29dfeatureimage

Τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία στην Αιτωλοακαρνανία

[carousel_slide id=’468′]

 

Εκτεταμένες είναι οι καταστροφές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα τις πρωινές ώρες σήμερα, πλήττοντας τις περιοχές Αιτωλικού, Χρυσοβεργίου, Φραγκουλέικων και Οινιαδών (κυρίως την περιοχή του Νεοχωρίου).

Σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί σε οδικό δίκτυο και λοιπές υποδομές, κατοικίες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια και καλλιέργειες σε όλες τις παραπάνω περιοχές.

Η παλαιά εθνική οδός στο ύψος του Φαραγγιού της Κλεισούρας ( Ι.Μ. Αγίας Ελεούσας) έχει καταρρεύσει σε σημεία, ενώ από τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν σχεδόν σε όλο το μήκος του δρόμου, χρειάστηκε παρέμβαση απεγκλωβισμού οδηγών.

Στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται από το πρωί ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί εκπρόσωποι του Δήμου και της Περιφέρειας. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί υπηρεσίες του Δήμου, ενώ έχει υποβληθεί αίτημα προς την γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλ/νίας στο Μεσολόγγι, παρουσία του Περιφερειάρχη, του Δημάρχου Μεσολογγίου, αντιπεριφερειαρχών και υπηρεσιών για τον συντονισμό των ενεργειών αντιμετώπισης των καταστροφών.

Σημειώνεται πως η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Μεσολογγίου – Αγρινίου έχει διακοπεί.

———–

Καταλύματα πλημμυροπαθών των περιοχών Αιτωλικού, Κεφαλοβρύσου, Χαλικίου, Μαγούλας, Χρυσοβεργίου, Φραγκουλέικων και Δημοτικής ενότητας Οινιαδών

Γίνεται γνωστό πως για τους πολίτες των δημοτικών διαμερισμάτων και κοινοτήτων Αιτωλικού, Κεφαλοβρύσου, Χαλικίου, Μαγούλας, Χρυσοβεργίου, Φραγκουλέικων και Δημοτικής ενότητας Οινιαδών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης, ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου έχει διασφαλίσει καταλύματα στα ξενοδοχεία: «Θεοξένεια», «Λίμπερτυ» και «Αλεξάνδρα» (Αιτωλικό).

———

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος επικοινώνησε σήμερα το πρωί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη και συζήτησε μαζί του τα μέτρα και τις δράσεις της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσαν στον νομό τα εξαιρετικά έντονα καιρικά φαινόμενα της προηγούμενης νύκτας και των πρώτων πρωινών ωρών.

Ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε τον Γιώργο Βαρεμένο ότι 10 πρόσωπα από την περιοχή του Αγρινίου και 5 από την περιοχή του Μεσολογγίου έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, ενώ δεν έχουν μέχρις στιγμής αναφερθεί περιπτώσεις εγκλωβισμού. Στις περιοχές αυτές βρίσκονται ήδη 20 και 15, αντίστοιχα, ομάδες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έχει ενισχυθεί και με δυνάμεις από την Αχαϊα. Ταυτόχρονα, συνεργεία και μηχανήματα ενεργούν στην περιοχή της Κλεισούρας προκειμένου να αποκαταστήσουν τη συγκοινωνία στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, που έχει διακοπεί λόγω των κατολισθήσεων που συνέβησαν εκεί.

Στην πρόσφατη συνάντησή του με την αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά ο Γιώργος Βαρεμένος είχε εκφράσει την ανησυχία του για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή της λίμνης Λυσιμαχία, εκτίμηση που επανέλαβε και προς τον Γενικό Γραμματέα. Σε επικοινωνία, δε, που είχε με τα στελέχη του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ, είχε συζητήσει τη δυνατότητα να ανοίξουν οι βάνες στη διώρυγα Δ28, κάτι που έγινε τις προηγούμενες ημέρες, αλλά, όπως τον ενημερώνουν τώρα, η διώρυγα έχει και πάλι πλημμυρίσει λόγω των έντονων φαινομένων της νύκτας, ενώ η Δ20, όπως τουλάχιστον δηλώνουν τα στελέχη των ΤΟΕΒ, παραμένει χαλασμένη. Για το θέμα αυτό έχουν αποσταλεί έγγραφες καταγγελίες προς την Περιφέρεια και την Εισαγγελία.

———-

Σοβαρά προβλήματα από τη συνεχιζόμενη έντονη βροχόπτωση στις ορεινές τοπικές κοινότητες του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου

Εκτός από τις Δημοτικές Ενότητες του Αιτωλικού και των Οινιαδών στο σύνολό τους, σοβαρά προβλήματα καταγράφονται αυτή τη στιγμή λόγω της συνεχιζόμενης έντονης βροχόπτωσης σε ορεινές κοινότητες του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου όπως τα Ελληνικά, Μούσουρα, Ρέτσινα, Κουδούνι, Άγιος Γεώργιος και Κουτσοχέρι. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν προκληθεί και στο Ευηνοχώρι.

———-

Επίσκεψη μελών της Διοίκησης του Επιμελητηρίου σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, για ακόμη μια φορά, είναι στη δυσάρεστη θέση να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους επιχειρηματίες και τους πολίτες, του καλλικρατικού Δήμου Αγρινίου καθώς και άλλων περιοχών στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, που επλήγησαν από τη θεομηνία.

Παραμένει δίπλα στο συνάδελφο επιχειρηματία και είναι στη διάθεσή του προκειμένου να επιλυθούν τυχόν προβλήματα από τις καταστροφές που δημιουργήθηκαν .