Απόψεις για την αποσύνδεση των νοσοκομείων Μεσολογγίου & Αγρινίου

Απόψεις για την αποσύνδεση των νοσοκομείων Μεσολογγίου & Αγρινίου

Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου:

Η αποσύνδεση των νοσοκομείων Μεσολογγίου και Αγρινίου αποτέλεσε καθολικό αίτημα φορέων και τοπικών κοινωνιών, που μάλιστα εκφράσθηκε με παν-αιτωλοακαρνανικό συλλαλητήριο την 27η Ιανουαρίου 2016 στην κεντρική πλατεία Μεσολογγίου, με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και του συνόλου των θεσμικών εκπροσώπων της Αιτωλοακαρνανίας.
Ένα χρόνο σχεδόν αργότερα, με την υπ. αριθμ Πράξη: 8η της 6-3-2017 του Διοικητικού Συμβουλίου Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλ/νίας – Νοσηλευτικών Μονάδων Αγρινίου – Μεσολογγίου, υποβλήθηκε και εγκρίθηκε η Πρόταση για τις νοσηλευτικές μονάδες της Αιτωλοακαρνανίας στην οποία αναφέρεται ακριβώς «Έχοντας υπόψη την υφιστάμενη κοινωνική, οικονομική και ανθρωπογεωγραφική κατάσταση του νομού Αιτωλ/νίας και στα πλαίσια του σχεδιασμού του νέου χάρτη υγείας, προτείνεται η αυτονόμηση – ανεξαρτητοποίηση των δυο νοσηλευτικών μονάδων Αγρινίου – Μεσολογγίου και κατ’ επέκταση η αποσύνδεσή τους»
Ερωτάται ο Διοικητής –πλέον – του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλ/νίας – Νοσηλευτικών Μονάδων Αγρινίου – Μεσολογγίου Παναγιώτης Παπαδόπουλος:

1) Παρέδωσε ή εισηγήθηκε την ανωτέρω απόφαση στον Υπουργό κ. Ξανθό κατά τη διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Πάτρας;
2) Τι προτίθεται ο ίδιος να κάνει για την προώθηση και υλοποίησή της από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας;
3) Δεσμεύεται για τα παραπάνω ο κ. Παπαδόπουλος ο οποίος κατέθεσε προς ψήφιση την ανωτέρω πρόταση στο Δ.Σ.;

Οι διευκρινήσεις θεωρούνται απαραίτητες για την αποκρυστάλλωση θέσεων και απόψεων για τα ζωτικά ζητήματα της Υγείας, που απασχολούν την τοπική κοινωνία και όχι μόνο.


 

Π. Παπαδόπουλος
Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλ/νίας και Αν. Διοικητής Νοσηλευτικής Μονάδας Μεσολογγίου  του Γ.Ν. Αιτωλ/νίας

Ο κ. Καραπάνος μας ζήτησε “αποκρυσταλλωμένες” θέσεις για την υγεία, προσδοκώντας ότι θα μας “στριμώξει” σε ένα τομέα που όχι μόνο έχουμε διαμετρικά αντίθετες θέσεις, αλλά και ο ίδιος προσωπικά είναι εκτεθειμένος για τις δικές του ενέργειες ή απόψεις. Επί των ερωτημάτων σας κ. Καραπάνο:
Η διοίκηση του Γ.Ν. Αιτωλ/νίας αλλά και η Νοσηλευτική Μονάδα Μεσολογγίου, όχι μόνο κατέθεσε την απόφαση του Δ.Σ. αλλά και τα ομόφωνα ψηφίσματα των φορέων της Αιτωλ/νίας στον αρμόδιο υπουργό αλλά και στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Η υλοποίηση της εν λόγω πρότασης είναι στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις. Αν ο κ. Καραπάνος παρακολουθούσε μέχρι το τέλος τις απαντήσεις του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού στο 9ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το χωροταξικό και τις αποσυνδέσεις, θα αντιλαμβανόταν ότι το 2019 θα ανοίξει το θέμα και θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.
Βιάστηκες κ. Δήμαρχε σε αποδρομή να βρεις κάτι το “πιασάρικο” για την υγεία στην περιοχή μας. Αλλά δυστυχώς τίποτα δεν σου βγαίνει… Πόσο μάλλον σε ένα πεδίο που είσαι κυριολεκτικά ανύπαρκτος.
Αυτά λοιπόν έχουμε κάνει εμείς για την υγεία κ. Καραπάνο.
Ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες με ένα ΑΜΚΑ
Κατάργηση του πεντάευρου στα Νοσοκομεία που οι “δικοί” σου είχαν θεσπίσει.
Προσλήψεις 8 μονίμων και 16 επικουρικών και ειδικευόμενων ιατρών.
Προσλήψεις 11 ατόμων νοσηλευτικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού.
Λειτουργία αξονικού τομογράφου (1.500 αξονικές μέχρι σήμερα) και σύγχρονου ψηφιακού μαστογράφου καθώς και διεξαγωγή πλήθους γυναικολογικών εξετάσεων με διασφάλιση πόρων για το Νοσοκομείο.
Προμήθεια νέου σύγχρονου υπερηχοτομογράφου.
Υπερστελέχωση της Παθολογικής Κλινικής και επαναλειτουργία του Τακτικού Παθολογικού Εξωτερικού Ιατρείου (3 φορές την εβδομάδα).
Υψηλού επιπέδου λειτουργία όλων των κλινικών του χειρουργικού τομέα (Χειρουργική, Ορθοπεδική, Γυναικολογική).
Εφαρμογή λίστας χειρουργείων.
Ατομικές συμβάσεις εργασίας σε σίτιση, φύλαξη και σύντομα στην καθαριότητα. Τέλος ο εργασιακός Μεσαίωνας των 300-400 ευρώ!
Πλήρης επαναλειτουργία από 1-3-2018 της Καρδιολογικής Κλινικής μετά από πολλά χρόνια.
Ενθάρρυνση κύματος δωρεών (30 τον αριθμό) προς το Νοσοκομείο από το οποίο εσείς επιδεικτικά απουσιάζετε! Με ποιο τρόπο δείχνετε τη δική σας ευαισθησία ως πρώτος πολίτης του Δήμου; Μας το εξηγείτε;
Ανακατασκευή και υποστύλωση ράμπας καθώς και καθαρισμός περιβάλλοντος και εξωτερικού χώρου και των ιδιοκτησιών του Νοσοκομείου.
Ετοιμότητα μελετών και τεχνικών δελτίων για προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, αντικατάσταση πορτοπαράθυρων και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Σύντομα ένταξή τους στο ΠΔΕ του Υπουργείου Υγείας.
Αυτά και άλλα πολλά έχουμε κάνει κ. Καραπάνο στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου και αρκετά ακόμη, που προφανώς αντί να τα επικροτείτε σας “στεναχωρούν” τα μάλα.
Και μιας και ζητάτε διευκρινήσεις για τις θέσεις μας, εξηγήστε μας εσείς ως Δήμαρχος τι κάνατε 3,5 χρόνια τώρα για το Νοσοκομείο; Δείξτε μας ένα έγγραφο, ένα υπόμνημα, κάτι το ουσιώδες. Στην τελική πείτε μας:
Είστε υπέρ της δημόσιας υγείας, ναι ή όχι;
Είστε υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης των συμπολιτών μας, χωρίς οικονομική επιβάρυνση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ναι ή όχι;
Καταδικάζετε τα “παιδιά” της NOVARTIS και πολιτικούς σας φίλους που στέρησαν δισ. ευρώ από τους συνανθρώπους μας από την υπερκοστολόγηση των φαρμάκων και των πάσης φύσεως ιατρικών επιθεμάτων και παρακλινικών εξετάσεων, ναι ή όχι;
Απαντήστε λοιπόν σ’ αυτά, να δούμε και τις δικές σας θέσεις, χωρίς περιστροφές και μισόλογα.
Τέλος ως προς το τι έχετε κάνει γενικότερα στον τόπο μας και πώς τρώτε την μια “κατραπακιά” μετά την άλλη, θα τα πούμε σε άλλη παρέμβασή μας…

