων, μετά από εντατικές εργασίες που πραγματοποίησαν τα συνεργεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Μεσολογγίου (ΔΕΥΑΜ).
Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες αλλά και η αδυναμία πρόσβασης στο σημείο του απαραίτητου μηχανικού εξοπλισμού λόγω κατάρρευσης του οδοστρώματος στην Κλεισούρα, δυσχέραιναν σε μεγάλο βαθμό τις εργασίες, ωστόσο όμως η σύνδεση ύδρευσης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.
Όπως επεσήμανε σήμερα ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, το ζήτημα της υδροδότησης και της αποκατάστασης των κατεστραμμένων υποδομών στο δίκτυο, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 1ης Δεκεμβρίου.