ΥΓ1: κ. Καραπάνο το Νοσοκομείο, κατά κοινή ομολογία, ήταν ένα νεκρό κουφάρι και όχι μόνο αναστήθηκε αλλά παρέχει πλέον ασφάλεια, σιγουριά, εμπιστοσύνη και υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών – όπως παλαιότερα – με ελάχιστους πόρους και με την αυταπάρνηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Αυτό σας ενοχλεί και τίποτα περισσότερο. Γιατί το μέτρο της σύγκρισης είναι αναπόφευκτο. Η μικρότητά σας στα θέματα της υγείας, να γνωρίζετε, ότι είναι ορατή με γυμνό μάτι. Εξάλλου το δείξατε απερίφραστα με την απειλή αγωγής της ΔΕΥΑΜ κατά του Νοσοκομείου. Τι ντροπή! Περαστικά σας και αν μας χρειαστείτε εδώ είμαστε…

ΥΓ2: Αν κρίνετε ότι είμαστε ανίκανοι για την αποσύνδεση, αφήνουμε πεδίον δόξης λαμπρόν στα λεβεντόπαιδα της υπόθεσης NOVARTIS να την υλοποιήσουν… Τι λέτε κι εσείς, θα τα καταφέρουν;


 

Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου:

Η βελτίωση των υποδομών και παροχών Υγείας στους πολίτες είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας και κάθε διοίκησης νοσηλευτικού ιδρύματος. Η άμεση ωστόσο ανταπόκριση του κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλου στην χθεσινή μας τοποθέτηση, δεν περιλαμβάνει απαντήσεις στα ερωτήματα που του τέθηκαν δημόσια.
Είναι γεγονός πως η θεωρία απέχει πολύ από την πρακτική εφαρμογή της. Ειδικά δε όταν προηγούμενες -και ανέξοδες ομολογουμένως- αντιπολιτευτικές αντιλήψεις έχουν αντικατασταθεί πλέον από θέσεις που επιβάλλουν «σιγή ιχθύος».
Σε κάθε περίπτωση αναφορικά με το πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο της Πάτρας, ο Δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι νομικών προσώπων ήταν παρόντες με δημόσιες τοποθετήσεις, επίδοση εισηγήσεων στους αρμόδιους Υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και αλλεπάλληλες συναντήσεις για θέματα που αφορούν το Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου συνολικά.
Ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, πέρα από την θέση του Διοικητή είναι και Δημοτικός Σύμβουλος, ανήκοντας μάλιστα στην κυβερνητική παράταξη. Κατά συνέπεια, η παρέμβασή του όχι μόνο για θέματα Υγείας αλλά γενικότερα για ζητήματα του Δήμου, θεωρούμε πως θα είχε ιδιαίτερη βαρύτητα και αξία. Ατυχώς όμως, ο ίδιος επέλεξε την διακριτική παρουσία, καθώς θέσεις εξουσίας και κυβερνητική αντιπολίτευση είναι «μεγέθη» ασυμβίβαστα.